Ко ће у елиту и "ко је ко": Валенсија - Алба...

У уторак почиње борба за трофеј Еврокупа, у два или три чина. Први пут у историји овог такмичења може се рећи да је реч о "репризи" финала из прошлости. . .

Кошарка 08.04.2019 | 20:30
Ко ће у елиту и "ко је ко": Валенсија - Алба...
Валенсија - Алба (уторак, 20.30, Спорт клуб 1)!

Прва од потенцијалне три утакмице финалне серије игра се на терену најуспешнијег клуба у историји Еврокупа, јединог који је овај трофеј подигао три пута и коме је ово шести пут да учествује у завршним борбама за титулу.

Нико други нема више од два трофеја, односно три пласмана у финале.

Оба тима ове сезоне смо имали прилике да видимо у Београду.

Валенсија је са Партизаном одмерила снаге у групној, а са Звездом у Топ 16 фази и савладала је по два пута и једне и друге.

Укупан скор Дубљевића и другова на путу до финала је 18-2, а оба пораза доживели су још јесенас, крајем октобра од Зенита и почетком новембра од Асвела у гостима.



Албин пласман у финале донекле представља изненађење, нарочито због бројних повреда у бековској линији (Сива, Пено, Саибу).

Тим Аита Гарсије Ренесеса, најбољег тренера Еврокупа за ову сезону, играо је све боље и сигурније како је такмичење одмицало, па је у првој фази имао скор 7-3, а од Топ 16 фазе надаље 9-2.

Један од тих пораза доживео је од Партизана у "Пиониру", а други од Уникахе у четвртфиналу плеј-офа, када је након 0:1 направио "рибрејк" у Малаги и онда добио меч одлуке на свом терену.



Први пут у историји Еврокупа, у финалу се састају клубови који су међусобно већ одлучивали о трофеју. Било је то 2010. у Виторији, када се и у овом такмичењу играо Фајнал фор.

Алба је у полуфиналу била боља од Билбаа, али онда није могла да се одупре другом шпанском представнику. Валенсија је славила резултатом 67:44, уз запажен учинак двојице српских кошаркаша, Косте Перовића (17) и Марка Мариновића (12 поена).

Међу перјаницама "слепих мишева" био је тада и Нандо Де Коло.

Као што је пракса већ годинама, шампион Еврокупа стећи ће право учешћа у Евролиги 2019/20, чији календар је утврђен на састанку представника такмичења и Уније играча у понедељак.



Реванш сусрет Албе и Валенсије на програму је у петак од 20 часова у Берлину, а евентуална "мајсторица" 15. априла.

Ево још неколико занимљивости пред почетак серије која обећава много квалитетне кошарке!

- Валенсијин ветеран Рафа Мартинез може да постане први играч са три освојена Еврокупа, док Бојан Дубљевић и Сам Ван Росом желе други тријумф.

- Бојан Дубљевић је на првом месту "вечне листе" Еврокупа у три категорије - поени, скокови и индекс корисности. Уз то је пет пута биран у прву или другу идеалну петорку такмичења, што је рекорд.

- Фернандо Сан Еметерио у финалима Еврокупа има скор 0-2. Био је поражени финалиста са Ђироном 2008. и са Валенсијом пре две године, када је славила Уникаха предвођена Немањом Недовићем. Ђоан Састре такође је на 0-2, с том разликом што је први пут изгубио 2011, као члан Севиље.

- Алба може да постане први немачки клуб који је освојио Еврокуп. Шпанци су то урадили шест пута, Руси пет, Литванци и Турци по два пута, а Израелци једном.

- Аито, који је 2008. био шампион Еврокупа са Хувентудом, у случају тријумфа би постао најстарији тренер освајач неког евротакмичења. Тренер Албе сада има 72 године, а рекорд држи Душан Ивковић, који је имао 68 година када је последњи пут освојио Евролигу са Олимпијакосом.

- Крилни центар Албе Лук Сикма, пре неколико дана проглашен за МВП-ја Еврокупа, од 2015. до 2017. је играо за Валенсију.

- Бек Берлинаца Мартин Хермансон може да постане први Исланђанин који је освојио Еврокуп.

- Играчи Албе Пејтон Сива (Лујвил 2013) и Нилс Гифај (Конектикат 2011, 2014) могу да постану први играчи који су освојили НЦАА лигу и Еврокуп.

- Алба је ове сезоне тимски лидер Еврокупа у асистенцијама, украденим лоптама и индексу корисности, док је Валенсија губила најмање лопти.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар