Милутинов најбољи центар Евролиге и други скакач!

Одлична сезона за српског кошаркаша.

Кошарка 09.04.2019 | 18:30
Милутинов најбољи центар Евролиге и други скакач!
Очајна сезона за Олимпијакос који није ушао у плеј-оф, али се у целом том хаосу Никола Милутинов врло добро снашао. И можемо да кажемо да је у протеклих 30 кола лигашког дела био најбољи центар Евролиге. Све, само није мала ствар. А то кажу и бројке. Заправо, Милутинов је други најкориснији играч лигашког дела са просечним индексом од 20,04. Бољи од њега је само Мајк Џејмс са индексом 20,23. Дакле, гледајући по бројкама, Милутинов је други најкориснији играч целог такмичења.

Од центара Милутинова са индексом корисности прате Јан Весели (19,3), Артурас Гудаитис (18,7), Брендон Дејвис (17,47), Венсан Појрие (16,37)...

Када причамо о скоковима, у тој категорији је најбољи Појрије са 8,1 скоком по утакмици, док је наш Милутинов на 7,9 скокова. Гудаитис и Клајбурн имају по 7,1, док је Адријан Моерман на 6,4 скока по утакмици.

Просто је запањујуће колико је Милутинов све бољи и бољи од 2015. године на овамо. Тешко да ћете наћи (вероватно нећете) играча који толико напредује у свим категоријама из сезоне у сезону. У свему је напредовао него у претходној сезони и тако све до ове сезоне када је потпуно експлодирао.

Када је дошао у Пиреј на лето 2015. године из Партизана био је млад центар, потенцијал изабран од Сан Антонио Спарса као 26. пик. Од тада се посветио поправљању слабости у својој игри. Доста је радио на телу, поправио је игру у одбрани, као и игру леђима у нападу на ниском посту.

Наравно, места за напредак увек има. Посебно гледајући његово тело и висину. Може да буде још доминантнији. Али све бројке показују да је Олимпијакос имао право што је инвестирао у њега и дао му нови уговор. Тај уговор сваког наредног лета има клаузулу за одлазак у НБА.

А лето ускоро стиже, а самим тим ће опет бити покренуто питање да ли ће српски центар изабрати трансфер у најјачу кошаркашку лигу света. У ових 30 кола је одиграо јако, јако добро.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар