ЛШ: Ливерпул навија за Сити, а Сити за Ливерпул!

Не, није у питању никакво помирење два тима, маркетиншки потез, чак ни лепа жеља "комшији" из куртоазије. . . Желе им добро, да би им то на крају пресело!

Фудбал 08.04.2019 | 23:45
ЛШ: Ливерпул навија за Сити, а Сити за Ливерпул!
А сада - завршница фудбалске сезоне!

Последња два месеца сезоне, по правилу и најузбудљива, донеће занимљиве дуеле у најјачим европским домаћим такмичењима, као и Лиги шампиона где је преостало осам тимова у борби за "ушати" пехар који после три године мења власника.

Реал Мадрид је неславно завршио такмичење у осмини финала, када их је Ајакс "избацио" после савршене партије Душана Тадића, тако да је само један шпански клуб, Барселона, остала у Лиги шампиона и покушаће да "одбрани" углед Примере, док су Енглези због чак четири учесника завршнице добили снажан аргумент да је њихова лига најјача на свету.

Управо ће Манчестер јунајтед имати шта да докаже Барселони (среда, 21.00), када играју иАјакс и Јувентус у Амстердаму, али прво да се окренемо сутрашњим мечевима...

Ливерпул ће на први поглед имати најлакши задатак у овој рунди јер их је жреб спојио са Портом, који су "избацили" и прошле сезоне на путу ка финалу Лиге шампиона, док имамо и енглеско-енглески дуел између Тотенхема и Манчестер ситија (уторак, 21.00 - Арена Спорт).

С обзиром на то да су на супротним странама "костура", Сити и Ливерпул неће моћи да се сретну бар до финала, а могуће је и да ће навијати једни за друге до тог потенцијалног меча.

Због чега?

Не, није у питању никакво помирење два тима, маркетиншки потез, чак ни лепа жеља "комшији" из куртоазије... Желе им добро да би им то на крају пресело!

Ливерпул и Манчестер сити доминирају ове сезоне у Премијер лиги, одавно је то "трка удвоје" у којој тренутно предност од два бода имају "редси", али треба истаћи и да "грађани", који бране титулу шампиона Енглеске, имају и утакмицу мање.

Још неко време ће играчи оба клуба на питање који би трофеј више желели да освоје, Лигу шампиона или Премијер лигу, одговарати са "оба", али видећемо ко ће имати више снаге за крај.

Самим тим би и Ливерпулу и Манчестер ситију одговарало да њихов ривал што дуже остане у Лиги шампиона, како не би могли све снаге да ставе на Премијер лигу и обрнуто, уз наду да ће их у самој завршници сезоне докрајчити и оставити без трофеја које у овим тренуцима заједнички сањају, но ипак се не праве у два примерка...

"Редси" су имали среће да се мање "потроше" ове сезоне у куп такмичењима, где је Сити већ један освојио (Карабао) и у другом је обезбедио финале (ФА Куп), па би ове сезоне могли да одиграју максималан број утакмица ако наставе у овом ритму.

Ливерпул је у тим мечевима мало уштедео снагу како би се фокусирао на "главно јело", у виду првенствене титуле на коју чекају од 1990, али не могу да занемаре Европу...

Стога ће изузетно озбиљно приступити мечу с Портом, који је код многих навијача Ливерпула сада у "другом плану", пошто није ни близу изазован ривал попут гиганта Бајерна коме је Јирген Клоп одржао "фудбалску лекцију" усред Минхена.

Садио Мане је бриљирао у тој утакмици, у последње време се из "успаванке" буди и Мохамед Салах који је протеклог викенда коначно постигао гол, док је кризни период с повредама иза њих и за најважнији део сезоне ће имати најјаче расположиве снаге, што нарочито подразумева потпуни опоравак Вирџила ван Дајка и Џоа Гомеза, који је у све бољем стању.

Јирген Клоп тако неће морати много да "миксује" позиције својим фудбалерима, мада му само за први меч с Портом проблем, не и нерешиви, прави суспендовани Енди Робертсон.

Прошле сезоне су се "редси" распуцали на "Драгауу" постигавши пет голова (Мане и Салах по два и Фирмино један гол), док су у реваншу чували снагу и прошли у ремију без голова, пошто је и Порто давно схватио да је преокрет немогуће извести...

Када је у питању Порто, они воле овакве утакмице, а чини се да су "норму" за ову сезону и пребацили избацивањем Роме после драматичног продужетка. За овај сусрет имају проблеме и због суспензија неће моћи да играју Ектор Ерера и Пепе, док је неизвестан наступ левог бекаАлекса Телеса, што су све главне узданице екипе тренера Сержа Консеијсаоа.

Делује ипак да ће други двомеч на енглеском тлу овог уторка бити узбудљивији и неизвеснији, иако је Манчестер сити фаворит против готово сваке екипе у Лиги шампиона.

Тотенхем је остао без борбе за трофеје у ФА Купу и Карабао Купу, иако су силно желели да сјајна генерација остави такав траг иза себе, дуго су се добро котирали и у Премијер лиги, али период у марту био је претежак за њих и дефинитивно им је преостала само Европа.

Маурисио Покетино има тај луксуз да Лигу шампиона сада означи као примарно такмичење, мада им кроз домаће првенство није још сигурна највиша међународна позорница, док ће Пеп Гвардиола балансирати.

Управо је тренер Тотенхема био први који је пожелео Каталонцу "добродошлицу" у Премијер лигу када га је након сјајног старта са Ситијем, и шест узастопних победа, дочекао на "Вајт Харт Лејну" и славио 2:0 (2:0), чак без Харија Кејна, међутим од тада до данас се сваки пут питао Гвардиола, који је научио како да игра против Спурса.

Те сезоне је Тотенхем успео да извуче још бод на гостовању на "Етихаду" (2:2), да би Сити потом побеђивао 4:1, 3:1 и 1:0...

Мале проблеме Гвардиоли праве повреде играча, усред оптерећености утакмицама, тако да је неизвестан најбољи стрелац Серхио Агуеро, док се не очекује наступ Фабијана Делфа, Кајла Вокера и Олександра ЗИнченка...

То значи да ће Гвардиола можда мало више вере морати да има у играче попут Данила, Отамендија или Махреза, који нису много играли ове сезоне.

Покетино ће с друге стране морати да заборави на помоћ Ерика Дајера и Ерика Ламеле, вероватно и Сержа Оријеа и Фернанда Љорентеа, па ће се надати још једној "мастерклас" партији својих фудбалера који су знали да изненаде многобројне тимове када су унапред отписани.

Пред аргентинским тренером је и самодоказивање да је способан да игра "мечеве на елиминацију" који показују снагу колектива, али и тренерско умеће.

Нека победи бољи!

Парови четвртфинала Лиге шампиона:

уторак

Ливерпул - Порто (21.00)
Тотенхем - Манчестер сити (21.00)

- реванши су заказани за 17. април -

среда

Манчестер јунајтед - Барселона (21.00)
Ајакс - Јувентус (21.00)

- реванши су заказани за 16. април -

У полуфиналу (30. април/1. мај - 7. мај/8. мај) укрштају се бољи из дуела Тотенхема и Манчестер ситија са победником двомеча Ајакса и Јувентуса, док други полуфинални сусрет чине успешнији тим из сусрета Ливерпула и Порта односно Манчестер јунајтеда и Барселоне.

Финале се игра 1. јуна на стадиону "Ванда Метрополитано" у Мадриду.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар