Прича: Кад је било најважније, Звезда је била права!

У утакмици у којој није било простора за грешку, Милан Томић и његови играчи били су на највишем нивоу.

Кошарка 08.04.2019 | 21:50
Прича: Кад је било најважније, Звезда је била права!
Трећу годину узастопно, кошаркаши Црвене звезде мтс пласирали су се у финале АБА лиге кроз "мајсторицу". 

После тријумфа против Будућности 2017. и Морнара 2018, црвено-бели су овог пролећа у полуфиналном мечу "бити или не бити" надиграли Партизан и пету годину заредом ушли у серију за титулу и евролигашку визу.

Након четири узастопна "вечита" дербија на једну лопту, многи су очекивали још један дуел у којем одлука "пада" у последњој секунди. Међутим, суботњи меч у црвено-белом, крцатом "Пиониру" био је потпуно у знаку једног тима - екипе Милана Томића.

Изузев почетних "0:3", Звездини кошаркаши контролисали су ритам и ток утакмице од почетка до краја, а у једном тренутку последње деонице имали су чак 35 поена предности. Црно-бели су до краја смањили заостатак на коначних "минус 21", па пружили руку бољем...

Партизанов тренер Андреа Тринкијери користио је током полуфиналне серије "боксерске" најаве и тако поручио уочи "мајсторице" да његов тим "никад неће бацити пешкир". Испоставило се да је снажан ударац домаћих у првој четвртини био одлучујући и да гости до краја нису нашли простор и начин да учине утакмицу неизвесном.

Када је било најважније, у мечу после којег није било назад, Томићев тим је био фокусиран, спреман да одигра тимски, да тако надомести одсуство повређеног "мотора" екипе Џоа Регленда и да настави трку за повратак у Евролигу.

Звезда је прва промашила (Бранко Лазић, тројку), Партизан је први погодио (тројку, Новица Величковић) и имао је шансу да настави да гради са те полазне тачке, али је уследила серија црвено-белих 15:0, која је дала тон мечу. Испоставило се, та офанзива Томићевог тима била је увод у вече које ће навијачи црвено-белих дуго памтити.

Име наредног противника шампион Србије сазнаће у недељу, након "мајсторице" Цедевите и Будућности.

"Имам само жељу да освојим четврти прстен АБА лиге", рекао је после утакмице Звездин капитен Бранко Лазић, а његови саиграчи слали су исте поруке - да ће о имену наредног противника размишљати за 24 сата, када он буде одређен.

"Не знам ко ће победити, али имамо скоро недељу дана да се спремимо. Сигуран сам да тренер има план и наше је да радимо целе недеље, да се припремимо за петак", рекао је после утакмице Мохамед Фаје, крилни центар који је постигао прве поене црвено-белих у "мајсторици" - тројку за изједначење.

"Било нам је потребно неколико недеља да се навикнемо на игру без Регленда, али тренер је направио одличне адаптације и то нам је помогло", додао је Сенегелац, упитан за одсуство првог плејмејкера, који је у АБА плеј-офу био у стању да наступи само полувреме.

У Реглендовом одсуству, на позицији "један" у суботу су се од старта смењивали Дејан Давидовац и Били Берон. Потом је ту улогу "изнео" Филип Човић и таква припрема дербија била је један од потеза којим је Томић добио шта је хтео.

У том детаљу видела се Звездина опредељност за старт "мајсторице", а минутажа црвено-белих показује на чијем наступу је Томић најдуже градио игру у дербију одлуке - Оџо је на паркету провео 26 минута, Добрић 24, Симанић 22, Човић 19, Берон 18, Фаје и Давидовац по 17...

Више од те селекције, чини се да је "печат" Звездиног тренера на тријумфу било то што је оставио Кејсија Риверса на клупи, а од старта "гурнуо у ватру" Давидовца и Добрића, да трче у леђа ривалу, да нападају улазима, контранападима и да онемогуће и отежају Партизанову позициону игру... 

Наравно, не би требало пропустити ни 18 поена најефикаснијег актера дербија, Стратоса Перпероглуа, који је за 16 минута у игри показао да, када је у ритму, и даље има решење за скоро сваку ситуацију.

Као и у првој утакмици серије, Добрићев улазак после два брза фаула Бранка Лазића додатно је подигао Звездину енергију на обе стране терена.

"Знате и сами колико нам ово значи и колико је ово била тешка серија - и физички и психички. Сви су дали све од себе. Играли смо са енергијом и концентрацијом свих 40 минута, публика нас је носила и тако се наместило да разлика буде убедљива. Спремали смо се да одиграмо што боље, ово је била јако тешка серија, а када изађеш као победник из свега тога, онда можеш да изађеш ментално јачи из свега тога", рекао је он после утакмице.

"Одлучила је можда енергија коју смо имали свих 40 минута, сви су дали све од себе. Спремали смо се и тактички као за сваку утакмицу, ушли смо сви фокусирани и то је била ствар која је пресудила. Навијачи су нас носили, видели сте колику смо имали енергију и како смо одиграли...", додао је Добрић.

Звездин Американац, Кејси Риверс, тројком је учествовао у грађењу разлике и такође је пружио допринос, иако су у првом плану били други играчи.

"Били смо фокусирани, посвећени детаљима. Имали смо за собом тесну другу утакмицу, направили смо неке грешке, али сада смо 'истрчали' у меч раније, од старта додали гас и у трећој четрвтини кренули ка финалу".

Иако је и до сада играо у сличном амбијенту пред црвено-белим трибинама, углавном је то радио као гост. У суботу је био најбучније од када је обукао Звездин дрес.

"Да, ово је било најбоље од када сам на овој страни терена. Било је лудо када сам са Реалом играо у Штарк арени, било је 25.000 људи, исрчали смо пред њих и схватили да је то другачије него на другим местима. Сада сам део свега тога и сјајно је", рекао је Американац.

Термини финала су 12, 14, 17. април и евентуално 19. и 22. Серија за титулу и пласман у Евролигу игра се у систему 2-2-1.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар