Tuča, prekid, goleada, poraz Partizana, Voša u plej-ofu!

Svašta se dešavalo uoči i za vreme derbija 30. kola Superlige Srbije. Tuča u Kaću, pa prekid na "Karađorđu", pobeda Vojvodine i novi poraz Partizana. Crno-beli su, ipak, treći, Voša u plej-ofu.  Voša pobedila, fudbal poražen! Matić lansirao Novosađane u plej-of, šta su doživeli Stojković i Tošić. . .  Trijumf Lala vredan plasmana u elitni deo doigravanja – 3:2.  DRAMA u borbi za plej-of: Subotica u šoku! Spartak uprkos pobedi nije uspeo da se nađe u "Top 8" domaćeg fudbala.  Minuti slavlja pa antiklimaks u Subotici: Loše vesti iz Novog Sada pretvorile Spartakovu pobedu u neuspeh! Pobeda Vojvodine nad Partizanom izbacila Golubove iz plej-ofa!

Fudbal 08.04.2019 | 10:30
Tuča, prekid, goleada, poraz Partizana, Voša u plej-ofu!
Partizan je, ipak, treći, a Vojvodina u plej-ofu!

Derbi 30. kola Superlige Srbije, poslednjeg pred podelu bodova i lige na plej-of i plej-aut, pripao je domaćinu, koga je samo trijumf vodio u gornji deo tabele. S obzirom na to da su Čukarički i Mladost odigrali bez golova, crno-beli su automatski obezbedili treće mesto, tako da poraz 3:2 (1:1), nije uticao na raspored u gorenjem delu tabele.

Vojvodina je u foto-finišu pretekla Spartak i Radnik i umesto za opstanak, boriće se za Evropu!

Svega je u nedelju posle podne bilo u Novom Sadu i okolini. Prvo su navijači "lala" najavili bojkot utakmice i zaista nisu došli na "Karađorđe", a na severnoj tribini, gde su tradicionalno smeštene najvatrenije pristalice novosadaskog kluba nije bilo nikoga, osim transparenta "Uprava napolje". Ni ovoga puta navijači Vojvodine nisu mogli da se pomire sa odlukom organa bezbednosti da poslednji napuste stadion po završetku meča.

Nekih tri sata pre početka utakmice stigle su ružne vesti iz Kaća, gde je došlo do žestokog obračuna frakcija navijača Partizana. U tuči je bilo i više povređenih.

Upravo su pristalice crno-belih krive za prekid utakmice u drugom poluvremenu, koji je trajao skoro 15 minuta. Ponovo je stadionom "Karađorđe" odjekivala zabranjena pesma "pola Mađar, pola ustaša". Upozorenja nisu pomogla, pa je sudija Miloš Đorđić u jednom trenutku povukao ekipe sa terena, na kojem su ostali samo Vladimir Stojković i Zoran Tošić da mole (!?) svoje navijače da prekinu sa pogrdnim skandiranjem.

A, o fudbalu...

Šteta što su izvanredna partija Bojana Matića, strelca dva gola za Vojvodinu, i prelep pogodak Zorana Tošića ostali u senci "navijača". Takođe, biće i onih koji će postavljati i pitanje regularnosti utakmice u Novom Sadu, jer je meč produžen za 16 minuta (odlčujućih za konačan rezultat), a u međuvremenu su ostale utakmice završene. U Partizanu će se verovatno žaliti i na detalj pred kraj meča u šesnaestercu Vojvodine, kada je Ranko Veselinović nehotice šutnuo Slobodana Uroševića, ali ga je ipak udario, a sudija Đorđić se nije oglasio.

Odbrana Partizana kapitulirala je već u trećem minutu. Nekadašnji kapiten Novosađana Miroslav Vulićević napravio je veliku grešku na svojoj polovini, predao je loptu pravo u noge Vuku Mitoševiću, koji je video slobodnog i hitrog Bojana Matića kako se ubacuje, usledio je pas i realizacija "lala".

Najlepši momenta danas na "Karađorđu" dogodio se u sudijskoj nadoknadi prvog dela, kada je Tošić iz "slobodnjaka" vrlo preciznim udarcem prevario Emila Rockova. 

Partizan je, čini se, imao kontrolu nad utakmicom, međutim "lale" nisu odustajale od svog cilja i plasmana u plej-of. Bojan Matić je iskoristio majstoriju talentovanog Dejan Zukića, koji se "lažnjakom" oslobodio Marka Valijentea i kao na tacni servirao loptu dvostrukom strelcu. Nešto više od sedam minuta pre kraja Stojković je opet morao u gol po loprtu.

Muke crno-belih se nisu tu završile... Nikola Gajić je u 15. minutu nadoknade pogotkom završio brzu kontru Novosađana, a u narednom napadu konačan rezultat je postavio Đorđe Ivanović. Ubrzo posle tog pogotka sudija je označio kraj meča.

Partizan je zabeležio peti poraz u poslednjih šest prvenstvenih utakmica, a Vojvodina je nekako uspela da se dokopa plej-ofa.

Vojvodina: Rockov - Stojković, Veselinović, Saničanin, Devetak - Zlomislić (od 87' Zukić), Mitošević, Đurić, Gojkov (od 90+4' Gajić), Milojević (od 57' Nešković) - Matić

Partizan: Stojković - Vulićević, Valijente, Pavlović, Urošević - Zdjelar, Šćekić - Tošić, Pantić (od 87' Ilić), Zakarić (od 55' Ivanović) - Rikardo.



Preskočila je Vojvodina magičnu crtu. Odoše Novosađani u plej-of, uzleteše preko Spartaka, a mesto u elitnom delu doigravanja doneo je Bojan Matić. Snalažljivi špic, koga su superligaški golmani upamtili po teroru u dresu Mačve, zablistao je na travi „Karađorđa“ i sa dva gola vinuo ekipu Radovana Krivokapića iznad linije.

Što je najinteresatnije i što trijumfu domaćinu daje vrednost jeste što je 27-godišnji napadač to uradio protiv Partizana (3:2), zadao mu dva udarca u bradu i pokazao koliko su crno-beli ove sezone bez ikakve ideje, bez iole smisla u igri, sa toliko nedostataka da nije realno da ih brzopotezno eliminiše novi trener Savo Milošević.

U Novom Sadu su čak tri gola pala u nadoknadi završnog kola osnovnog dela ptrvenstva Superlige, ali posle utakmice nikog nije bilo do priče o akcijama ili golovima, već o nesvakidašnjoj odlucu sudije Milana Đorđića da prekine meč čak 13 minuta zbog skandiranja Grobara „pola Mađar, pola Ustaša“. Na isteku sata vremena, iako odvojene, frakcije navijača beogradskog tima su bile saglasne u poruci koja, prema mišljenju arbitra, nije prihvatljiva na stadionu, zbog čega su igrači skoro frtalj časa proveli u svlačionicama. Snažan šamar srpskom fudbalu, kao da nam je malo ono što se dešava kroz celu sezonu, oličen u ponižavanju dvojice iskusnih asova, kakvi su Vladimir Stojković i Zoran Tošić, da Savo Miloševićmaltene mora da ih moli da intervenišu ispod tribine, kad već to policija, redari, organizator niti mogu, niti smeju.

Mimo tog, za fudbal, poražavajućeg prekida, ostaje utisak da je Bojan Matić odigrao jednu od najboljih utakmica karijere i bio je neuhvatljiv za crno-bele, pa je postavio Vošu na osmo mesto. Već u trećem minut pretvorio je pas Vuka Mitoševića (posle velike greške Vulićevića u inicijalno vođstvo) da bi u 99. minutu – zbog pomenutog prekida utakmica je produžena za 13 minuta – pogodio i na pasrezerviste Mihajla Neškovića, a sjajnu partiju zaokružio duboko u nadoknadi kad je probio po desnoj strani i omogućio Nikoli Gajiću da još jednom matira Vladimira Stojkovića.

Što se Partizana tiče, ponovo je igrao ispod nivoa, teturao se od početka, dugo mu je trebalo da uopšte pronađe ritam, jedino je posle prekida zaličio na ekipu koja ume da napada, a pre toga je Zoran BambiTošić još jednom dokazao kakav je majstor i strelom iz slobodnjaka – drugom u četiri dana – činilo se, sačuvao bod. S obzirom kako su danas igrali Danilo Pantić i Rikardo Gomeš (katastrofa je blaga reč) crno-beli su morali da se oslone na individualni kvalitet nekadšanjeg reprezentativca, dok su neposredno posle trećeg gola Vojvodine dali još jedan gol, preko rezerviste Đorđa Ivanovića. Nedovoljno da izbegnu čak šesti poraz ove sezone, ali dovoljno da ostanu na treće mestu na tabeli, ponajviše što Čukarički na Banovom brdu nije savladao lučansku Mladost.



VOJVODINA - PARTIZAN 3:2 (1:1)
/Matić 3, 90+9, Gajić 90+17 - Tošić 45+4, Ivanović 90+18/

Novi Sad
Stadion: Karađorđe
Sudija: Miloš Đorđić
Žuti kartoni: Mitošević, Zlomislić, Matić (Vojvodina), Zakarić, Valijente, Urošević (Partizan)

Vojvodina: Rockov - Lazarević, Veselinović, Saničanin, Devetak - Đurić, Mitošević - Gojkov (od 90+4 Gajić), Zlomislić (od 88. Zukić), Milojević (od 57. Nešković) - Matić. 

Partizan: Stojković - Vulićević, Valijente, Pavlović, Urošević - Zdjelar, Šćekić - Tošić (od 90. Smiljanić), Pantić (od 87. Ilić), Zakarić (od 55. Ivanović) - Rikardo. 

Minuti slavlja pa antiklimaks u Subotici: Loše vesti iz Novog Sada pretvorile Spartakovu pobedu u neuspeh. Pobeda Vojvodine nad Partizanom izbacila Golubove iz plej-ofa.

Cela sezona u donjem domu i borbi za opstanak, ali u finišu sezone skoro pa neobjašnjiva trijumfalna serija od šest pobeda koliko ih nije bilo za prva 24 kola zbirno. I kao posledica Spartakov grb na vratima plej-ofa s tim da su Subotičani bili prinuđeni da čekaju vesti iz Novog Sada. Spartak je naime svoje obavio, Dejan Kerkez je pogodio za minimalnih 1:0 protiv Rada, ali kako u srpskom fudbalu ništa ne može da protekne bez problema Subotičani nisu mogli odmah da slave pobedu, jer je njihov eventualni plasman u plej-of zavisio od rezultata utakmice na Karađorđu. A tamo je u trenutku kad je okončan duel u Subotici Partizan imao 1:1 protiv Vojvodine što je rezultat koji je odgovarao Subotičanima s tim da je do kraja meča ostalo još nekih petnaestak minuta zbog prekida izazvanog uvredama koje su navijači crno-belih na nacionalnoj osnovi uputili domaćoj publici.

Spartaku je odgovaralo sve osim Vošine pobede i cela Srbija je samo čekala poslednji zvižduk da se ozvaniči Spartakov prolaz u plej-ofu. Cela Srbija, ali ne i Novi Sad. Izabranici Radovana Krivokapića su sa dva kasna gola izvojevali neočekivanu pobedu nad Partizanom i vratili se u plej-ofa, a Spartak poslali u donji dom. Uzalud Spartaku minimalac protiv Rada, uzalud i Radniku posle dva gola Igora Zlatanovića pobeda nad Dinamom od 3:0. Vojvodina je u osam. 

Mestu u plej-ofu su se inače nadali i u Voždovcu, dok su navijači Napretka morali da strepe jer nisu bili matematički sigurni u osam. Međutim, Čarapani su protiv fenjeraša iz Zemuna opravdali ulogu favorita i pogotkom Envera Alivodića stigli do 1:0 i šestog mesta na tabeli, dok je istim rezultatom Voždovac otpisao Mačvu, strelac je bio Marko Jovanović, ali mu to ništa nije donelo posle pobeda Spartaka i Radnika.

Najefikasniji meč poslednjeg kola regularnog toka sezone odigran je na Čairu gde je Damir Kojaševićpovukao Radnički do petarde protiv OFK Bačke čiju su mrežu tresli i Nermin Haskić - takođe dva puta - i Nikola Drinčić. Čukarički i Mladost su odigrali 0:0, pa će Brđani definitivno u plej-of sa četvrtog mesta, a Mladost sa petog.

Dakle, narednog vikenda u prvom kolu plej-ofa Crvena zvezda protiv Radničkog, Partizan na Čukarički, Mladost protiv Napretka i Vojvodina na Proleter. Pod uslovom da Proleter usred Beograda ne uspe da savlada Crvenu zvezdu.

U prvom kolu plej-auta, Spartak na Rad, Radnik na OFK Bačku, Voždovac protiv Zemuna i za kraj utakmica Mačva – Dinamo.

Uoči 30. kola Superlige, poslednjeg pred podelu na plej-of i plej-aut, čak pet timova konkurisalo je za preostala dva mesta u gornjem delu tabele. 

Napredak je bio najbliži tome i - uspeo je. Golom Envera Alivoda u 25. minutu savladan je poslednjeplasirani Zemun u Kruševcu.

Neophodne pobede ostvarili su i Spartak, Radnik i Voždovac, a onda je usledilo "grickanje noktiju" u Subotici, gde su plavo-beli pogotkom Kerkeza u 66. minutu savladali Rad 1:0. 

Utakmica u Novom Sadu između Vojvodine i Partizana produžena je za čak 16 minuta, zbog uvredljivog skandiranja gostujućih navijača. Dugo je bilo 1:1, a u devetom minutu te nadoknade, "lale" su stigle do prednosti, potom i u 107. minutu do 3:1, da bi utakmica na kraju bila završena pobedom Vojvodine 3:2. To je značilo i da Spartak neće ići u plej-of, nego će zajedno sa Napretkom i Vojvodina...

Iako ima isti broj bodova kao Spartak i Radnik, Proleter će zauzeti osmo mesto zbog boljeg međusobnog skora. 

Čukarički je propustio priliku da kao treći ode u plej-of, jer je odigrao bez golova kod kuće protiv Mladosti.

Radnički je na "Čairu" bio furiozan protiv Bačke i već u prvom poluvremenu stigao do četiri gola prednosti, kraju - 5:1.

Dva puta Kojašević, pa Haskić i Drinčić doneli su ekipi Nenada Lalatovića ubedljivu prednost, koju je potom u nastavku svojim drugim golom uvećao Haskić, a Mićić u finišu postigao počani pogodak zagoste. Nišlije su ovom pobedom samo privremeno smanjile razliku o odnosu na vodeću Crvenu zvezdu, koja je u poslednjem meču savladala novosadski Proleter sa 4:0.

Plej-of i plej-aut počinju iduće subote.

SUPERLIGA, 30. kolo:

Voždovac - Mačva 1:0 (1:0)
/Jovanović 8/

Spartak - Rad 1:0 (0:0)
/Kerkez 66/

Vojvodina - Partizan 3:2 (1:1)
/Matić 3, 90+9, Gajić 90+17 - Tošić 45+4, Ivanović 90+18/

Napredak - Zemun 1:0 (1:0)
/Alivodić 25/

Dinamo - Radnik 0:3 (0:1)
/Zlatanović 25, 86, Damnjanović 51/

Čukarički - Mladost 0:0

Radnički - Bačka 5:1 (4:0)
/Kojašević 9, 24, Haskić 38, 71, Drinčić 44 - Mićić 86/

Crvena zvezda - Proleter 4:0

TABELA: (plej-of) 1. Crvena zvezda 84, 2. Radnički 75, 3. Partizan (54, 4. Čukarički 53, 5.Mladost 46, 6. Napredak 41, 7. Vojvodina 39, 8.Proleter 38, (plej-aut) 9. Spartak 38, 10. Radnik 38, 11. Voždovac 37, 12. Mačva 33, 13. Bačka 25, 14. Rad 21, 15. Dinamo 20, 16.Zemun 18.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar