БЛ: Јовић и Костић воде у Лигу шампиона!

Јовић у 98. минуту срушио Шалке! Тим из Гелзенкирхена је у суботу био врло близу да заустави серију Ајнтрахта, али је ВАР у надокнади времена на "Фелтинс Арени" омогућио Луки Јовићу да из пенала донесе побједу гостима - 1:2 (1:1). Филип Костић асистент.

Фудбал 06.04.2019 | 21:40
БЛ: Јовић и Костић воде у Лигу шампиона!
Ајнтрахт по ко зна који пут ове сезоне слави Луку Јовића! Голом са пенала у деветом минуту судијске надокнаде, млади српски нападач донео је три велика бода тиму из Франкфурта који је прегрмео можда и најтеже гостовање до краја сезоне. У Гелзенкирхену после 100 минута игре, Шалке - Ајнтрахт 1:2. Треба поменути још једну изврсну партију Филипа Костића који је асистирао за први погодак гостију, као и гол Марка Грујића, чија је Херта, додуше, неочекивано поражена у Берлину од Фортуне - 1:2.  

Врхунац драме на Фелтинс арени догодио се у поодмаклој надокнади времена. Колико је Јовић заслужан за тријумф Ајнтрахта барем исто толико заслуга иде на рачун Филипа Костића, јер поред тога што је дивно упослио Анте Ребића крилни нападач нашег националног тима изнудио је и пенал. После његовог ударца лопта је погодила у руку једногф играча домаћег састава и арбитар је показао на белу тачку. 

Лука Јовић показао је још једном од каквог је материјала саздан, стиснуо је петљу, ставио лопту на 11 метара, пришао с пуно самопоуздања и погодио под пречку. За 17. гол у сезони и пробој на друго место бундеслигашке листе стрелаца...  

Мијата Гаћиновића није било у комбинацији за тим због повреде, док је Матија Настасић одиграо свих 90 минута за Шалке. 

Марко Грујић уписао се по четврти пут у листу стрелаца ове сезоне, био је то изједначујући погодак за Берлинце у мечу са Дизелдорфом, међутим то није било довољно да се избегне пораз. Фортуна је по други пут повела преко Бенита Рамана и касније сачувала ту предност...

Фантастичан меч одиграли су Леверкузен и РБ Лајпциг на Бај арени. После сјајних 45 минута домаћег тима који је након два убедљива пораза наговестио да би тријумфом могао да се врати у борбу за Лигу шампиона, чета Ралфа Рангника очитала им је праву правцату фудбалску лекцију и виђени пораз претворила у победу. Погоцима Каија Хаверца Левер је имао 2:1 на полувремену, а онда је уследио велеобрт какав се не виђа често. До 63. минута невидљиви Тимо Вернер поравнао је на 2:2, Емил Форсберг са пенала погодио за 2:3, да би Матеус Куња велемајсторским голом ставио тачку на овај сусрет. Ролинг и шмекерска завршница "боцкањем" преко Храдецког. 

Очекивана три бода узео је Волфзбург против отписаног Хановера - 3:1. Гости јесу повели, али нису имали снаге за нешто више. Два пута Ренато Стефен и Русион оправдали су Вуковима епитет фаворита. На крају, у утакмици која је могла да Штутгарту значајно повећа шансе за опстанак само 1:1. Нирнберг је чак водио на Мерцедес Бенц арени, да би Озан Кабак поставио коначних 1:1. 

У сјени јубиларног стотог "Дер Класикера" између Бајерна и Борусије из Дортмунда на "Алијанц Арени" (18.30), који би могао у доброј мјери да одлучи и питање шампиона Њемачке, одиграни су и остали сусрети 28. кола Бундеслиге.

Свакако најзанимљивији је био двобој у Гелзенкирхену, гдје је на ноге "посрнулом" Шалкеу стигао захуктали Ајнтрахт из Франкфурта, који је у суботу ипак наставио убитачну серију с циљем пласмана у Лигу шампиона.

ШАЛКЕ - АЈНТРАХТ 1:2 (1:1)

Ајнтрахт је уписао шести узастопни тријумф у Бундеслиги и то пред гостовање Бенфики у четвртфиналу Лиге Европе наредног четвртка.

Иако се чинило да ће утакмица пред више од 60.000 навијача бити окончана подјелом бодова, у осмом минуту судијске надокнаде досуђен је пенал за Ајнтрахт захваљујући видео снимку, а сигуран егзекутор био је Лука Јовић!

Репрезентативац Србије, којег траже највећи европски клубови, постигао је свој 17. погодак и други је стријелац Бундеслиге иза Роберта Левандовског из Бајерна, који има два гола више.

Јовић је као двоструки стријелац био јунак тријумфа над Шалкеом и у првом дијелу сезоне, а данас је поново био успјешнији од сународника из домаће екипе Матије Настасића, који је одиграо свих 90 минута за Шалке.

Тренер "орлова" Ади Хитер изоставио је Мијата Гаћиновића јер се још није опоравио од повреде, али су се у саставу Ајнтрахта од првог минута нашли друга двојица репрезентативаца Србије Лука Јовић и Филип Костић, који су били јунаци убједљиве побједе у прошлом колу над Штутгартом (3:0).

Већ у четвртом минуту Јовић се нашао у одличној прилици, али му је одбранио Александер Нубел, да би само осам минута касније ипак морао да води лопту из своје мреже.

Стријелац је био Анте Ребић послије сјајне асистенције Филипа Костића, који је хрватског нападача "спојио" са голманом Шалкеа, а Хрват мајсторски заобишао Нубела и ћушнуо лопту у мрежу - 0:1.

Готово у сљедећем нападу Нубел је спасио Шалке након одличног ударца Мартина Хинтерегера извадивши лопту испод пречке, да би домаћин узвратио у 21. минуту практично из прве шансе.

Послије центаршута с десне стране из слободног ударца, највише је скочио Брил Емболо, међутим истакао се и голман Ајнтрахта Кевин Трап одбранивши његов ударац. Ипак, Суат Сердар је поспремио одбијену лопту у мрежу - 1:1.

До одласка на одмор Ајнтрахту је досуђен и пенал послије фаула над Ребићем, али је арбитар Саша Штегеман поништио одлуку послије консултовања ВАР-а.

Голман франкфуртског тима Кевин Трап је у наставку одбранама два пута спријечио преокрет Шалкеа одбранивши ударце Данијела Калиђурија и Сердара, а до самог краја једино вриједно помена било је искључење стријелца за Шалке Суата Сердара у петом минуту судијске надокнаде.

А онда је у седмом минуту арбитар показао на "бијелу тачку" након прегледавања ВАР-а. Лопта је погодила у руку неког од играча Шалкеа, након ударца Костића, а Јовић је хладокрвно послао лопту под пречку - 1:2!

Новом побједом, 15. у сезони, Ајнтрахт је задржао четврту позицију на табели која води у Лигу шампиона, али се франкфуртска екипа ипак није приближила РБ Лајпцигу, који је побједом "из кеца у двојку" на гостовању у Леверкузену (2:4) задржао три бода испред "орлова".

Одличан меч одиграли су и фудбалери Бајера и РБ Лајпцига у дуелу претендената за Лигу шампиона, а побједу су однијели гости послије преокрета (2:4), покваривши маестералну партију младог Каја Хаверца, двоструког стријелца за "апотекаре".

Српски фудбалер из Херте Марко Грујић постигао је погодак и пољубио лопту у Берлину, али је његов тим поражен на Олимпијском стадиону од Фортуне из Дизелдорфа (1:2).

Укупно је Хаверц постигао 12 голова и изједначио се на листи најбољих стријелаца Бајера са Кевином Фоландом, али и постао једини фудбалер рођен 1999. године са толиким учинком у топ пет највећих лига Европе.

Ипак, Бајер је остао кратких рукава након погодака Марсела Сабицера, Тима Вернера, Емила Форсберга из једанаестерца, али један од најљепших постигао је Матеус Куња у 84. минуту којим је "овјерио" побједу гостију из Лајпцига.

Бразилац је ролингом "окренуо" свог чувара, а потом мајсторски лобовао истрчалог Лукаша Храдецког.

БУНДЕСЛИГА, 28. коло

Бајер Леверкузен - РБ Лајпциг 2:4 (2:1)
/Хаверц 11 пен, 21 - Сабицер 16, Вернер 64, Форсберг 71 пен, Куња 84/

Херта - Фортуна Дизелдорф 1:2 (1:1)
/Штегер 41 аутогол - Раман 35, 61/

Шалке - Ајнтрахт Франкфурт 1:2 (1:1)
/Ребић 12/

Штутгарт - Нирнберг 1:1 (0:1)
/Кабак 75 - Переира 43/

Волфзбург - Хановер 3:1 (1:1)
/Штефен 32, 71, Русилон 78 - Вејдант 30/

Бајерн - Борусија Дортмунд 5:0 (4:0)
/Хумелс 10, Левандовски 17, 89, Мартинез 42, Гнабри 43/

Недјеља

Аугзбург - Хофенхајм (15.30)
Борусија Менхенгладбах - Вердер Бремен (18.00)

Играно у петак

Мајнц - Фрајбург 5:0 (3:0)
/Боетијус 20, Матета 25, 33, 76, Онисиво 73/

ТАБЕЛА: Бајерн Минхен 64, Борусија Дортмунд 63, РБ Лајпциг 55, Ајнтрахт 52, Борусија Менхенгладбах (-1) 47, Волфсбург 45, Вердер (-1) 42, Бајер Леверкузен 42, Хофенхајм (-1) 41, Фортуна 37, Херта 35, Мајнц 33, Фрајбург 32, Шалке 26, Аугзбург (-1) 25, Штутгарт 21, Нирнберг 17, Хановер 14.

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар