Најљепши обичаји за Благовијести

Српска православна црква данас прославља празник Благовијести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Дјевици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус.

Република Српска 07.04.2019 | 10:32
Најљепши обичаји за Благовијести
Празник Благовијести је један од 12 највећих хришћанских празника који се слави се у знак сјећања на "благу вијест", када је, према црквеном учењу, арханђел Гаврило објавио Богородици да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу.

Благовијести спадају у радосне хришћанске празнике. Славе се увијек 7. априла, тачно девет мјесеци прије Божића.
Са овом благовешћу архангела, „силаском Светог Духа на пречисту дијеву", почиње обнова човечанства, а ријечима архангела Гаврила "Радуј се, Благодатна, Господ је с тобом", отвара се историја Новог Завјета и почиње преображај.

Сматра се да од Благовијести почиње сјетва јарих жита. Такође се вјерује да је тај дан срећан за калемљење воћа. Некада се народ у селима бојао зиме, све док тај дан не прође.

Дан послије празника Благовијести, Црква слави Светог архангела Гаврила, који је, према записима задужен за радосне вијести.

Народни обичаји

По народном обичају, на Благовијести се устаје рано па чак и у поноћ, или барем у праскозорје, а дан је почињао пјесмом дјевојачком.

Дјевојке би уочи овога дана накупиле сувих гранчица и дрва, од којих је разбуктавана велика ватра, обично на каквом брду или сеоском раскршћу. Уз ватру се веселило и мушко и женско, а понегдје, уз младе, и старији. Било је уобичајено да се ватра на ранилу или букари прескаче. Владало је вјеровање да ће – ко прескочи ову ватру бити заштићен од уједа змије.

Због вјеровања да се на овај дан буде гмизавци из зимског сна, на Благовијести се нису спомињале змије. Уочи Благовести, дјеца су лупала машицама о гвоздене предмете обилазећи око куће, стаје и тора и викала: "Бјеж'те змије и гуштери, беж'те змије и гуштери!"

Вјеровало се и да се на Благовијести жене не чешљају, као и да не ваља на тај дан правити нове опанке. Добро је на овај дан умити се у ријеци или потоку, а Благовијести нарочито славе жене. Оне које желе пород одлазе у цркве и манастире гдје су иконе посвећене Благовестима и моле се Богородици.

Од тог дана почиње сјетва јарих жита и тада се износи сјеме на сунце. Воћари сматрају Благовијести најсрећнијим и најбољим даном за калемљење воћа, а виноградари орезују лозу.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Атеист

07.04.2019 09:17

Религија је лазна нада.Стварност је несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ АТЕИСТ

07.04.2019 10:02

НИСИ УОПСТЕ ВРИЈЕДАН КОМЕНТАРА. САМО ТИ РАДИ СВОЈ ПОСАО.

Name

ре ре Атеист

07.04.2019 11:41

Ста ми срби од тога имамо , младост иде, стари умиру, ми борци нико и ниста, пара се нема, ста треба да славим??

Name

одг.атеисти

07.04.2019 11:46

Онај ко има вјеру има и пут ,постовање,стабилност а такви ко ти сањају о томе свему

Name

Требава

07.04.2019 13:14

Већина Срба се одрицала Бога 50 година.То траје и данас.Лажни вјерници и атеисти су уништили овај народ, зато нам и јесте овако како је. Кажњени смо лошом влашћу, поред земље која обилује свакаквим богатствима ми живимо у сиромаштву.Тако ће бити свендок се не покајемо. Топло препоручујем да послушате "Небеску литургију" , те пророчке ријечи Светог владике Николаја Велимировића,ријечи које се свакодневно испуњавају.

Name

Тамо Далеко

07.04.2019 09:21

Лијепи наши стари обичаји кад се вјеровало у Бога, молило се Богу, поштивало и поштено живјело... А сада, Боже сачувај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ТАМО ДАЛЕКО

07.04.2019 10:05

БАС ТАКО. САДА КАД СМО ОДБАЦИЛИ БОГА ,САД ИМАМО ТО СТО ИМАМО. НЕМА ВИСЕ ЛИЈЕПИХ СМИРЕНИХ ЗИВОТА. ДЗАБА НАМ СВЕ БОГАТСТВО КАД СМО УНИСТИЛИ ДУСЕ. НЕМАМО МИР!!!

Name

ре за тамо далеко

07.04.2019 11:43

Пријатељу нисмо ми бога одбацили вец он нас, ми срби зивимо испод сваког достојанства, само политицари узимају. Према томе не лупетај

Name

Маx

07.04.2019 12:07

Основни смисао свих вјера је заглупљивање људи.

ОДГОВОРИТЕ