Priča: Kad je bilo najvažnije, Zvezda je bila prava!

U utakmici u kojoj nije bilo prostora za grešku, Milan Tomić i njegovi igrači bili su na najvišem nivou.

Košarka 08.04.2019 | 21:50
Priča: Kad je bilo najvažnije, Zvezda je bila prava!
Treću godinu uzastopno, košarkaši Crvene zvezde mts plasirali su se u finale ABA lige kroz "majstoricu". 

Posle trijumfa protiv Budućnosti 2017. i Mornara 2018, crveno-beli su ovog proleća u polufinalnom meču "biti ili ne biti" nadigrali Partizan i petu godinu zaredom ušli u seriju za titulu i evroligašku vizu.

Nakon četiri uzastopna "večita" derbija na jednu loptu, mnogi su očekivali još jedan duel u kojem odluka "pada" u poslednjoj sekundi. Međutim, subotnji meč u crveno-belom, krcatom "Pioniru" bio je potpuno u znaku jednog tima - ekipe Milana Tomića.

Izuzev početnih "0:3", Zvezdini košarkaši kontrolisali su ritam i tok utakmice od početka do kraja, a u jednom trenutku poslednje deonice imali su čak 35 poena prednosti. Crno-beli su do kraja smanjili zaostatak na konačnih "minus 21", pa pružili ruku boljem...

Partizanov trener Andrea Trinkijeri koristio je tokom polufinalne serije "bokserske" najave i tako poručio uoči "majstorice" da njegov tim "nikad neće baciti peškir". Ispostavilo se da je snažan udarac domaćih u prvoj četvrtini bio odlučujući i da gosti do kraja nisu našli prostor i način da učine utakmicu neizvesnom.

Kada je bilo najvažnije, u meču posle kojeg nije bilo nazad, Tomićev tim je bio fokusiran, spreman da odigra timski, da tako nadomesti odsustvo povređenog "motora" ekipe Džoa Reglenda i da nastavi trku za povratak u Evroligu.

Zvezda je prva promašila (Branko Lazić, trojku), Partizan je prvi pogodio (trojku, Novica Veličković) i imao je šansu da nastavi da gradi sa te polazne tačke, ali je usledila serija crveno-belih 15:0, koja je dala ton meču. Ispostavilo se, ta ofanziva Tomićevog tima bila je uvod u veče koje će navijači crveno-belih dugo pamtiti.

Ime narednog protivnika šampion Srbije saznaće u nedelju, nakon "majstorice" Cedevite i Budućnosti.

"Imam samo želju da osvojim četvrti prsten ABA lige", rekao je posle utakmice Zvezdin kapiten Branko Lazić, a njegovi saigrači slali su iste poruke - da će o imenu narednog protivnika razmišljati za 24 sata, kada on bude određen.

"Ne znam ko će pobediti, ali imamo skoro nedelju dana da se spremimo. Siguran sam da trener ima plan i naše je da radimo cele nedelje, da se pripremimo za petak", rekao je posle utakmice Mohamed Faje, krilni centar koji je postigao prve poene crveno-belih u "majstorici" - trojku za izjednačenje.

"Bilo nam je potrebno nekoliko nedelja da se naviknemo na igru bez Reglenda, ali trener je napravio odlične adaptacije i to nam je pomoglo", dodao je Senegelac, upitan za odsustvo prvog plejmejkera, koji je u ABA plej-ofu bio u stanju da nastupi samo poluvreme.

U Reglendovom odsustvu, na poziciji "jedan" u subotu su se od starta smenjivali Dejan Davidovac i Bili Beron. Potom je tu ulogu "izneo" Filip Čović i takva priprema derbija bila je jedan od poteza kojim je Tomić dobio šta je hteo.

U tom detalju videla se Zvezdina opredeljnost za start "majstorice", a minutaža crveno-belih pokazuje na čijem nastupu je Tomić najduže gradio igru u derbiju odluke - Odžo je na parketu proveo 26 minuta, Dobrić 24, Simanić 22, Čović 19, Beron 18, Faje i Davidovac po 17...

Više od te selekcije, čini se da je "pečat" Zvezdinog trenera na trijumfu bilo to što je ostavio Kejsija Riversa na klupi, a od starta "gurnuo u vatru" Davidovca i Dobrića, da trče u leđa rivalu, da napadaju ulazima, kontranapadima i da onemoguće i otežaju Partizanovu pozicionu igru... 

Naravno, ne bi trebalo propustiti ni 18 poena najefikasnijeg aktera derbija, Stratosa Perperoglua, koji je za 16 minuta u igri pokazao da, kada je u ritmu, i dalje ima rešenje za skoro svaku situaciju.

Kao i u prvoj utakmici serije, Dobrićev ulazak posle dva brza faula Branka Lazića dodatno je podigao Zvezdinu energiju na obe strane terena.

"Znate i sami koliko nam ovo znači i koliko je ovo bila teška serija - i fizički i psihički. Svi su dali sve od sebe. Igrali smo sa energijom i koncentracijom svih 40 minuta, publika nas je nosila i tako se namestilo da razlika bude ubedljiva. Spremali smo se da odigramo što bolje, ovo je bila jako teška serija, a kada izađeš kao pobednik iz svega toga, onda možeš da izađeš mentalno jači iz svega toga", rekao je on posle utakmice.

"Odlučila je možda energija koju smo imali svih 40 minuta, svi su dali sve od sebe. Spremali smo se i taktički kao za svaku utakmicu, ušli smo svi fokusirani i to je bila stvar koja je presudila. Navijači su nas nosili, videli ste koliku smo imali energiju i kako smo odigrali...", dodao je Dobrić.

Zvezdin Amerikanac, Kejsi Rivers, trojkom je učestvovao u građenju razlike i takođe je pružio doprinos, iako su u prvom planu bili drugi igrači.

"Bili smo fokusirani, posvećeni detaljima. Imali smo za sobom tesnu drugu utakmicu, napravili smo neke greške, ali sada smo 'istrčali' u meč ranije, od starta dodali gas i u trećoj četrvtini krenuli ka finalu".

Iako je i do sada igrao u sličnom ambijentu pred crveno-belim tribinama, uglavnom je to radio kao gost. U subotu je bio najbučnije od kada je obukao Zvezdin dres.

"Da, ovo je bilo najbolje od kada sam na ovoj strani terena. Bilo je ludo kada sam sa Realom igrao u Štark areni, bilo je 25.000 ljudi, isrčali smo pred njih i shvatili da je to drugačije nego na drugim mestima. Sada sam deo svega toga i sjajno je", rekao je Amerikanac.

Termini finala su 12, 14, 17. april i eventualno 19. i 22. Serija za titulu i plasman u Evroligu igra se u sistemu 2-2-1.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar