Maligna oboljenja prijetnja Srpskoj

U Srpskoj je iz godine u godinu sve veći broj oboljelih od malignih bolesti. Vlada tvrdi da ima strategije, ali prethodne nisu urodile plodom.

Republika Srpska 08.04.2019 | 14:46
Maligna oboljenja prijetnja Srpskoj
Srpska nestaje pod naletom malignih bolesti. Zvuči pretjerano, ali godinama se bilježi porast broja oboljelih od malignih oboljenja, naročito od karcinoma materice, dojke, prostate i debelog crijeva. Poražavajuće je, a to je pokazala i nedavno objavljena revizija, da strategije i programi prevencije nisu dali gotovo nikakve rezultate. Zvanično, na kraju 2015. godine, u Srpskoj je od malignih bolesti bolovalo 75.000 ljudi. Revizija je dala niz upozoravajućih podataka kada je u pitanju prevencija u periodu 2015-2018. godine. 

Broj oboljelih u 2015. je za 10 odsto veći nego u 2012. godini. Zbog malignih oboljenja, odobrava se 30 odsto od ukupno odobrenih prijevremenih penzionisanja u Republici Srpskoj. Evidentan je i rast broja oboljelih od četiri tipa malignih oboljenja, koja su u programu označena kao prioritetni za rano otkrivanje.

Fond zdravstvenog osiguranja je ugovore o preventivnim pregledima 2009. prestao da potpisuje sa domovima zdravlja, a 2011. prevenciju plaća po pojedinačnim projektima na osnovu javnih poziva, na koja se javljaju i udruženja građana. Za realizaciju navedenih projekata izdvojeno je, prema podacima iz Fonda, oko tri miliona maraka.

„Na osnovu rezultata projekata, očigledno je da su bili opravdani, jer su, zahvaljujući preventivnim pregledima, otkrivena maligna oboljenja ili sumnje na malignitet kod više stotina pregledanih osoba, koje su nakon pregleda upućene na dalje pretrage i liječenja“, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se mnogo radi na prevenciji i da tek treba da se radi.

„Akcionim planom za prevenciju i kontrolu nezaraznih blesti 2019. do 2026. godine, koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske, predviđeno je sprovođenje integrisanih mjera usmjerenih ka faktorima rizika u svim sektorima i jačanje zdravstvenog sistema, sa ciljem unapređenja prevencije i kontrole nezaraznih bolesti“, kažu u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u 2016. godini otkriveno je 5.786 novooboljelih od malignih bolesti u Republici Srpskoj.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Rum plocica

08.04.2019 12:58

Ima li malignijeg oboljenja od crvene laktaske groznice?

ODGOVORITE
Name

Kika

08.04.2019 13:21

E kako mi je žao ovog naroda.Ništa nas neće obići. Ratovi, bijeda, elementarne nepogode, bolesti, jbg.

ODGOVORITE
Name

Re

08.04.2019 13:56

Ko nam je kriv kad smo glupi.Sve se to moglo izbjeci da smo malo pametniji.I neimastina.I oboljenja(makar smanjiti na neku normalnu kvotu) a pogotovo ratovi.

Name

Мими

08.04.2019 14:18

Не могу да разумем ко кога прави лудим,некаква превенција а мјесецима се чека на мамографију,цт,НМР,гинеколошки и др.Моле Бога да не дођете на преглед,док је код приватника обратно,сам треба имати пара.Скоро сам са упутницом требала да чекам мјесец дана па тек онда да се јавим да ме наруче,и наручили су ме опет Нес Што мање од мјесец дана.Само нас понижавају,каква превенција.

ODGOVORITE
Name

Bojan

08.04.2019 14:50

Jedete masno, meso, a to sve organizam tesko vari, previse se zadrzava u crijevima i onda pusta koje kakve otrove. Voce i povrce zatrovano pesticidima, Pije se alkohol, fante, kole, a slabo krece. Zivotni okolis zatrovan, plastike na granama vise nego ptica, itd, itd..

ODGOVORITE
Name

...

08.04.2019 19:36

Biće sad i 4 giga oboljenje.

Name

Srecko

08.04.2019 16:49

Naravno moramo biti bolesni , kad jedemo nezdravu hranu. GMO sve od mesa, voća povrća.A mnogi nemaju novac ni za to nažalost.Sve se uvozi kao da ništa svoje nemamo , otpad jedemo .

ODGOVORITE
Name

Mile

08.04.2019 18:28

A lepo vratite se na selo pa kad zivotinja jede koprivu majcinu Dusicu I ostale zdrave trave meso je zdravo a gospodje nek skunu nadogradnju noktiju motike u ruke pa eto ti zdrave hrane!!! Ja imam sve samo nece da se uda na selo a zivila bi ko kraljica.

Name

selo

09.04.2019 04:39

Kad pitam sestru cime hrani tele, ona kaze "moje tele pije samo mlijeko" a cime hranis kravu sa KONCENTRATOM. Ja za sve krivim nase bijedno skolstvo niti sta znamo niti sta ucimo a niti sta citamo (niko nema nikakve knjige u kuci) samo smo se zarazili od usrane politike!