Опасан покрет хара Европом

Европа има велику слијепу тачку: онлајн домашај њених крајње десних екстремиста.

Свијет 06.04.2019 | 22:52
Опасан покрет хара Европом
Крајње десничарске групе континента су дигитално паметне; они знају како да искривљују перцепцију јавности, воде политички програм и застрашују новинаре. Они су пореметили демократске процесе и извршили притисак на политичаре да се одрекну миграционе политике.

Недавно откривене везе између аустријског Идентитарског покрета – једног од најбрже растуц́их европских покрета – и човјека оптуженог за убиство 50 људи у џамијама у Крајстчерчу, на Новом Зеланду, сугеришу да они подстичу насиље и тероризам. Такозвани манифест нападача Брентона Таранта позива се на теорију завјере названу “Велика замјена”, наводи Политико.

Теорија – која тврди да бијеле популације постепено мијењају мигранти – вец́ годинама је у средишту кампања идентитараца. Само недјељу дана након напада у Крајстчерчу, аустријски огранак Генерације Идентитета – познат као Идентитарски покрет Аустрије – одржала је протест против “Велике замјене” у Бечу, позивајуц́и на “ремиграцију” и “де-исламизацију”.

Они заправо позивају на масовну депортацију свих европских становника са мигранстком позадином или кожом која није бијеле боје.

Оно што ову етно-нативистичку идеологију чини тако опасном јесте изум и промовисање идеје да се њени чланови суочавају са непосредном егзистенцијалном пријетњом од стране спољне групе. Генерација Идентитет не подржава јавно насиље, али се њени чланови припремају за борбу и њихови материјали за обуку се читају као позив на оружје. Сваког љета, чланови покрета из цијеле Европе организују кампове за обуку у војном стилу у руралној Француској. Њихови приручници користе милитаризовани вокабулар као што су „снајперска мисија“ и „масивни ваздушни удар“ када описују онлајн нападе.

Један од лидера Идентитарског покрета Аустрија је бивши неонациста по имену Мартин Селнер. Ако је исламски екстремиста Анџем Чудари најистакнутији европски проповедник мржње који инспирише исламски тероризам, онда се Селнер може сматрати његовим еквивалентом за крајњу десницу.

Селнер, чију је куц́у обавјештајна служба претресла прошле недјеље након што су се појавили извјештаји да је нападач из Крајстчерча дао новац покрету, предводио је софистициране напоре за радикализацију широм Европе. Крајњи десничарски активиста – броји преко 90.000 пратилаца на Јутјубу и 16.000 на Телеграму.

У приручнику названом „Умјетност давања црвене пилуле“ (Редпиллинг, израз инспирисан филмом “Матрикс”, у којем главни јунак узма црвену пилулу и открива истину, прим.прев), Селнеров покрет пружа упутства за радикализацију крајње деснице корак по корак. Препоручује се да се као полазиште искористе широко распрострањени проблеми везани за слободу говора или родну равноправност, прије него што се постепено уводе нови регрути у идентитарске идеологије: “Посијте сјеме меких црвених пилула, а затим их стално заливајте. Почните искреним питањем, новинским чланком, мејлом, а увече испричајте анегдоту уз пиво”.

Генерација Идентитет такође тренира своје чланове у тактици обмане и манипулације. Њихов популарни онлајн водич “Медиа Гуерилла Варфаре” показује како њихове трансгресивне кампање постају виралне и допиру до глобалне публике. Водец́и чланови Генерације Идентитет су рекли новинару Политика да желе да створе огранке широм свијета, од Аустралије до Канаде.

Идеологија паневропског покрета прешла је многе границе од његовог почетка у Француској 2003. године. Ултрадесничари широм Европе, попут Алтернативе за Њемачку, италијанске Лиге или шпанске партије Воx, довеле су језик и политичке препоруке Генерације Идентитет у мејнстрим. 

Ови политички покрети дијеле идеолошку премису предстојец́е „инвазије на Запад“. Њихове кампање против “лажних новинара” и мањинских заједница међусобно се помажу и јачају.

У Аустрији је овај покрет прилично ојачао, захваљујући крајње десној партији Слободарској партији Аустрије која је члан владајуће коалиције, чији су сада политичари под ударом критике због веза са идентитарцима.

Покрет је одиграо и кључну улогу у притискању Аустрије да одбије да подржи Миграциони пакт Уједињењих нација крајем 2018. године.

Истраживање Института за стратешки дијалог је открило да су Селнер и његов покрет преко шифрованих канала на апликацији “Телеграм” “мобилисали” своје пратиоце и покренули велику кампању дезинформисања путем друштвених мрежа, како би јавност окренули против Пакта.

Иако због притиска јавности аустријска влада разматра забрану покрета, то неће бити довољно да се спријечи ширење њихове идеологије.

Безбједносне снаге, креатори политике и технолошке компаније каскају и бавили се само малим дијелом проблема екстремизма на интернету. Они су приморали друштвене медијске куц́е да уклоне екстремистички садржај који се односи на исламистичке поруке, али нису успјели да се ухвате у коштац са ултрадесничарским садржајем истом брзином и обимом. Мање платформе које су постале сигурна уточишта за међународну екстремну десницу углавном су игнорисане. Незапажено и неоспорно, крајња десница је била слободна да шири своје поруке о подстицању насиља на ултра-либертаријанским платформама као што су “Габ”, “8цхан” и “Битцхуте”.

Напад у Крајстчерчу би морао да буде позив на буђење. Владе морају да улажу више у заштиту корисника на интернету од штетних садржаја, па и оних који потпадају у сиву зону, јер покрети попут Генерације Идентитет користе рупе у закону како би пропагирале штетне идеје.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пишите ћирилицом

07.04.2019 05:56

Биће ово жестога изборна кампања у "рају" како се до сада промовише ЕЗ. И овај чланак више говори о страху европске љевице (економске империје) од њене деснице (радне јединке), а не о етикетама исписаним на паролама с којима овдје стоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресавица

07.04.2019 06:33

Додик и Лукач као да су били на курсу.Можда нису без основа тврдње да Додикове везе са слободарском партијом Аустрије воде ове просторе у воде десничарских идеја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Његован

07.04.2019 06:44

Да ли је то случајно??? За владаре увек изненађујући момент и увек у погрешно време.откад постоје социјалне заједнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиимигрант

07.04.2019 15:28

Само ови неољевичари не виде да имиграција постаје окупација.

ОДГОВОРИТЕ