Због `лошег` снимања у затвор

„Фотографисање или снимање службеника док врше своје дужности на јавном мјесту није забрањено и не представља радњу која би се могла санкционисати, уколико се исто врши на начин да не омета или спречава службенике у вршењу својих дужности (нпр. са одређене дистанце, без физичког контакта, без упућивања ријечи непримјереног садржаја, вријеђања службених лица)“, поручују из МУП-а.

Република Српска 08.04.2019 | 17:34
Због `лошег` снимања у затвор
Након оштрог реаговања јавности и медијске заједнице на најављене Измјене Закона о јавном реду и миру и упозорења новинара да уводи репресивне мјере, из МУП-а Републике Српске су Удружењу „БХ новинари“ послали своје тумачење Закона, у којем тврде да се Измјене закона не односе на медије. Новинари и правници одговарају да је спорни Нацрт закона недовољно дефинисан и да би могао озбиљно да угрози права и новинара и осталих грађана.

Спорни члан Нацрта Закона о јавном реду и миру не односи се на новинаре и представнике медијских кућа, нити он подразумијева да је фотографисање и снимање службеника на јавном мјесту забрањено, поручено је из МУП-а, у тумачењу одредбе у којој се наводи да ће се свако ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службенике у вршењу својих дужности казнити новчано са 500 до 1.500 КМ или казном затвора до 60 дана.

„Фотографисање или снимање службеника док врше своје дужности на јавном мјесту није забрањено и не представља радњу која би се могла санкционисати, уколико се исто врши на начин да не омета или спречава службенике у вршењу својих дужности (нпр. са одређене дистанце, без физичког контакта, без упућивања ријечи непримјереног садржаја, вријеђања службених лица)“, поручују из МУП-а.

Нацрт Закона и тумачење МУП-а су контрадикторни, одговарају новинари. Из Министарства тврде да се одредба не односи на медијске раднике, а истовремено се нигдје не помиње да ће новинари бити изузети од наведених санкција.

Такође, прешироко је и нејасно дефинисано које су то тачно радње и дјела која потпадају под ометање службених лица. Правници питају због чега предлагач уопште уводи овакве измјене, кад у законодавству већ постоје одредбе којима се забрањује ометање службених лица у обављању својих дужности. Одговора на та питања у тумачењу ресорног министарства - нема.

На овај начин, каже Малешевић, препуштено је личној процјени службеног лица да одређује је ли нешто ометање или није. Најава доношења оваквог закона, кажу политиколози, наставак је системског дјеловања у циљу ограничавања слободе говора и окупљања.

Из Удружења „БХ новинари“ раније су затражили од МУП-а да хитно повуче Нацрт о Измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, међутим, то се није догодило. Тако ће се он наћи пред посланицима већ 16. априла, на сљедећој сједници Народне скупштине Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ре

08.04.2019 15:42

Најодговорнији за стање у дрзави су под наводне знаке "најбољи" правници и "најбољи" љекари. То су двије професије, ција "накбоља дјеца" ову дрзаву унистисе и по дубини, и по сирини. Политицари, који су добрим дијелом и из ових професија, наруцују "глупости" а ови "струцњаци" смисљају рјесења, наравно у складу са законом и примарно водеци рацуна о здрављу и само униставају. Рјесење је да се донесе закон да и да се љекарима забрани бавити политиком, а правницима- професорима са факултета који никада нису "спроводили" законе у пракси да се забрани уцествовање у креирању прописа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2019 16:28

Диктатура

Name

Солунац

08.04.2019 21:02

Све це нас отхејерати у иностранство,а онда цемо се вратити као Срби из Грцке у првом свјетском рату ј..... им м...

Name

Ана

09.04.2019 15:16

То је, на жалост, и даље усадјивање страха у народ, да би сто покорнији били...

Name

Милан

08.04.2019 15:49

Никада није било дозвољено неовластено снимање. Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2019 16:03

Ста је (не)овластено снимање и на коју врсту снимања мислите? Де нас мало просвијетлите.

Name

Били

08.04.2019 16:09

Цега да се боје ако раде по правилу слузбе. Мало смијесно али мозе нас народ дурати јос.

Name

Ре

08.04.2019 16:16

А грађани се могу снимати, легитимисали и малтретирати колико год полиција пожели?

Name

Ре Милан

08.04.2019 17:10

дај на правнице појасњење глупости коју си написао. И какав је твој интерес да подрзавас несто сто це и теби угрозити слободу?

Name

Ре Милан

08.04.2019 19:40

Процитај ста знаци неовластено снимање и не лупетај

Name

Онда треба и обрнуто

08.04.2019 15:52

Фотографисање или снимање грађана док шетају или стоје на јавном мјесту од стеане пилиције није забрањено и не представља радњу која би се могла санкционисати, уколико се исто врши на начин да полуцоја не омета или спречава грађане да стоје или шетају (нпр. са одређене дистанце, без физичког контакта, без упућивања ријечи непримјереног садржаја, вријеђања службених лица)“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2019 16:54

А незаконито працење запослених у установама, предузецима и институцијама (прислускивање, телефонски листинзи, працење) који подрзавају Даворову борбу за истину о мртвом сину?

Name

Аха

08.04.2019 17:31

Опет це то они вртити и окретати како њима пасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.04.2019 05:13

Са оваквим приједлогом закона, треба ствари назвати правим именом, увод у тоталитаризам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

09.04.2019 06:19

О чему ви пишете и причате, па ово је само кап у мору тортуре над народом. Али треба да знамо да народ аплаудира оваквим законима, бар онај дио народа који још није отишао одавде.

ОДГОВОРИТЕ