"Вулкан гњева" брани Триполи

Источнолибијске снаге, под командом генерала Калифе Хафтара, извеле су ваздушни напад на јужни део престонице Триполија. Са друге стране, снаге међународно признате владе објавиле су да почињу операцију "Вулкан гнева" за одбрану града. У борбама код Триполија погинула 21 особа, а 27 људи је рањено.

Свијет 07.04.2019 | 20:50
"Вулкан гњева" брани Триполи
Информацију о ваздушном нападу на јужни део Триполија објавио је Ројтерс, позивајући се на изјаву очевидаца, као и извор из Хафтарове војске, која контролише источни део Либије.

Са друге стране, снаге под командом владе у Триполију, коју признају Уједињене нације, објавиле су да започињу операцију "Вулкан гнева" за одбрану престонице Либије, преноси Ројтерс.

Портпарол ових снага није изнео више детаља о операцији која је одговор на офанзиву трупа под командом Хафтара.

Током дана у Триполи су почела да стижу појачања наоружаних група из града Мисрате и других западних делова земље.

Влада је саопштила да је у борбама код Триполија погинула 21 особа, а да је 27 људи рањено, преноси Би-Би-Си. 

Посматрачи оцењују да се тек спрема прави сукоб. Хамран Бохари из вашингтонског Центра за глобалну политику објашњава да у Либији постоје десетине локалних вођа наоружаних група, а Калифа Хафтар предводи најснажнију. 

"Било му је лако да пређе празан простор од Бенгазија до Триполија, али сад ће налетети на много снажнији отпор. По свој прилици, нас чека дуг и мучан сукоб у борбама унутар престонице", очекује Бохари.

Мисија Уједињених нација у Либији (УНСМИЛ) позвала је на двочасовно примирје у јужном делу престонице Либије, како би се евакуисали рањени.

Данашњи напад је наставак жестоких борби за Триполи, између провладиних и побуњеничких снага које преводи командант Калифа Хафтар.

Међународно непризната Либијска национална армија саопштила је синоћ да је преузела контролу над аеродромом у предграђу престонице Триполија.

У обраћању нацији, први човек либијске владе Фајез ел Серај оптужио је генерала Калифу Хафтара да је организовао државни удар и да ће се побуњеницима оштро обрачунати.

Светске силе и Уједињене нације траже прекид сукоба у Либији, а америчка војска најавила је да ће трупе САД привремено напустити Либију.

АП подсећа да је Калифа Хафтар, вођа самоорганизоване Либијске националне армије, објавио у четвртак да покреће офанзиву на престоницу Триполи, седиште либијске владе коју подржају Уједињене нације, што је довело до обнављања сукоба.

Агенција оцењује да би овај обрачун Хафтарове војске и ривалских снага могао да Либију гурне поново у круг насиља, вероватни најгори од грађанског рата из 2011. у којем је свргнут са власти и убијен Муамер ел Гадафи, којег америчка агенција назива дугогодишњим диктатором.



(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Боки

07.04.2019 17:49

Да им посаљемо насе политицаре да их смире,да им крв попију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Да

07.04.2019 18:53

Гадафи је мртав, зивио Гадафи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцинци

08.04.2019 12:58

Гадафи је то некако успјевао дрзати под контролом, а добро су и зивјели, но свјетски бризници су од Либије направили пакао, наметнули хаос да се истребљују а све у своју корист.

Name

Да Додам

07.04.2019 19:10

Занимљиво би било када би сазнали коју фракцију подзава ,,Ујка Сем,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

07.04.2019 20:58

НИЈЕ ИМ ВАЉАО ГАДАФИ ПОУБИЈАЈТЕ СЕ САД . АЛИ ОВО ЈЕ ИНТЕРЕСАНТНА РЕЦЕНИЦА АМЕРИКАНЦИ СЕ ПРИВРЕМЕНО ПОВЛАЦЕ КОЈИ ЈЕ ТО ЈАД И ЦЕМЕР ОД АМЕРА ЗАКУХАЈ И ГУЗИЦУ У СТРАНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

07.04.2019 23:15

Бесе некад мирна и уређена земља. Оно сто веци део светске јавности не зна, јесте да је вецина Либијаца и била уз Гадафија. Свргнуо га је мали број издајника из Либије али уз велику помоћ екстремиста и плаћеника из иностранства (исти они који су касније основали Исламску дрзаву и ратовали у Сирији, Ираку и др.) а наравно уз ваздусну подрску НАТО-а. Екстремисти и НАТО били су прејак непријатељ за релативно малу ибијску војску и про-Гадафијеве снаге, углавном разуђене по градовима које дели пустиња тј отворен простор. Наравно, све то пропрацено пропагандом у медијима која нам је говорила да се народ бори против диктатора. Слицно су касније покусали у Сирији, али се умесала Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исти рецепт

08.04.2019 20:02

Као Украјина, Ирак, Сирија,итд.....