Малигна обољења пријетња Српској

У Српској је из године у годину све већи број обољелих од малигних болести. Влада тврди да има стратегије, али претходне нису уродиле плодом.

Република Српска 08.04.2019 | 14:46
Малигна обољења пријетња Српској
Српска нестаје под налетом малигних болести. Звучи претјерано, али годинама се биљежи пораст броја обољелих од малигних обољења, нарочито од карцинома материце, дојке, простате и дебелог цријева. Поражавајуће је, а то је показала и недавно објављена ревизија, да стратегије и програми превенције нису дали готово никакве резултате. Званично, на крају 2015. године, у Српској је од малигних болести боловало 75.000 људи. Ревизија је дала низ упозоравајућих података када је у питању превенција у периоду 2015-2018. године. 

Број обољелих у 2015. је за 10 одсто већи него у 2012. години. Због малигних обољења, одобрава се 30 одсто од укупно одобрених пријевремених пензионисања у Републици Српској. Евидентан је и раст броја обољелих од четири типа малигних обољења, која су у програму означена као приоритетни за рано откривање.

Фонд здравственог осигурања је уговоре о превентивним прегледима 2009. престао да потписује са домовима здравља, а 2011. превенцију плаћа по појединачним пројектима на основу јавних позива, на која се јављају и удружења грађана. За реализацију наведених пројеката издвојено је, према подацима из Фонда, око три милиона марака.

„На основу резултата пројеката, очигледно је да су били оправдани, јер су, захваљујући превентивним прегледима, откривена малигна обољења или сумње на малигнитет код више стотина прегледаних особа, које су након прегледа упућене на даље претраге и лијечења“, кажу у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

У Министарству здравља кажу да се много ради на превенцији и да тек треба да се ради.

„Акционим планом за превенцију и контролу незаразних блести 2019. до 2026. године, који је недавно усвојила Влада Републике Српске, предвиђено је спровођење интегрисаних мјера усмјерених ка факторима ризика у свим секторима и јачање здравственог система, са циљем унапређења превенције и контроле незаразних болести“, кажу у Министарству здравља Републике Српске.

Према подацима Института за јавно здравство, у 2016. години откривено је 5.786 новообољелих од малигних болести у Републици Српској.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Рум плоцица

08.04.2019 12:58

Има ли малигнијег обољења од црвене лактаске грознице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

08.04.2019 13:21

Е како ми је жао овог народа.Ништа нас неће обићи. Ратови, биједа, елементарне непогоде, болести, јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.04.2019 13:56

Ко нам је крив кад смо глупи.Све се то могло избјеци да смо мало паметнији.И неимастина.И обољења(макар смањити на неку нормалну квоту) а поготово ратови.

Name

Мими

08.04.2019 14:18

Не могу да разумем ко кога прави лудим,некаква превенција а мјесецима се чека на мамографију,цт,НМР,гинеколошки и др.Моле Бога да не дођете на преглед,док је код приватника обратно,сам треба имати пара.Скоро сам са упутницом требала да чекам мјесец дана па тек онда да се јавим да ме наруче,и наручили су ме опет Нес Што мање од мјесец дана.Само нас понижавају,каква превенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

08.04.2019 14:50

Једете масно, месо, а то све организам теско вари, превисе се задрзава у цријевима и онда пуста које какве отрове. Воце и поврце затровано пестицидима, Пије се алкохол, фанте, коле, а слабо креце. Зивотни околис затрован, пластике на гранама висе него птица, итд, итд..

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

08.04.2019 19:36

Биће сад и 4 гига обољење.

Name

Срецко

08.04.2019 16:49

Наравно морамо бити болесни , кад једемо нездраву храну. ГМО све од меса, воћа поврћа.А многи немају новац ни за то нажалост.Све се увози као да ништа своје немамо , отпад једемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.04.2019 18:28

А лепо вратите се на село па кад зивотиња једе коприву мајцину Дусицу И остале здраве траве месо је здраво а господје нек скуну надоградњу ноктију мотике у руке па ето ти здраве хране!!! Ја имам све само неце да се уда на село а зивила би ко краљица.

Name

село

09.04.2019 04:39

Кад питам сестру циме храни теле, она казе "моје теле пије само млијеко" а циме хранис краву са КОНЦЕНТРАТОМ. Ја за све кривим насе биједно сколство нити ста знамо нити ста уцимо а нити ста цитамо (нико нема никакве књиге у куци) само смо се заразили од усране политике!