Moćnici u klinču zbog Kosova

Njemačka i SAD se inate po pitanju Kosova, utisak je sagovornika Blica. Šta god da kaže kancelarka Angela Merkel, Sjedinjene Države to odbacuju, a slično je i sa druge strane. Zato je očito da se dvije svjetske sile bore za dominaciju u ovom dijelu Evrope i obje bi da prisvoje zasluge za eventualno postizanje dogovora.

Srbija 06.04.2019 | 10:51
Moćnici u klinču zbog Kosova
Bitka za premoć nad Evropom bije se između Njemačke i SAD, a rasplet bi mogao da se desi baš na Kosovu, saznaje “Blic”. 

Jedna od najmoćnijih zemalja na svijetu i svakako najmoćnija država Evropske unije imaju dijametralne stavove po pitanju rješavanja kosovskog problema.

Njemačka ne odustaje – Kosovo je za njih nezavisna država i daljeg razgovora na temu promjene granica nema. To su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću prije dva dana poručili i poslanici u njemačkom Bundesetagu Peter Bajer i Kristijan Šmit, piše Blic.

– Zanimljivo je da imaju tako čvrst stav, a onda kažu kako će učiniti sve da dođe do povlačenja taksa od strane Prištine i do pomaka u pregovorima dvije strane. Aleksandar Vučić je u jednom trenutku pitao sagovornike o čemu onda da se razgovara ako ne žele da odstupe od svog stava ni za pedalj – ispričao je izvor “Blica” iz diplomatskih krugova.

Njemačka i SAD se inate, utisak je sagovornika Blica. Šta god da kaže kancelarka Angela Merkel, Sjedinjene Države to odbacuju, a slično je i sa druge strane. Zato je očito da se dvije svjetske sile bore za dominaciju u ovom dijelu Evrope i obje bi da prisvoje zasluge za eventualno postizanje dogovora.

– Dok su Njemci striktni, Amerika bi podržala neko novo rješenje. Za Vašington bi razmjena teritorija bila idealna – navodi naš sagovornik.

Izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu kaže da SAD nisu učinile sve da bi Priština povukla takse, jer je jasno da bi odavno bile povučene da je pritisak bio adekvatan. Uz to, SAD hoće priču o taksama da iskoriste za trgovinu sa Srbijom kada za to dođe vrijeme.



Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer podsjetio je nedavno na poruku američkog predsjednika Donalda Trampa da pregovarači treba da iskoriste “istorijsku šansu” da postignu sporazum.

– Krajnje je vrijeme za postizanje sporazuma Beograda i Prištine – naveo je on. Palmer je pozvao dvije strane da izbjegavaju korake koji otežavaju kompromis.

– Samoproglašeno Kosovo i Srbija treba da postignu sporazum koji je primjenljiv, trajan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji ili regionu. Mi ćemo ozbiljno razmotriti bilo koji sporazum koji ispuni ove uslove – rekao je Palmer.

Ostalo je još 11 dana da se postigne sporazum i trenutno je teško povjerovati da će do toga i doći. 

Naime, 16. aprila se raspušta Evropski parlament. Ako do tada ne dođe do kompromisa, do kraja jeseni biće prazan prostor i cijeli slučaj moraće da sačeka novu administraciju.

– Pobjeđuju nacionalističke struje pa je opravdan strah da se poslije toga više nikome neće žuriti da se nađe rješenje za Kosovo – kaže izvor “Blica”. Niko iz EU danas nije pretjerano optimističan da će pravno obavezujući sporazum biti gotov do kraja godine, ali – nade se ne odriču.

Dragan Đukanović, predsjednik Centra za spoljnu politiku, smatra da je “sasvim evidentno” da rješenja kosovskog pitanja nema bez uticaja oba “velika igrača” na geopolitičkoj sceni.

– Brisel i dalje ima formalnu ulogu moderatora tih pregovora i to se neće promjeniti, ali mislim da je svima jasno da bez SAD nema sporazuma. I jedni i drugi sada rade na ukidanju taksa, pa ne bih rekao da ima većih razmimoilaženja i rivalstava po pitanju Kosova – kaže Đukanović. On ipak ukazuje na različite stavove Angele Merkel i Donalda Trampa, pogotovo po pitanju bezbjednosti i uloge NATO.

Stavovi o Kosovu

NJEMAČKA

Nema promjene granica
Neprihvatljiva je razmjena teritorija
Decidno traže ukidanje taksa
SAD

Ne namećemo rješenje, dogovorite se sami
Razmjena teritorija bila bi idealno rješenje
Ne insistiraju dovoljno na povlačenju taksa

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Znalac

06.04.2019 09:43

Tihi rat između EU (Velike NJemčke) i Amerike traje već duže vrijeme. To je vidljivo na mnogim poljima, pa i sam pad Angele Merkel je vrlo vjerovatno posledica toga. Svakako cijeli balkan je pod ogromnim uticajem Njemčke. Današnja vlast u RS i Srbiji je potpuno pod kontrolom NJemačke(oni su im i pomogli da dođu i održe se na vlasti). Zato se Dodik i protivi bilo kakvom ugovoru sa NATO-om, jer je to naredba iz Njemačke.

ODGOVORITE
Name

Re:

06.04.2019 13:43

Није баш све тако. Заборављаш ко је Додика назвао "Свјежим дашком вјетра на Балкану". Све је то иста екипа. Кад нас не могу разбити споља, онда иду то одрађивати изнутра, преко којекаквих Додика.

Name

Re za re

06.04.2019 13:55

Djaba im taj dasak kada im je pomrsio racune.

Name

ston

06.04.2019 10:28

Amerima je najveci problem Njemacka tehnologija i Ruski resursi, ako Njemaci i Rusi sklope dogovor ameri ispadaju iz utrke najvece sjvetske sile.

ODGOVORITE
Name

istoricar

06.04.2019 12:05

Izgleda da zaboravljaju istoriju, ko god je udario na Srbiju on se raspao ;)

ODGOVORITE
Name

re

06.04.2019 13:13

Al NATO jos postoji nesto nestima u toj Teoriji...

Name

istoricar

06.04.2019 16:59

ima jos malo vremena , budi strpljiv i gledaj

Name

Pajo

08.04.2019 05:04

Pa ovo je odlicno.To smo dugo cekali.90-tih su stavovi ove dve drzave bili identicni.I po pitanju Bosne i po pitanju Kosova.Na kraju i R.Holbruk je bio americki ambasador u Njemackoj.Sta je on tada mogao da zna o Balkanu i Balkancima tada?A Njemci su znali sve.Ustvari americka politika tada je provodila ono sto su Njemci trazili.

ODGOVORITE