LŠ: Liverpul navija za Siti, a Siti za Liverpul!

Ne, nije u pitanju nikakvo pomirenje dva tima, marketinški potez, čak ni lepa želja "komšiji" iz kurtoazije. . . Žele im dobro, da bi im to na kraju preselo!

Fudbal 08.04.2019 | 23:45
LŠ: Liverpul navija za Siti, a Siti za Liverpul!
A sada - završnica fudbalske sezone!

Poslednja dva meseca sezone, po pravilu i najuzbudljiva, doneće zanimljive duele u najjačim evropskim domaćim takmičenjima, kao i Ligi šampiona gde je preostalo osam timova u borbi za "ušati" pehar koji posle tri godine menja vlasnika.

Real Madrid je neslavno završio takmičenje u osmini finala, kada ih je Ajaks "izbacio" posle savršene partije Dušana Tadića, tako da je samo jedan španski klub, Barselona, ostala u Ligi šampiona i pokušaće da "odbrani" ugled Primere, dok su Englezi zbog čak četiri učesnika završnice dobili snažan argument da je njihova liga najjača na svetu.

Upravo će Mančester junajted imati šta da dokaže Barseloni (sreda, 21.00), kada igraju iAjaks i Juventus u Amsterdamu, ali prvo da se okrenemo sutrašnjim mečevima...

Liverpul će na prvi pogled imati najlakši zadatak u ovoj rundi jer ih je žreb spojio sa Portom, koji su "izbacili" i prošle sezone na putu ka finalu Lige šampiona, dok imamo i englesko-engleski duel između Totenhema i Mančester sitija (utorak, 21.00 - Arena Sport).

S obzirom na to da su na suprotnim stranama "kostura", Siti i Liverpul neće moći da se sretnu bar do finala, a moguće je i da će navijati jedni za druge do tog potencijalnog meča.

Zbog čega?

Ne, nije u pitanju nikakvo pomirenje dva tima, marketinški potez, čak ni lepa želja "komšiji" iz kurtoazije... Žele im dobro da bi im to na kraju preselo!

Liverpul i Mančester siti dominiraju ove sezone u Premijer ligi, odavno je to "trka udvoje" u kojoj trenutno prednost od dva boda imaju "redsi", ali treba istaći i da "građani", koji brane titulu šampiona Engleske, imaju i utakmicu manje.

Još neko vreme će igrači oba kluba na pitanje koji bi trofej više želeli da osvoje, Ligu šampiona ili Premijer ligu, odgovarati sa "oba", ali videćemo ko će imati više snage za kraj.

Samim tim bi i Liverpulu i Mančester sitiju odgovaralo da njihov rival što duže ostane u Ligi šampiona, kako ne bi mogli sve snage da stave na Premijer ligu i obrnuto, uz nadu da će ih u samoj završnici sezone dokrajčiti i ostaviti bez trofeja koje u ovim trenucima zajednički sanjaju, no ipak se ne prave u dva primerka...

"Redsi" su imali sreće da se manje "potroše" ove sezone u kup takmičenjima, gde je Siti već jedan osvojio (Karabao) i u drugom je obezbedio finale (FA Kup), pa bi ove sezone mogli da odigraju maksimalan broj utakmica ako nastave u ovom ritmu.

Liverpul je u tim mečevima malo uštedeo snagu kako bi se fokusirao na "glavno jelo", u vidu prvenstvene titule na koju čekaju od 1990, ali ne mogu da zanemare Evropu...

Stoga će izuzetno ozbiljno pristupiti meču s Portom, koji je kod mnogih navijača Liverpula sada u "drugom planu", pošto nije ni blizu izazovan rival poput giganta Bajerna kome je Jirgen Klop održao "fudbalsku lekciju" usred Minhena.

Sadio Mane je briljirao u toj utakmici, u poslednje vreme se iz "uspavanke" budi i Mohamed Salah koji je proteklog vikenda konačno postigao gol, dok je krizni period s povredama iza njih i za najvažniji deo sezone će imati najjače raspoložive snage, što naročito podrazumeva potpuni oporavak Virdžila van Dajka i Džoa Gomeza, koji je u sve boljem stanju.

Jirgen Klop tako neće morati mnogo da "miksuje" pozicije svojim fudbalerima, mada mu samo za prvi meč s Portom problem, ne i nerešivi, pravi suspendovani Endi Robertson.

Prošle sezone su se "redsi" raspucali na "Dragauu" postigavši pet golova (Mane i Salah po dva i Firmino jedan gol), dok su u revanšu čuvali snagu i prošli u remiju bez golova, pošto je i Porto davno shvatio da je preokret nemoguće izvesti...

Kada je u pitanju Porto, oni vole ovakve utakmice, a čini se da su "normu" za ovu sezonu i prebacili izbacivanjem Rome posle dramatičnog produžetka. Za ovaj susret imaju probleme i zbog suspenzija neće moći da igraju Ektor Erera i Pepe, dok je neizvestan nastup levog bekaAleksa Telesa, što su sve glavne uzdanice ekipe trenera Serža Konseijsaoa.

Deluje ipak da će drugi dvomeč na engleskom tlu ovog utorka biti uzbudljiviji i neizvesniji, iako je Mančester siti favorit protiv gotovo svake ekipe u Ligi šampiona.

Totenhem je ostao bez borbe za trofeje u FA Kupu i Karabao Kupu, iako su silno želeli da sjajna generacija ostavi takav trag iza sebe, dugo su se dobro kotirali i u Premijer ligi, ali period u martu bio je pretežak za njih i definitivno im je preostala samo Evropa.

Maurisio Poketino ima taj luksuz da Ligu šampiona sada označi kao primarno takmičenje, mada im kroz domaće prvenstvo nije još sigurna najviša međunarodna pozornica, dok će Pep Gvardiola balansirati.

Upravo je trener Totenhema bio prvi koji je poželeo Kataloncu "dobrodošlicu" u Premijer ligu kada ga je nakon sjajnog starta sa Sitijem, i šest uzastopnih pobeda, dočekao na "Vajt Hart Lejnu" i slavio 2:0 (2:0), čak bez Harija Kejna, međutim od tada do danas se svaki put pitao Gvardiola, koji je naučio kako da igra protiv Spursa.

Te sezone je Totenhem uspeo da izvuče još bod na gostovanju na "Etihadu" (2:2), da bi Siti potom pobeđivao 4:1, 3:1 i 1:0...

Male probleme Gvardioli prave povrede igrača, usred opterećenosti utakmicama, tako da je neizvestan najbolji strelac Serhio Aguero, dok se ne očekuje nastup Fabijana Delfa, Kajla Vokera i Oleksandra ZInčenka...

To znači da će Gvardiola možda malo više vere morati da ima u igrače poput Danila, Otamendija ili Mahreza, koji nisu mnogo igrali ove sezone.

Poketino će s druge strane morati da zaboravi na pomoć Erika Dajera i Erika Lamele, verovatno i Serža Orijea i Fernanda Ljorentea, pa će se nadati još jednoj "masterklas" partiji svojih fudbalera koji su znali da iznenade mnogobrojne timove kada su unapred otpisani.

Pred argentinskim trenerom je i samodokazivanje da je sposoban da igra "mečeve na eliminaciju" koji pokazuju snagu kolektiva, ali i trenersko umeće.

Neka pobedi bolji!

Parovi četvrtfinala Lige šampiona:

utorak

Liverpul - Porto (21.00)
Totenhem - Mančester siti (21.00)

- revanši su zakazani za 17. april -

sreda

Mančester junajted - Barselona (21.00)
Ajaks - Juventus (21.00)

- revanši su zakazani za 16. april -

U polufinalu (30. april/1. maj - 7. maj/8. maj) ukrštaju se bolji iz duela Totenhema i Mančester sitija sa pobednikom dvomeča Ajaksa i Juventusa, dok drugi polufinalni susret čine uspešniji tim iz susreta Liverpula i Porta odnosno Mančester junajteda i Barselone.

Finale se igra 1. juna na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar