Признати статус универзитета у РС

Крајем седмице истиче рок који је Влада Српске дала Агенцији за високо образовање у БиХ да упише бањалучки и Универзитет у Источном Сарајеву у државни регистар реакредитованих високошколских установа. Ресорни министар очекује од Европске уније у БиХ информацију о томе да ли признају статус реакредитованих јавних универзитета из Српске.

Република Српска 08.04.2019 | 16:53
Признати статус универзитета у РС
Универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву још чекају упис у регистар реакредитованих високошколских установа у БиХ. За високо образовање у Српској је битно да Брисел уважи реалност да су два јавна универзитета реакредитована у складу са законом, истиче ресорни министар Срђан Рајчевић и наводи да је директор Агенције за високо образовање БиХ Енвер Халиловић, због досадашњих опструкција, испунио услове да буде смијењен.

''Мислим да су два излаза из ове ситуације. Први је да директор Агенције уважи ставове Владе Републике Српске и наше захтјеве да упише наше јавне универзитете, опет, понављам, зато што су испуњени сви законски услови. Друга солуција је да Делегација ЕУ по основу њиховог мишљења уважи статус реакредитованих универзитета Републике Српске'', изјавио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.

Република Српска је испунила све услове, поручују са Универзитета у Бањалуци.

''Ми смо од Комисије добили веома позитивне оцјене, најбоље у већини сегмената. Ја се надам да ће се овај проблем ријешити, јер су универзитети испунили све обавезе и сада би требало да друга страна обави свој дио задатка'', рекла је проректор за међународну сарадњу Универзитета у Бањалуци Биљана Антуновић.

Осим проблема у вези са реакредитацијом, на Конференцији о интернационализацији у високом образовању, која је одржана у Бањалуци, оцијењено је да је лош положај домаћих универзитета на свјетским ранг листама.



БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Глас

08.04.2019 15:16

Ових дана це бити објављено.Универзитети БиХ це бити верификовани у Бриселу,али у РС-у неце,из разлога сто је вецина приватних и то квари просјек дрзавног образовања на истим универзитетима или факултетима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знајте

08.04.2019 19:33

Да има оних који по државним факултетима завршили преписујући и носећи бубицу!!! Нису факултети мјерила знања, нису вјерујте! Толико надмених људи попут празних љуштура краси диплома, дно дна!!!

Name

Биронерада

08.04.2019 15:29

Куку мени хоцу ли моци у Њемацку ако Халиловиц не аминује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профо

08.04.2019 15:38

Вазно је да су сироки бријег травник добој брцко репрезетативни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмена бандо

08.04.2019 16:11

Бандо криминална, дјеца остарисе уцеци на дрзавним а ви их тако саботирате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

08.04.2019 18:10

Зар то није пренос надлезности на ниво БиХ? Да ли ми то молимо БиХ да се пренесу надлезности ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оснивач

08.04.2019 20:25

Како да се признају универзитети када 60% професора има знања да не би положили ни пријемни за област у којој држе катедре. Све се срозало и нема никакве науке нити научног рада. Треба иувести праксу да се пише Дрр Са два "р" а то значи Др ресавац. Који универзитети, татини и мамини синови купују дипломе и добију ухљеб, остали бриљантно студирају, па послије морају учити степен познавања њемачког језика да би добили посао перигуза у Њамачкој! Виде људи да смо у РС промовисали на стотине Др и да смо потонули још ниже у свема, само се појачало насиље, јер није само полиција насилна, насилан је сваки портир у државној служби. Валда образовање диже ниво свијести а не ниво насиља, примитивизма, превара и лицемјера који без и кућног одгоја ведре и облаче овом народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

све доктори и магистри без праксе

08.04.2019 22:16

Готово је то.Све је обесмишљено ,школство ,здравств,правосуђе .Привреда већ одавно уопште не функционише,а они само преврћу међе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не требају нам нашминкани универзитети !

09.04.2019 05:51

Драги Министре, Потенцирате видљивост свијету, треба, слажем се, али не прескачите пет корака. Видљивост чега!? Шта и кога имамо представити??? За поћетак - истјерајте наставнике и сараднике да изиђу из својих кабинета, имамо редовне професоре, не смију да се појаве у друштву - не знају ништа! Прво да буду видљиви у Приједору, Рибнику, Лопарама, Гацку..... па онда у Лондону, Мадриду, Бриселу..... Високо образовање није старлета, па да је śминкамо и приказујемо. Нека се ставе милиоми марака опреме у функцију, која лежи непокренута. Површан приступ неће нас нигдје одвести!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

09.04.2019 11:33

Тако је!