У клинчу због регреса и превоза

Агенцији за мирно рјешавање радних спорова Републике Српске лани су пристигла 962 захтјева, што је скоро упола мање него годину раније, а послодавци и радници махом су у клинчу због регреса, неисплаћеног превоза и плата.

Република Српска 07.04.2019 | 12:14
У клинчу због регреса и превоза
Према подацима агенције, од укупног броја прошлогодишњих захтјева за мирење “зараћених” страна, 955 се односило на мирно рјешавање индивидуалних радних спорова, а седам приједлога било је у вези са колективним споровима. У 2017. години арбитри ове агенције имали су дупло више посла, о чему свједочи податак да су те године запримљена 1.824 захтјева за мирно рјешавање радних спорова.

Подаци агенције показују да и даље много више приједлога за мирно рјешавање спорова долази из јавног сектора.

"Од укупног броја пристиглих приједлога лани, 716 је било из јавног, док се 246 односило на приватни сектор", навели су у агенцији.

Међу најчешћим предметима спора, истичу, предлагачи су означавали регрес, затим трошкове превоза, неисплаћене плате, незаконите отказе, те исплату отпремнине, топлог оброка и исплату накнаде у случају смрти ужег члана породице.

Подаци показују да је већина захтјева из области индивидуалних радних спорова споразумно ријешена, чак 605 захтјева, док је 325 обустављено, а шест одбијено као неосновано. Због ненадлежности и преурањености одбачено је 16 захтјева за мирење, а три поступка су прекинута.

Од седам колективних радних спорова у прошлој години, три су успјешно завршена и њима је било обухваћено око 500 радника, док су преостала четири обустављена.

Предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби РС Бранко Зеленовић каже за “Глас Српске” да су масовни одласци радника из Српске коначно пробудили свијест код послодаваца, који у посљедње вријеме много више поштују радничка права, иако то још није на нивоу на којем би требало да буде.

"Вјерујем да је и то један од разлога зашто је лани било мање захтјева за мирно рјешавање проблема између послодаваца и радника. Уколико хитно не повећамо плате, нећемо имати више радника јер не одлазе само они који раде код приватника за минималац, одлазе и радници из јавне управе. У току су преговори и вјерујем  да ће до краја овог мјесеца бити потписан и општи колективни уговор", рекао је Зеленовић.

Арбитри

У Агенцији за мирно рјешавање радних спорова РС кажу да послове мирног рјешавања радних спорова тренутно обављају 24 арбитра. Осим тога, додају, на тим пословима ангажовано је и 35 миритеља.

(Глас Српске)
Фото: Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Упола

07.04.2019 10:46

Упола мање радника у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

07.04.2019 12:49

Радника је висе. Сваке године се број незапослених смањује јер се отвори пар хиљада радних мјеста(сто је заправо мизерно) али то не би ниста битно промјенило слику. Број незапослених се драстицно смањује јер сваке године одлазе десетине хиљада радно способних људи. Кад томе додамо да због бијеле куге све мање младих уопсте долази на трзисте рада а да велики број људи иде у пензију, реалност је јасна. За двије-три године у Републици Српској посао неце имати само они који не зеле да раде. Од 120 000 евидентираних на бироу бар трецина је ту само због здравственог осигурања тј. они који заправо и не требају посао а вјероватно јос трецина ради на црно. Знаци да у сустини имамо око 40 хиљада људи који заправо тразе посао, максимално јос 10 хиљада који из неког разлога нису пријављени на биро. Са исељавањем од 20-30 хиљада људи годисње јасно је да доступне радне снаге висе неце бити. Просло је вријеме робовласниства. То је сада свима јасно. Када додје до тих последица криза це се моци кратко ублазити ако влада крене да отпуста нераднике из администрације сто не вјерујем да це се десити. Сустина је да це приватници морати да престану да се понасају као робовласници и мораце да постану газде. А радних спорова је све мање не толико због вецег постовања права радника вец зато сто људи неце да се малтретирају за 50км мјесцно путних троскова и слицне мизерије, вец једноставно казу дајем отказ узму књизицу и одлазе из ове дрзаве. Засто би се натезали за 500-1000 км укупног дуга кад то у сливенији или њемацкој зараде за 5 дана.....

Name

СВИ

07.04.2019 12:34

ДА ОДЕМО..ПА РАДИТЕ САМИ..НЕМА ПРИВАТНОГ ПОСЛОДАВЦА КОЈИ ЈЕ ИСПУНИО СВА РАДНИЦКА ПРАВА..А ВЕЦИНА ЊИХ СУ СЕ ОБОГАТИЛИ НА ЈЕФТИНОЈ РАДНОЈ СНАЗИ...НЕМА ВИСЕ..ЗАТО ЦЕ ТЕ У БИЈЕЉИНИ ИМАТИ РАЗРОВАНЕ УЛИЦЕ И РАДИТИ КАНАЛИЗАЦИЈУ СЛЕДЕЦИХ ДЕСЕТ ГОДИНА...НЕЦЕ ЉУДИ ДЗАБА РАДИТИ ВИСЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као у пјесми

07.04.2019 13:12

Некад се у славу рада и Првога маја певала ПЕСМА РАДУ, која гласи Другарска се песма ори Песма која слави рад Срце громко нек нам збори Да нам живи, живи рад!!!... А сада умјето овог на крају да нам живи рад, пјева се да нам живи живи Биро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

07.04.2019 13:48

Само је ово медиска лафина као радне снаге недостаје!У којој то бранси недостаје радне снаге сам незнам јер гдје год се на конкурс пријављује 100 па и висе особа немозе се прицати о недостатку радне снаге! Зенска популација је у огромном броју незапослена и нема назнака да це то у скоријем времену ресено!Писањем о одласку радне снаге је помоц снсд-у и Додику јер они тако ресавају незапосленост,радна снага која одлази у малом броју и нису њихови гласаци и они јаедва цекају да се иселе!!Веома мало људи се одсели колика је овде мала плата и велика незапосленост!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПОСМАСТРАЦ

07.04.2019 14:40

ПОТПИСУЈЕМ .АЛ НАДАМ СЕ ДА ЦЕ ЉУДИ ЈОС ЛАКСЕ ОДЛАЗИТИ И ДА ЊИМА БУДЕ БОЉЕ...И МОЈОЈ ДЈЕЦИ КОЈА ОВДЈЕ РАДЕ ЗА НИСТА..А АКАДЕМСКИ ГРАДЈАНИ..БЕЗ НАДЕ ДА ЦЕ ОСНОВАТИ ПОРОДИЦУ И ИМАТИ СВОЈ ДОМ...

ОДГОВОРИТЕ