ПЛ: Салах најзад погодио - Ливерпул је опет први!

Фудбалери Ливерпула су савладали Саутемптон са 3:1 у оквиру 33. кола Премијер лиге и тиме остали у трци за шампионску титулу.  Салахов бег у победу! Египћанин дао гол после непуна два месеца и тиме отворио Ливерпулу пут ка победи у Саутемптону.  Кад је тешко – Салах! Ливерпул прегрмео и Саутемптон и наставља трку за титулу.

Фудбал 05.04.2019 | 23:29
ПЛ: Салах најзад погодио - Ливерпул је опет први!
Изабраници менаџера Јиргена Клопа су преузели прву позицију на табели, имају 82 бода, док другопласирани Манчестер сити заостаје два и има меч мање.

После двомесечне паузе погодак је постигао Мохамед Салах и тиме најавио излазак из голгетерске кризе, у правом тренутку.

Ипак, није све кренуло како треба по Ливерпул, домаћи тим је преко Шејна Лонга стигао до предности већ у деветом минуту утакмице.

Девет минута пре краја првог полувремена Наби Кеита је постигао свој први погодак за Ливерпул и донео изједначење.

Пут ка победи Ливерпула утабао је Салах, голом после фантастичног контранапада у 80. минуту, а капитен екипе са Мерсисајда Џордан Хендерсон је 360 секунди касније поставио коначних 3:1.

Живи су шампионски снови Ливерпула! Пао је црвено-бели, гранитни бункер Саутемптона, а „бомбаш“ који га је срушио био је Мохамед Салах, стрелац после 55 дана! Постигао је Египћанин гол у правом тренутку, у идеалном тренутку, као да је чекао тај тешки моменат када ће да искорачи из сенке и распали вулкан радости навијача Црвених – 3:1.

Бранио се Саутемптон као да му живот зависи од тог бода. Као да их тај бод води до титуле, до финала Лиге шампиона. Пуних 35 минута другог полувремена Свеци су играли са свих 11 играча у својих 30-ак метара испред гола.

Тотална канонада је тукла по одбрани Саутемптона, али се лопта одбијала као ђуле од предебелих зидова средњевековних градских бедема. Фудбал буквално није имао куда да прође до мреже. А, шутирали су играчи Ливерпула из свих позиција, покушавали центаршутевима са стране, све оно што кажу да је „по уџбеницима“ како се бункери разбијају.

И онда је Саутемптон примио гол како никако није смео – из контре! Повукла је лопта Свеце, кренули су напред, на прекид, да запрете, можда и да им се посрећи. Хтели су и голуба на грани, мало им је био врабац у руци. А, онда им је и он одлепршао...

Севнула је страховита контра Мохамеда Салаха, који је имао „ливаду“ испред себе. Пуни спринт од центра, па иако су га стизали ривали, иако су му се отварали саиграчи по боковима, Египћанин је осетио да је ово тај тренутак када ће скинути бреме с леђа, када ће  склонити сумњу изнад главе и поново постати јунак навијача Ливерпула. Шут са шеснаестерца и – гол. За вођство. За победу.

Попадали су фудбалери Саутемптона у очају, ухватили се за главе у неверици, али сами пали, сами се убили...

На крају, пробио је и Џордан Хендерсон малер. После годину и по дана је постигао гол, да у 86. минуту овери победу – 3:1.

А, Саутемптон је водио, први је дошао до гола преко Шејна Лонга, али после 25-30 минута екипа је почела да пада, да се повлачи, да препушта терен Ливерпулу. Кеита је изједначио у 36. минуту, а друго полувреме је било тешко за играње и за гледање. Али, песма Црвених се орила на крају. То је најбитније што ће се памтити...

Ливерпул се поново мучио, али за разлику од утакмице против Тотенхема прошлог викенда, није чекао до 90. минута да постигне победоносни погодак, нити је претходно дозволио противнику да створи три стопостотне шансе.

Али, до планираних бодова на стадиону "Сент Мерис" дошао је теже него што се очекивало, головима Мохамеда Салаха у 80. и Џордана Хендерсона у 86. минуту: Саутемптон - Ливерпул 1:3!

Тим Јиргена Клопа тако је са утакмицом више од Манчестер ситија поново избио на прву позицију, где ће и остати бар до 14. априла и дерби окршаја са Челсијем на "Енфилду", будући да Сити у овом колу не игра због обавеза у ФА купу.

Саутемптон је шокирао кандидата за титулу водећим голом Шејна Лонга у деветом минуту. Ваздушне дуеле су после центаршута са леве стране изгубили Вирџил Ван Дајк и Ендру Робертсон, па је ирском нападачу остало само да са шест-седам метара пласира лопту поред Алисона.

Изједначење је донео Сеиду Кеита у 36. минуту. Дугу акцију и центаршут Трента Александера-Арнолда крунисао је прецизним ударцем главом, за свој први погодак од доласка из РБ Лајпцига прошлог лета!

У другом полувремену вођена је изједначена борба, у којој "редсе" ни судија није хтео да погура благонаклоним звиждуком након пада Кеите у казненом простору.

Све до 10 минута пре краја било је 1:1, а онда је севнула преломна контра...

Мане је изблокирао шут играча Саутемптона на 20 метара од свог гола, лопта је избијена ка Салаху који је са њом претрчао 50 метара и у ситуацији када му се Роберто Фирмино отварао на левој страни, а други чувар га коначно сустигао, одлучио да акцију заврши сам, ударцем са ивице шеснаестерца.

Био је то савршено одмерен шут Египћанина у доњи леви угао, којим је прекинуо голгетерски "пост" од осам утакмица, започет након гостовања Борнмуту 9. фебруара!

Као што је пре пар дана изјавио Клоп, у фудбалу само треба да радиш и понављаш оно што је раније давало резултате и једног дана ће се лопта одбити у твоју корист.

Грогирани Саутемптон, који ће у преосталих пет мечева вероватно морати да оствари победу-две како би осигурао опстанак, дотукао је Хендерсон, такође из контре, након што је његов спринт лепом асистенцијом наградио Фирмино.

ПАРОВИ 33. КОЛА:

Саутемптон - Ливерпул 1:3 (1:1)
/Лонг 9 - Кеита 36, Салах 80, Хендерсон 86/

субота

Борнмут - Барнли 16.00
Хадерсфилд - Лестер 16.00
Њукасл - Кристал Палас 16.00

недеља

Евертон - Арсенал 15.05

понедељак

Челси - Вест Хем 21.00

Остале утакмице одложене су због полуфинала ФА купа

ТАБЕЛА: Ливерпул (+1) 82, Манчестер сити 80, Тотенхем 64, Арсенал (-1) 63, Челси 63, Манчестер јунајтед 61, Вулвс 47, Вотфорд 46, Лестер 44, Евертон 43, Вест Хем 42, Борнмут 38, Кристал Палас 36, Њукасл 35, Брајтон (-1) 33, Саутемптон 33, Барнли 33, Кардиф 28, Фулам (+1) 17, Хадерсфилд 14.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар