Први симптоми срчаног удара

Чак 50 посто људи који су добили срчани удар имало је симптоме мјесец раније, али већина на њих нису реаговали.

Здравље 08.04.2019 | 11:39
Први симптоми срчаног удара
Неки од људи који су преживјели срчани удар навели су да су мјесец прије удара почели отежано дисати те имали слабе болове у прсима, односно осјећали су ране симптоме. Било је и оних који су били свјесни шта се догађа па су позвали Хитну помоћ прије удара и тако себи спасили живот. Стручњаци кажу да је половина пацијената имала симптоме мјесец раније, али већина на њих није обраћала пажњу. 

Мушкарци су склонији боловима у прсима, а жене сметњама у дисању. Код мушкараца се могу појавити и проблеми с ерекцијом, а кривац је сужење крвних судова. Чак двије трећине њих примијетило је то прије застоја срца. Жене, њих око 70 посто, склоније су осјећању снажног и дуготрајног умора, чак неколико седмица прије удара.  

Ако срчани мишић не ради како треба, то може узроковати и отицање ногу, па и на то треба обратити пажњу. Шест је знакова који се могу појавити и мјесец прије срчаног удара:

1. Умор - Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него што је навикло због чега ради пуно теже. То је разлог зашто се осјећате уморно и поспано.

2. Краткоћа даха - Ако срце добива мање крви, то значи да ће плућа добивати мање кисика него што је нормално. Ако имате проблема с дисањем, што прије посјетите љекара јер то може значити да се приближава вријеме срчаног удара.

3. Слабост - Ако тијело ослаби, односно осјећате слабост, то је јер одједном артерије постану уске и не допуштају крви да циркулира исправно. Тада мишићи не добивају оно што им је потребно и може се догодити да се срушите.

4. Вртоглавица и хладно знојење - Слаба циркулација кривац је и за ограничен проток крви у мозгу, а то је опасно по живот. У таквој ситуацији осјетит ћете вртоглавицу и збуњеност и не требате игнорирати такве знаке.

5. Притисак у прсима – Ако имате ране симптоме срчаног удара, вјероватно ћете осјетити и немир у прсима, мању бол или повишен притисак. То ће бити све чешће како се ближи дан срчаног удара.

6. Симптоми грипе или прехладе - Ако се осјећате као да имате симптоме грипе или прехладе ниоткуд, могло би бити ријеч о најави скорог срчаног удара. Многи који су преживјели удар касније су рекли да су неколико дана раније имали такве симптоме.

(Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

120/80

08.04.2019 12:06

Да ли мозе имати срцани удар особа која стално има притисак 120/80

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свједок

08.04.2019 15:24

Наравно. Мој ујак је имао 80/12 цијели зивот и онда у 58-мој години удар који је једва презивио.

Name

притисак_тлак

09.04.2019 06:44

Наравно да може али су пуно већем ризику изложени они који имају висок притисак, Рецимо пушачи су много више изложени опасности да добију карцином плућа али и непушачи га могу добити, разлика је 85% за пушаче а само 15% за непушаче, врло велика разлика, слично је и са крвним притиском.