Ко су најбогатије жене на свијету?

Мекензи Безос, супруга власника Амазона се послије развода придружила најбогатијим женама на свијету. Ко је још на овој листи?

Свијет 07.04.2019 | 16:30
Ко су најбогатије жене на свијету?
Када најбогатији човјек на свијету и његова супруга одлуче да се разведу, бројке су увијек огромне.

Тако је и било прошле недјеље, када су се оснивач Амазона, Џеф Безос, и његова супруга Мекензи сложили око услова развода.

Мекензи Безос ће задржати 4 одсто удјела у највећој компанији за онлајн трговину. Њен удио је вриједан 35.6 милијарди долара, а она је постала трећа најбогатија жена на свијету (и двадесет четврта најбогатија особа на свијету).

Ко су друге жене на врху глобалне листе богаташа? И како су доспјеле тамо?

1) Франсоаз Бетенкур - Мејер



Вриједност капитала: 49.3 милијарди долара, што је чини петнаестом најбогатијом особом на свијету, по подацима Форбс магазина.

Ко је она?

Француска насљедница Лореал која, заједно са својом породицом, посједује 33 одсто те компаније.

Ова шездесетпетогодишњакиња је наслиједила своје богатство од мајке Лилијан Бетенкур, која је умрла у септембру 2017. у 94. години живота. Њих двије нису биле у контакту од сукоба који је почео 2007. али су се помириле неколико година прије смрти Бетенкур.

Насљедница Бетенкур-Мејер је такође и ауторка књига о грчким боговима и јеврејско-хришћанским односима.

2) Алис Валтон



Вриједност капитала: 44.4 милијарди долара, чиме заузима 17. мјесто на листи најбогатијих људи на свијету.

Ко је она?

Алис има 69 година, а њен отац је Сем Валтон, оснивач америчког ланца супермаркета Волмарт.

Међутим, за разлику од своје браће, удаљила се од породичне компаније и посветила умјетности. Постала је предсједница Кристал Бриџис музеја америчке умјетности у родном граду Бентонвилу у држави Арканзас.

3) Мекензи Безос



Вриједност капитала:Најмање 35.6 милијарди долара - ово је само њен удио у Амазону, али је тачна вриједност њеног капитала највејроватније још већа. Обратите пажњу на Форбсову 2020 листу богаташа да видите колико већа.

Ко је она?

Рођена је у Калифорнији, има 48 година и четворо дјеце са оснивачем Амазона. Упознали су се радећи заједно у једном инвестиционом фонду, а вјенчали се 1993. године.

Мекензи је била једна од првих запослених у Амазону, на позицији књиговође. Објавила је неколико романа који су имали добре критике, а њена професорка, књижевница Тони Морисон, каже да је Мекензи била једна од њених најбољих студенткиња.

Основала је и организацију за борбу против насиља, 'Бyстандер Револутион' (Револуција посматрача), која подстиче "једноставне навике доброте, храбрости и инклузије".

4) Жаклин Марс



Вриједност капитала: 23.9 милијарде - 33. најбогатија особа на свијету у ери прије Мекензи Безос (ово се односи и на друге жене у наставку листе)

Ко је она?

Она има 79 година и посједује трећину Марса, највеће свјетске компаније за производњу слаткиша коју је 1911. основао њен деда Френк.

Радила је за породичну фирму скоро 20 година и остала у одбору до 2016.

Сада је описују као филантропкињу која је, између осталог, чланица одбора Националне опере Вашингтона и Националне архиве.

Једна занимљивост коју можда нисте знали о Марсу: ова компанија је један од највећих произвођача хране за кућне љубимце у Америци.

5) Јан Хуијан



Вриједност капитала: 22.1 милијарде долара, што је чини најбогатијом женом у Кини и ставља на 42. мјесто листе најбогатијих људи на свијету.

Ко је она?

Ова тридесетседмогодишњакиња посједује 57 одсто кинеске компаније Кантри Гарден Холдингс, која је доживјела процват у таласу експанзије кинеских грађевинских фирми.

По подацима са сајта компаније, Кантри Гарден је била трећа највећа свјетска компанија за развој некретнина 2016. године.

Јан Хуијан је дипломирала на Универзитету у Охају, а већински дио свог удјела у компанији наслиједила је од оца.

6) Сузан Клатен



Вриједност капитала: 21 милијарда долара, што је ставља на 46. мјесто листе најбогатијих људи на свијету.

Ко је она?

Друга Европљанка на листи. Ова Њемица има 56 година, а за њено богаство заслужни су фармацеутска индустрија и аутомобили.

Наслиједила је 50 одсто хемијске и фармацеутске компаније Алтана АГ након смрти родитеља, док заједно са братом посједује скоро педесет одсто компаније за производњу аутомобила БМВ.

Приватизовала је компанију Алтана и преузела власништво, а купила је дионице и у другим компанијама - од оних које се баве енергијом вјетра па до производње графита.

7) Лорин Пауел Џобс



Вриједност капитала: 18.6 милијарди долара, што је чини 54. најбогатијом особом на свијету.

Ко је она?

Удовица једног од оснивача компаније Аппл, Стива Џобса, која је наслиједила 20 милијарди удјела у компанијама Епл и Дизни након смрти супруга.

Од тада, ова педесетпетогодишњакиња је инвестирала дио новца у новинарство, преузела већински дио Тхе Атлантиц магазина, док је дио новца уложила и у непрофитне публикације Мотхер Јонес и ПроПублица.

Инвестирала је и у школу за програмирање и покренула Емерсон колектив који се залаже за реформе у области имиграција и образовања.

(ББЦ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јооој

07.04.2019 15:36

И ДАМИ ЈЕ ОВАЈ ЈЕДАН БАБАЦ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

07.04.2019 15:57

Оне су истурене у прву борбену линију док отимачина траје, па се растале и шта буде. Али ако већ пређеш милијарду тешко да ти ико може ишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

07.04.2019 17:14

Овим дамама за коју годину придружиће се и Горица Ћоровић Додик, ћерка најбогатијег Србина у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живот

09.04.2019 20:17

Битно је да су даме успјесне, богате, веселе и здраве! Све друго је мање вазно.....

Name

Живот

09.04.2019 20:17

Битно је да су даме успјесне, богате, веселе и здраве! Све друго је мање вазно.....