Моћници у клинчу због Косова

Њемачка и САД се инате по питању Косова, утисак је саговорника Блица. Шта год да каже канцеларка Ангела Меркел, Сједињене Државе то одбацују, а слично је и са друге стране. Зато је очито да се двије свјетске силе боре за доминацију у овом дијелу Европе и обје би да присвоје заслуге за евентуално постизање договора.

Србија 06.04.2019 | 10:51
Моћници у клинчу због Косова
Битка за премоћ над Европом бије се између Њемачке и САД, а расплет би могао да се деси баш на Косову, сазнаје “Блиц”. 

Једна од најмоћнијих земаља на свијету и свакако најмоћнија држава Европске уније имају дијаметралне ставове по питању рјешавања косовског проблема.

Њемачка не одустаје – Косово је за њих независна држава и даљег разговора на тему промјене граница нема. То су предсједнику Србије Александру Вучићу прије два дана поручили и посланици у њемачком Бундесетагу Петер Бајер и Кристијан Шмит, пише Блиц.

– Занимљиво је да имају тако чврст став, а онда кажу како ће учинити све да дође до повлачења такса од стране Приштине и до помака у преговорима двије стране. Александар Вучић је у једном тренутку питао саговорнике о чему онда да се разговара ако не желе да одступе од свог става ни за педаљ – испричао је извор “Блица” из дипломатских кругова.

Њемачка и САД се инате, утисак је саговорника Блица. Шта год да каже канцеларка Ангела Меркел, Сједињене Државе то одбацују, а слично је и са друге стране. Зато је очито да се двије свјетске силе боре за доминацију у овом дијелу Европе и обје би да присвоје заслуге за евентуално постизање договора.

– Док су Њемци стриктни, Америка би подржала неко ново рјешење. За Вашингтон би размјена територија била идеална – наводи наш саговорник.

Извор из дипломатских кругова у Берлину каже да САД нису учиниле све да би Приштина повукла таксе, јер је јасно да би одавно биле повучене да је притисак био адекватан. Уз то, САД хоће причу о таксама да искористе за трговину са Србијом када за то дође вријеме.



Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер подсјетио је недавно на поруку америчког предсједника Доналда Трампа да преговарачи треба да искористе “историјску шансу” да постигну споразум.

– Крајње је вријеме за постизање споразума Београда и Приштине – навео је он. Палмер је позвао двије стране да избјегавају кораке који отежавају компромис.

– Самопроглашено Косово и Србија треба да постигну споразум који је примјенљив, трајан и не ствара нестабилност у било којој земљи или региону. Ми ћемо озбиљно размотрити било који споразум који испуни ове услове – рекао је Палмер.

Остало је још 11 дана да се постигне споразум и тренутно је тешко повјеровати да ће до тога и доћи. 

Наиме, 16. априла се распушта Европски парламент. Ако до тада не дође до компромиса, до краја јесени биће празан простор и цијели случај мораће да сачека нову администрацију.

– Побјеђују националистичке струје па је оправдан страх да се послије тога више никоме неће журити да се нађе рјешење за Косово – каже извор “Блица”. Нико из ЕУ данас није претјерано оптимистичан да ће правно обавезујући споразум бити готов до краја године, али – наде се не одричу.

Драган Ђукановић, предсједник Центра за спољну политику, сматра да је “сасвим евидентно” да рјешења косовског питања нема без утицаја оба “велика играча” на геополитичкој сцени.

– Брисел и даље има формалну улогу модератора тих преговора и то се неће промјенити, али мислим да је свима јасно да без САД нема споразума. И једни и други сада раде на укидању такса, па не бих рекао да има већих размимоилажења и ривалстава по питању Косова – каже Ђукановић. Он ипак указује на различите ставове Ангеле Меркел и Доналда Трампа, поготово по питању безбједности и улоге НАТО.

Ставови о Косову

ЊЕМАЧКА

Нема промјене граница
Неприхватљива је размјена територија
Децидно траже укидање такса
САД

Не намећемо рјешење, договорите се сами
Размјена територија била би идеално рјешење
Не инсистирају довољно на повлачењу такса

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зналац

06.04.2019 09:43

Тихи рат између ЕУ (Велике Њемчке) и Америке траје већ дуже вријеме. То је видљиво на многим пољима, па и сам пад Ангеле Меркел је врло вјероватно последица тога. Свакако цијели балкан је под огромним утицајем Њемчке. Данашња власт у РС и Србији је потпуно под контролом Њемачке(они су им и помогли да дођу и одрже се на власти). Зато се Додик и противи било каквом уговору са НАТО-ом, јер је то наредба из Њемачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

06.04.2019 13:43

Није баш све тако. Заборављаш ко је Додика назвао "Свјежим дашком вјетра на Балкану". Све је то иста екипа. Кад нас не могу разбити споља, онда иду то одрађивати изнутра, преко којекаквих Додика.

Name

Ре за ре

06.04.2019 13:55

Дјаба им тај дасак када им је помрсио рацуне.

Name

стон

06.04.2019 10:28

Америма је највеци проблем Њемацка технологија и Руски ресурси, ако Њемаци и Руси склопе договор амери испадају из утрке највеце сјветске силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

историцар

06.04.2019 12:05

Изгледа да заборављају историју, ко год је ударио на Србију он се распао ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.04.2019 13:13

Ал НАТО јос постоји несто нестима у тој Теорији...

Name

историцар

06.04.2019 16:59

има јос мало времена , буди стрпљив и гледај

Name

Пајо

08.04.2019 05:04

Па ово је одлицно.То смо дуго цекали.90-тих су ставови ове две дрзаве били идентицни.И по питању Босне и по питању Косова.На крају и Р.Холбрук је био америцки амбасадор у Њемацкој.Ста је он тада могао да зна о Балкану и Балканцима тада?А Њемци су знали све.Уствари америцка политика тада је проводила оно сто су Њемци тразили.

ОДГОВОРИТЕ