Milutinov najbolji centar Evrolige i drugi skakač!

Odlična sezona za srpskog košarkaša.

Košarka 09.04.2019 | 18:30
Milutinov najbolji centar Evrolige i drugi skakač!
Očajna sezona za Olimpijakos koji nije ušao u plej-of, ali se u celom tom haosu Nikola Milutinov vrlo dobro snašao. I možemo da kažemo da je u proteklih 30 kola ligaškog dela bio najbolji centar Evrolige. Sve, samo nije mala stvar. A to kažu i brojke. Zapravo, Milutinov je drugi najkorisniji igrač ligaškog dela sa prosečnim indeksom od 20,04. Bolji od njega je samo Majk Džejms sa indeksom 20,23. Dakle, gledajući po brojkama, Milutinov je drugi najkorisniji igrač celog takmičenja.

Od centara Milutinova sa indeksom korisnosti prate Jan Veseli (19,3), Arturas Gudaitis (18,7), Brendon Dejvis (17,47), Vensan Pojrie (16,37)...

Kada pričamo o skokovima, u toj kategoriji je najbolji Pojrije sa 8,1 skokom po utakmici, dok je naš Milutinov na 7,9 skokova. Gudaitis i Klajburn imaju po 7,1, dok je Adrijan Moerman na 6,4 skoka po utakmici.

Prosto je zapanjujuće koliko je Milutinov sve bolji i bolji od 2015. godine na ovamo. Teško da ćete naći (verovatno nećete) igrača koji toliko napreduje u svim kategorijama iz sezone u sezonu. U svemu je napredovao nego u prethodnoj sezoni i tako sve do ove sezone kada je potpuno eksplodirao.

Kada je došao u Pirej na leto 2015. godine iz Partizana bio je mlad centar, potencijal izabran od San Antonio Sparsa kao 26. pik. Od tada se posvetio popravljanju slabosti u svojoj igri. Dosta je radio na telu, popravio je igru u odbrani, kao i igru leđima u napadu na niskom postu.

Naravno, mesta za napredak uvek ima. Posebno gledajući njegovo telo i visinu. Može da bude još dominantniji. Ali sve brojke pokazuju da je Olimpijakos imao pravo što je investirao u njega i dao mu novi ugovor. Taj ugovor svakog narednog leta ima klauzulu za odlazak u NBA.

A leto uskoro stiže, a samim tim će opet biti pokrenuto pitanje da li će srpski centar izabrati transfer u najjaču košarkašku ligu sveta. U ovih 30 kola je odigrao jako, jako dobro.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar