Zbog `lošeg` snimanja u zatvor

„Fotografisanje ili snimanje službenika dok vrše svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i ne predstavlja radnju koja bi se mogla sankcionisati, ukoliko se isto vrši na način da ne ometa ili sprečava službenike u vršenju svojih dužnosti (npr. sa određene distance, bez fizičkog kontakta, bez upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja, vrijeđanja službenih lica)“, poručuju iz MUP-a.

Republika Srpska 08.04.2019 | 17:34
Zbog `lošeg` snimanja u zatvor
Nakon oštrog reagovanja javnosti i medijske zajednice na najavljene Izmjene Zakona o javnom redu i miru i upozorenja novinara da uvodi represivne mjere, iz MUP-a Republike Srpske su Udruženju „BH novinari“ poslali svoje tumačenje Zakona, u kojem tvrde da se Izmjene zakona ne odnose na medije. Novinari i pravnici odgovaraju da je sporni Nacrt zakona nedovoljno definisan i da bi mogao ozbiljno da ugrozi prava i novinara i ostalih građana.

Sporni član Nacrta Zakona o javnom redu i miru ne odnosi se na novinare i predstavnike medijskih kuća, niti on podrazumijeva da je fotografisanje i snimanje službenika na javnom mjestu zabranjeno, poručeno je iz MUP-a, u tumačenju odredbe u kojoj se navodi da će se svako ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike u vršenju svojih dužnosti kazniti novčano sa 500 do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.

„Fotografisanje ili snimanje službenika dok vrše svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i ne predstavlja radnju koja bi se mogla sankcionisati, ukoliko se isto vrši na način da ne ometa ili sprečava službenike u vršenju svojih dužnosti (npr. sa određene distance, bez fizičkog kontakta, bez upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja, vrijeđanja službenih lica)“, poručuju iz MUP-a.

Nacrt Zakona i tumačenje MUP-a su kontradiktorni, odgovaraju novinari. Iz Ministarstva tvrde da se odredba ne odnosi na medijske radnike, a istovremeno se nigdje ne pominje da će novinari biti izuzeti od navedenih sankcija.

Takođe, preširoko je i nejasno definisano koje su to tačno radnje i djela koja potpadaju pod ometanje službenih lica. Pravnici pitaju zbog čega predlagač uopšte uvodi ovakve izmjene, kad u zakonodavstvu već postoje odredbe kojima se zabranjuje ometanje službenih lica u obavljanju svojih dužnosti. Odgovora na ta pitanja u tumačenju resornog ministarstva - nema.

Na ovaj način, kaže Malešević, prepušteno je ličnoj procjeni službenog lica da određuje je li nešto ometanje ili nije. Najava donošenja ovakvog zakona, kažu politikolozi, nastavak je sistemskog djelovanja u cilju ograničavanja slobode govora i okupljanja.

Iz Udruženja „BH novinari“ ranije su zatražili od MUP-a da hitno povuče Nacrt o Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, međutim, to se nije dogodilo. Tako će se on naći pred poslanicima već 16. aprila, na sljedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Re

08.04.2019 15:42

Najodgovorniji za stanje u drzavi su pod navodne znake "najbolji" pravnici i "najbolji" ljekari. To su dvije profesije, cija "nakbolja djeca" ovu drzavu unistise i po dubini, i po sirini. Politicari, koji su dobrim dijelom i iz ovih profesija, narucuju "gluposti" a ovi "strucnjaci" smisljaju rjesenja, naravno u skladu sa zakonom i primarno vodeci racuna o zdravlju i samo unistavaju. Rjesenje je da se donese zakon da i da se ljekarima zabrani baviti politikom, a pravnicima- profesorima sa fakulteta koji nikada nisu "sprovodili" zakone u praksi da se zabrani ucestvovanje u kreiranju propisa.

ODGOVORITE
Name

Re

08.04.2019 16:28

Diktatura

Name

Solunac

08.04.2019 21:02

Sve ce nas othejerati u inostranstvo,a onda cemo se vratiti kao Srbi iz Grcke u prvom svjetskom ratu j..... im m...

Name

Ana

09.04.2019 15:16

To je, na žalost, i dalje usadjivanje straha u narod, da bi sto pokorniji bili...

Name

Milan

08.04.2019 15:49

Nikada nije bilo dozvoljeno neovlasteno snimanje. Tacka.

ODGOVORITE
Name

Re

08.04.2019 16:03

Sta je (ne)ovlasteno snimanje i na koju vrstu snimanja mislite? De nas malo prosvijetlite.

Name

Bili

08.04.2019 16:09

Cega da se boje ako rade po pravilu sluzbe. Malo smijesno ali moze nas narod durati jos.

Name

Re

08.04.2019 16:16

A građani se mogu snimati, legitimisali i maltretirati koliko god policija poželi?

Name

Re Milan

08.04.2019 17:10

daj na pravnice pojasnjenje gluposti koju si napisao. I kakav je tvoj interes da podrzavas nesto sto ce i tebi ugroziti slobodu?

Name

Re Milan

08.04.2019 19:40

Procitaj sta znaci neovlasteno snimanje i ne lupetaj

Name

Onda treba i obrnuto

08.04.2019 15:52

Fotografisanje ili snimanje građana dok šetaju ili stoje na javnom mjestu od steane pilicije nije zabranjeno i ne predstavlja radnju koja bi se mogla sankcionisati, ukoliko se isto vrši na način da polucoja ne ometa ili sprečava građane da stoje ili šetaju (npr. sa određene distance, bez fizičkog kontakta, bez upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja, vrijeđanja službenih lica)“.

ODGOVORITE
Name

Re

08.04.2019 16:54

A nezakonito pracenje zaposlenih u ustanovama, preduzecima i institucijama (prisluskivanje, telefonski listinzi, pracenje) koji podrzavaju Davorovu borbu za istinu o mrtvom sinu?

Name

Aha

08.04.2019 17:31

Opet ce to oni vrtiti i okretati kako njima pase

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.04.2019 05:13

Sa ovakvim prijedlogom zakona, treba stvari nazvati pravim imenom, uvod u totalitarizam.

ODGOVORITE
Name

Sramota

09.04.2019 06:19

O čemu vi pišete i pričate, pa ovo je samo kap u moru torture nad narodom. Ali treba da znamo da narod aplaudira ovakvim zakonima, bar onaj dio naroda koji još nije otišao odavde.

ODGOVORITE