Туча, прекид, голеада, пораз Партизана, Воша у плеј-офу!

Свашта се дешавало уочи и за време дербија 30. кола Суперлиге Србије. Туча у Каћу, па прекид на "Карађорђу", победа Војводине и нови пораз Партизана. Црно-бели су, ипак, трећи, Воша у плеј-офу.  Воша победила, фудбал поражен! Матић лансирао Новосађане у плеј-оф, шта су доживели Стојковић и Тошић. . .  Тријумф Лала вредан пласмана у елитни део доигравања – 3:2.  ДРАМА у борби за плеј-оф: Суботица у шоку! Спартак упркос победи није успео да се нађе у "Топ 8" домаћег фудбала.  Минути славља па антиклимакс у Суботици: Лоше вести из Новог Сада претвориле Спартакову победу у неуспех! Победа Војводине над Партизаном избацила Голубове из плеј-офа!

Фудбал 08.04.2019 | 10:30
Туча, прекид, голеада, пораз Партизана, Воша у плеј-офу!
Партизан је, ипак, трећи, а Војводина у плеј-офу!

Дерби 30. кола Суперлиге Србије, последњег пред поделу бодова и лиге на плеј-оф и плеј-аут, припао је домаћину, кога је само тријумф водио у горњи део табеле. С обзиром на то да су Чукарички и Младост одиграли без голова, црно-бели су аутоматски обезбедили треће место, тако да пораз 3:2 (1:1), није утицао на распоред у горењем делу табеле.

Војводина је у фото-финишу претекла Спартак и Радник и уместо за опстанак, бориће се за Европу!

Свега је у недељу после подне било у Новом Саду и околини. Прво су навијачи "лала" најавили бојкот утакмице и заиста нису дошли на "Карађорђе", а на северној трибини, где су традиционално смештене најватреније присталице новосадаског клуба није било никога, осим транспарента "Управа напоље". Ни овога пута навијачи Војводине нису могли да се помире са одлуком органа безбедности да последњи напусте стадион по завршетку меча.

Неких три сата пре почетка утакмице стигле су ружне вести из Каћа, где је дошло до жестоког обрачуна фракција навијача Партизана. У тучи је било и више повређених.

Управо су присталице црно-белих криве за прекид утакмице у другом полувремену, који је трајао скоро 15 минута. Поново је стадионом "Карађорђе" одјекивала забрањена песма "пола Мађар, пола усташа". Упозорења нису помогла, па је судија Милош Ђорђић у једном тренутку повукао екипе са терена, на којем су остали само Владимир Стојковић и Зоран Тошић да моле (!?) своје навијаче да прекину са погрдним скандирањем.

А, о фудбалу...

Штета што су изванредна партија Бојана Матића, стрелца два гола за Војводину, и прелеп погодак Зорана Тошића остали у сенци "навијача". Такође, биће и оних који ће постављати и питање регуларности утакмице у Новом Саду, јер је меч продужен за 16 минута (одлчујућих за коначан резултат), а у међувремену су остале утакмице завршене. У Партизану ће се вероватно жалити и на детаљ пред крај меча у шеснаестерцу Војводине, када је Ранко Веселиновић нехотице шутнуо Слободана Урошевића, али га је ипак ударио, а судија Ђорђић се није огласио.

Одбрана Партизана капитулирала је већ у трећем минуту. Некадашњи капитен Новосађана Мирослав Вулићевић направио је велику грешку на својој половини, предао је лопту право у ноге Вуку Митошевићу, који је видео слободног и хитрог Бојана Матића како се убацује, уследио је пас и реализација "лала".

Најлепши момента данас на "Карађорђу" догодио се у судијској надокнади првог дела, када је Тошић из "слободњака" врло прецизним ударцем преварио Емила Роцкова. 

Партизан је, чини се, имао контролу над утакмицом, међутим "лале" нису одустајале од свог циља и пласмана у плеј-оф. Бојан Матић је искористио мајсторију талентованог Дејан Зукића, који се "лажњаком" ослободио Марка Валијентеа и као на тацни сервирао лопту двоструком стрелцу. Нешто више од седам минута пре краја Стојковић је опет морао у гол по лопрту.

Муке црно-белих се нису ту завршиле... Никола Гајић је у 15. минуту надокнаде поготком завршио брзу контру Новосађана, а у наредном нападу коначан резултат је поставио Ђорђе Ивановић. Убрзо после тог поготка судија је означио крај меча.

Партизан је забележио пети пораз у последњих шест првенствених утакмица, а Војводина је некако успела да се докопа плеј-офа.

Војводина: Роцков - Стојковић, Веселиновић, Саничанин, Деветак - Зломислић (од 87' Зукић), Митошевић, Ђурић, Гојков (од 90+4' Гајић), Милојевић (од 57' Нешковић) - Матић

Партизан: Стојковић - Вулићевић, Валијенте, Павловић, Урошевић - Здјелар, Шћекић - Тошић, Пантић (од 87' Илић), Закарић (од 55' Ивановић) - Рикардо.



Прескочила је Војводина магичну црту. Одоше Новосађани у плеј-оф, узлетеше преко Спартака, а место у елитном делу доигравања донео је Бојан Матић. Сналажљиви шпиц, кога су суперлигашки голмани упамтили по терору у дресу Мачве, заблистао је на трави „Карађорђа“ и са два гола винуо екипу Радована Кривокапића изнад линије.

Што је најинтересатније и што тријумфу домаћину даје вредност јесте што је 27-годишњи нападач то урадио против Партизана (3:2), задао му два ударца у браду и показао колико су црно-бели ове сезоне без икакве идеје, без иоле смисла у игри, са толико недостатака да није реално да их брзопотезно елиминише нови тренер Саво Милошевић.

У Новом Саду су чак три гола пала у надокнади завршног кола основног дела птрвенства Суперлиге, али после утакмице никог није било до приче о акцијама или головима, већ о несвакидашњој одлуцу судије Милана Ђорђића да прекине меч чак 13 минута због скандирања Гробара „пола Мађар, пола Усташа“. На истеку сата времена, иако одвојене, фракције навијача београдског тима су биле сагласне у поруци која, према мишљењу арбитра, није прихватљива на стадиону, због чега су играчи скоро фртаљ часа провели у свлачионицама. Снажан шамар српском фудбалу, као да нам је мало оно што се дешава кроз целу сезону, оличен у понижавању двојице искусних асова, какви су Владимир Стојковић и Зоран Тошић, да Саво Милошевићмалтене мора да их моли да интервенишу испод трибине, кад већ то полиција, редари, организатор нити могу, нити смеју.

Мимо тог, за фудбал, поражавајућег прекида, остаје утисак да је Бојан Матић одиграо једну од најбољих утакмица каријере и био је неухватљив за црно-беле, па је поставио Вошу на осмо место. Већ у трећем минут претворио је пас Вука Митошевића (после велике грешке Вулићевића у иницијално вођство) да би у 99. минуту – због поменутог прекида утакмица је продужена за 13 минута – погодио и на пасрезервисте Михајла Нешковића, а сјајну партију заокружио дубоко у надокнади кад је пробио по десној страни и омогућио Николи Гајићу да још једном матира Владимира Стојковића.

Што се Партизана тиче, поново је играо испод нивоа, тетурао се од почетка, дуго му је требало да уопште пронађе ритам, једино је после прекида заличио на екипу која уме да напада, а пре тога је Зоран БамбиТошић још једном доказао какав је мајстор и стрелом из слободњака – другом у четири дана – чинило се, сачувао бод. С обзиром како су данас играли Данило Пантић и Рикардо Гомеш (катастрофа је блага реч) црно-бели су морали да се ослоне на индивидуални квалитет некадшањег репрезентативца, док су непосредно после трећег гола Војводине дали још један гол, преко резервисте Ђорђа Ивановића. Недовољно да избегну чак шести пораз ове сезоне, али довољно да остану на треће месту на табели, понајвише што Чукарички на Бановом брду није савладао лучанску Младост.



ВОЈВОДИНА - ПАРТИЗАН 3:2 (1:1)
/Матић 3, 90+9, Гајић 90+17 - Тошић 45+4, Ивановић 90+18/

Нови Сад
Стадион: Карађорђе
Судија: Милош Ђорђић
Жути картони: Митошевић, Зломислић, Матић (Војводина), Закарић, Валијенте, Урошевић (Партизан)

Војводина: Роцков - Лазаревић, Веселиновић, Саничанин, Деветак - Ђурић, Митошевић - Гојков (од 90+4 Гајић), Зломислић (од 88. Зукић), Милојевић (од 57. Нешковић) - Матић. 

Партизан: Стојковић - Вулићевић, Валијенте, Павловић, Урошевић - Здјелар, Шћекић - Тошић (од 90. Смиљанић), Пантић (од 87. Илић), Закарић (од 55. Ивановић) - Рикардо. 

Минути славља па антиклимакс у Суботици: Лоше вести из Новог Сада претвориле Спартакову победу у неуспех. Победа Војводине над Партизаном избацила Голубове из плеј-офа.

Цела сезона у доњем дому и борби за опстанак, али у финишу сезоне скоро па необјашњива тријумфална серија од шест победа колико их није било за прва 24 кола збирно. И као последица Спартаков грб на вратима плеј-офа с тим да су Суботичани били принуђени да чекају вести из Новог Сада. Спартак је наиме своје обавио, Дејан Керкез је погодио за минималних 1:0 против Рада, али како у српском фудбалу ништа не може да протекне без проблема Суботичани нису могли одмах да славе победу, јер је њихов евентуални пласман у плеј-оф зависио од резултата утакмице на Карађорђу. А тамо је у тренутку кад је окончан дуел у Суботици Партизан имао 1:1 против Војводине што је резултат који је одговарао Суботичанима с тим да је до краја меча остало још неких петнаестак минута због прекида изазваног увредама које су навијачи црно-белих на националној основи упутили домаћој публици.

Спартаку је одговарало све осим Вошине победе и цела Србија је само чекала последњи звиждук да се озваничи Спартаков пролаз у плеј-офу. Цела Србија, али не и Нови Сад. Изабраници Радована Кривокапића су са два касна гола извојевали неочекивану победу над Партизаном и вратили се у плеј-офа, а Спартак послали у доњи дом. Узалуд Спартаку минималац против Рада, узалуд и Раднику после два гола Игора Златановића победа над Динамом од 3:0. Војводина је у осам. 

Месту у плеј-офу су се иначе надали и у Вождовцу, док су навијачи Напретка морали да стрепе јер нису били математички сигурни у осам. Међутим, Чарапани су против фењераша из Земуна оправдали улогу фаворита и поготком Енвера Аливодића стигли до 1:0 и шестог места на табели, док је истим резултатом Вождовац отписао Мачву, стрелац је био Марко Јовановић, али му то ништа није донело после победа Спартака и Радника.

Најефикаснији меч последњег кола регуларног тока сезоне одигран је на Чаиру где је Дамир Којашевићповукао Раднички до петарде против ОФК Бачке чију су мрежу тресли и Нермин Хаскић - такође два пута - и Никола Дринчић. Чукарички и Младост су одиграли 0:0, па ће Брђани дефинитивно у плеј-оф са четвртог места, а Младост са петог.

Дакле, наредног викенда у првом колу плеј-офа Црвена звезда против Радничког, Партизан на Чукарички, Младост против Напретка и Војводина на Пролетер. Под условом да Пролетер усред Београда не успе да савлада Црвену звезду.

У првом колу плеј-аута, Спартак на Рад, Радник на ОФК Бачку, Вождовац против Земуна и за крај утакмица Мачва – Динамо.

Уочи 30. кола Суперлиге, последњег пред поделу на плеј-оф и плеј-аут, чак пет тимова конкурисало је за преостала два места у горњем делу табеле. 

Напредак је био најближи томе и - успео је. Голом Енвера Аливода у 25. минуту савладан је последњепласирани Земун у Крушевцу.

Неопходне победе остварили су и Спартак, Радник и Вождовац, а онда је уследило "грицкање ноктију" у Суботици, где су плаво-бели поготком Керкеза у 66. минуту савладали Рад 1:0. 

Утакмица у Новом Саду између Војводине и Партизана продужена је за чак 16 минута, због увредљивог скандирања гостујућих навијача. Дуго је било 1:1, а у деветом минуту те надокнаде, "лале" су стигле до предности, потом и у 107. минуту до 3:1, да би утакмица на крају била завршена победом Војводине 3:2. То је значило и да Спартак неће ићи у плеј-оф, него ће заједно са Напретком и Војводина...

Иако има исти број бодова као Спартак и Радник, Пролетер ће заузети осмо место због бољег међусобног скора. 

Чукарички је пропустио прилику да као трећи оде у плеј-оф, јер је одиграо без голова код куће против Младости.

Раднички је на "Чаиру" био фуриозан против Бачке и већ у првом полувремену стигао до четири гола предности, крају - 5:1.

Два пута Којашевић, па Хаскић и Дринчић донели су екипи Ненада Лалатовића убедљиву предност, коју је потом у наставку својим другим голом увећао Хаскић, а Мићић у финишу постигао почани погодак загосте. Нишлије су овом победом само привремено смањиле разлику о односу на водећу Црвену звезду, која је у последњем мечу савладала новосадски Пролетер са 4:0.

Плеј-оф и плеј-аут почињу идуће суботе.

СУПЕРЛИГА, 30. коло:

Вождовац - Мачва 1:0 (1:0)
/Јовановић 8/

Спартак - Рад 1:0 (0:0)
/Керкез 66/

Војводина - Партизан 3:2 (1:1)
/Матић 3, 90+9, Гајић 90+17 - Тошић 45+4, Ивановић 90+18/

Напредак - Земун 1:0 (1:0)
/Аливодић 25/

Динамо - Радник 0:3 (0:1)
/Златановић 25, 86, Дамњановић 51/

Чукарички - Младост 0:0

Раднички - Бачка 5:1 (4:0)
/Којашевић 9, 24, Хаскић 38, 71, Дринчић 44 - Мићић 86/

Црвена звезда - Пролетер 4:0

ТАБЕЛА: (плеј-оф) 1. Црвена звезда 84, 2. Раднички 75, 3. Партизан (54, 4. Чукарички 53, 5.Младост 46, 6. Напредак 41, 7. Војводина 39, 8.Пролетер 38, (плеј-аут) 9. Спартак 38, 10. Радник 38, 11. Вождовац 37, 12. Мачва 33, 13. Бачка 25, 14. Рад 21, 15. Динамо 20, 16.Земун 18.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар