Najljepši običaji za Blagovijesti

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Blagovijesti, u pomen na događaj kada je Arhanđeo Gavrilo javio Prečistoj Djevici Mariji da će roditi sina kojem će dati ime Isus.

Republika Srpska 07.04.2019 | 10:32
Najljepši običaji za Blagovijesti
Praznik Blagovijesti je jedan od 12 najvećih hrišćanskih praznika koji se slavi se u znak sjećanja na "blagu vijest", kada je, prema crkvenom učenju, arhanđel Gavrilo objavio Bogorodici da je Duh Sveti nju odabrao da bude majka Isusu Hristu.

Blagovijesti spadaju u radosne hrišćanske praznike. Slave se uvijek 7. aprila, tačno devet mjeseci prije Božića.
Sa ovom blagovešću arhangela, „silaskom Svetog Duha na prečistu dijevu", počinje obnova čovečanstva, a riječima arhangela Gavrila "Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom", otvara se istorija Novog Zavjeta i počinje preobražaj.

Smatra se da od Blagovijesti počinje sjetva jarih žita. Takođe se vjeruje da je taj dan srećan za kalemljenje voća. Nekada se narod u selima bojao zime, sve dok taj dan ne prođe.

Dan poslije praznika Blagovijesti, Crkva slavi Svetog arhangela Gavrila, koji je, prema zapisima zadužen za radosne vijesti.

Narodni običaji

Po narodnom običaju, na Blagovijesti se ustaje rano pa čak i u ponoć, ili barem u praskozorje, a dan je počinjao pjesmom djevojačkom.

Djevojke bi uoči ovoga dana nakupile suvih grančica i drva, od kojih je razbuktavana velika vatra, obično na kakvom brdu ili seoskom raskršću. Uz vatru se veselilo i muško i žensko, a ponegdje, uz mlade, i stariji. Bilo je uobičajeno da se vatra na ranilu ili bukari preskače. Vladalo je vjerovanje da će – ko preskoči ovu vatru biti zaštićen od ujeda zmije.

Zbog vjerovanja da se na ovaj dan bude gmizavci iz zimskog sna, na Blagovijesti se nisu spominjale zmije. Uoči Blagovesti, djeca su lupala mašicama o gvozdene predmete obilazeći oko kuće, staje i tora i vikala: "Bjež'te zmije i gušteri, bež'te zmije i gušteri!"

Vjerovalo se i da se na Blagovijesti žene ne češljaju, kao i da ne valja na taj dan praviti nove opanke. Dobro je na ovaj dan umiti se u rijeci ili potoku, a Blagovijesti naročito slave žene. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovestima i mole se Bogorodici.

Od tog dana počinje sjetva jarih žita i tada se iznosi sjeme na sunce. Voćari smatraju Blagovijesti najsrećnijim i najboljim danom za kalemljenje voća, a vinogradari orezuju lozu.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ateist

07.04.2019 09:17

Religija je lazna nada.Stvarnost je nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

RE ATEIST

07.04.2019 10:02

NISI UOPSTE VRIJEDAN KOMENTARA. SAMO TI RADI SVOJ POSAO.

Name

re re Ateist

07.04.2019 11:41

Sta mi srbi od toga imamo , mladost ide, stari umiru, mi borci niko i nista, para se nema, sta treba da slavim??

Name

odg.ateisti

07.04.2019 11:46

Onaj ko ima vjeru ima i put ,postovanje,stabilnost a takvi ko ti sanjaju o tome svemu

Name

Trebava

07.04.2019 13:14

Većina Srba se odricala Boga 50 godina.To traje i danas.Lažni vjernici i ateisti su uništili ovaj narod, zato nam i jeste ovako kako je. Kažnjeni smo lošom vlašću, pored zemlje koja obiluje svakakvim bogatstvima mi živimo u siromaštvu.Tako će biti svendok se ne pokajemo. Toplo preporučujem da poslušate "Nebesku liturgiju" , te proročke riječi Svetog vladike Nikolaja Velimirovića,riječi koje se svakodnevno ispunjavaju.

Name

Tamo Daleko

07.04.2019 09:21

Lijepi naši stari običaji kad se vjerovalo u Boga, molilo se Bogu, poštivalo i pošteno živjelo... A sada, Bože sačuvaj...

ODGOVORITE
Name

ZA TAMO DALEKO

07.04.2019 10:05

BAS TAKO. SADA KAD SMO ODBACILI BOGA ,SAD IMAMO TO STO IMAMO. NEMA VISE LIJEPIH SMIRENIH ZIVOTA. DZABA NAM SVE BOGATSTVO KAD SMO UNISTILI DUSE. NEMAMO MIR!!!

Name

re za tamo daleko

07.04.2019 11:43

Prijatelju nismo mi boga odbacili vec on nas, mi srbi zivimo ispod svakog dostojanstva, samo politicari uzimaju. Prema tome ne lupetaj

Name

Max

07.04.2019 12:07

Osnovni smisao svih vjera je zaglupljivanje ljudi.

ODGOVORITE