Ko će u elitu i "ko je ko": Valensija - Alba...

U utorak počinje borba za trofej Evrokupa, u dva ili tri čina. Prvi put u istoriji ovog takmičenja može se reći da je reč o "reprizi" finala iz prošlosti. . .

Košarka 08.04.2019 | 20:30
Ko će u elitu i "ko je ko": Valensija - Alba...
Valensija - Alba (utorak, 20.30, Sport klub 1)!

Prva od potencijalne tri utakmice finalne serije igra se na terenu najuspešnijeg kluba u istoriji Evrokupa, jedinog koji je ovaj trofej podigao tri puta i kome je ovo šesti put da učestvuje u završnim borbama za titulu.

Niko drugi nema više od dva trofeja, odnosno tri plasmana u finale.

Oba tima ove sezone smo imali prilike da vidimo u Beogradu.

Valensija je sa Partizanom odmerila snage u grupnoj, a sa Zvezdom u Top 16 fazi i savladala je po dva puta i jedne i druge.

Ukupan skor Dubljevića i drugova na putu do finala je 18-2, a oba poraza doživeli su još jesenas, krajem oktobra od Zenita i početkom novembra od Asvela u gostima.



Albin plasman u finale donekle predstavlja iznenađenje, naročito zbog brojnih povreda u bekovskoj liniji (Siva, Peno, Saibu).

Tim Aita Garsije Renesesa, najboljeg trenera Evrokupa za ovu sezonu, igrao je sve bolje i sigurnije kako je takmičenje odmicalo, pa je u prvoj fazi imao skor 7-3, a od Top 16 faze nadalje 9-2.

Jedan od tih poraza doživeo je od Partizana u "Pioniru", a drugi od Unikahe u četvrtfinalu plej-ofa, kada je nakon 0:1 napravio "ribrejk" u Malagi i onda dobio meč odluke na svom terenu.



Prvi put u istoriji Evrokupa, u finalu se sastaju klubovi koji su međusobno već odlučivali o trofeju. Bilo je to 2010. u Vitoriji, kada se i u ovom takmičenju igrao Fajnal for.

Alba je u polufinalu bila bolja od Bilbaa, ali onda nije mogla da se odupre drugom španskom predstavniku. Valensija je slavila rezultatom 67:44, uz zapažen učinak dvojice srpskih košarkaša, Koste Perovića (17) i Marka Marinovića (12 poena).

Među perjanicama "slepih miševa" bio je tada i Nando De Kolo.

Kao što je praksa već godinama, šampion Evrokupa steći će pravo učešća u Evroligi 2019/20, čiji kalendar je utvrđen na sastanku predstavnika takmičenja i Unije igrača u ponedeljak.



Revanš susret Albe i Valensije na programu je u petak od 20 časova u Berlinu, a eventualna "majstorica" 15. aprila.

Evo još nekoliko zanimljivosti pred početak serije koja obećava mnogo kvalitetne košarke!

- Valensijin veteran Rafa Martinez može da postane prvi igrač sa tri osvojena Evrokupa, dok Bojan Dubljević i Sam Van Rosom žele drugi trijumf.

- Bojan Dubljević je na prvom mestu "večne liste" Evrokupa u tri kategorije - poeni, skokovi i indeks korisnosti. Uz to je pet puta biran u prvu ili drugu idealnu petorku takmičenja, što je rekord.

- Fernando San Emeterio u finalima Evrokupa ima skor 0-2. Bio je poraženi finalista sa Đironom 2008. i sa Valensijom pre dve godine, kada je slavila Unikaha predvođena Nemanjom Nedovićem. Đoan Sastre takođe je na 0-2, s tom razlikom što je prvi put izgubio 2011, kao član Sevilje.

- Alba može da postane prvi nemački klub koji je osvojio Evrokup. Španci su to uradili šest puta, Rusi pet, Litvanci i Turci po dva puta, a Izraelci jednom.

- Aito, koji je 2008. bio šampion Evrokupa sa Huventudom, u slučaju trijumfa bi postao najstariji trener osvajač nekog evrotakmičenja. Trener Albe sada ima 72 godine, a rekord drži Dušan Ivković, koji je imao 68 godina kada je poslednji put osvojio Evroligu sa Olimpijakosom.

- Krilni centar Albe Luk Sikma, pre nekoliko dana proglašen za MVP-ja Evrokupa, od 2015. do 2017. je igrao za Valensiju.

- Bek Berlinaca Martin Hermanson može da postane prvi Islanđanin koji je osvojio Evrokup.

- Igrači Albe Pejton Siva (Lujvil 2013) i Nils Gifaj (Konektikat 2011, 2014) mogu da postanu prvi igrači koji su osvojili NCAA ligu i Evrokup.

- Alba je ove sezone timski lider Evrokupa u asistencijama, ukradenim loptama i indeksu korisnosti, dok je Valensija gubila najmanje lopti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar