PL: Salah najzad pogodio - Liverpul je opet prvi!

Fudbaleri Liverpula su savladali Sautempton sa 3:1 u okviru 33. kola Premijer lige i time ostali u trci za šampionsku titulu.  Salahov beg u pobedu! Egipćanin dao gol posle nepuna dva meseca i time otvorio Liverpulu put ka pobedi u Sautemptonu.  Kad je teško – Salah! Liverpul pregrmeo i Sautempton i nastavlja trku za titulu.

Fudbal 05.04.2019 | 23:29
PL: Salah najzad pogodio - Liverpul je opet prvi!
Izabranici menadžera Jirgena Klopa su preuzeli prvu poziciju na tabeli, imaju 82 boda, dok drugoplasirani Mančester siti zaostaje dva i ima meč manje.

Posle dvomesečne pauze pogodak je postigao Mohamed Salah i time najavio izlazak iz golgeterske krize, u pravom trenutku.

Ipak, nije sve krenulo kako treba po Liverpul, domaći tim je preko Šejna Longa stigao do prednosti već u devetom minutu utakmice.

Devet minuta pre kraja prvog poluvremena Nabi Keita je postigao svoj prvi pogodak za Liverpul i doneo izjednačenje.

Put ka pobedi Liverpula utabao je Salah, golom posle fantastičnog kontranapada u 80. minutu, a kapiten ekipe sa Mersisajda Džordan Henderson je 360 sekundi kasnije postavio konačnih 3:1.

Živi su šampionski snovi Liverpula! Pao je crveno-beli, granitni bunker Sautemptona, a „bombaš“ koji ga je srušio bio je Mohamed Salah, strelac posle 55 dana! Postigao je Egipćanin gol u pravom trenutku, u idealnom trenutku, kao da je čekao taj teški momenat kada će da iskorači iz senke i raspali vulkan radosti navijača Crvenih – 3:1.

Branio se Sautempton kao da mu život zavisi od tog boda. Kao da ih taj bod vodi do titule, do finala Lige šampiona. Punih 35 minuta drugog poluvremena Sveci su igrali sa svih 11 igrača u svojih 30-ak metara ispred gola.

Totalna kanonada je tukla po odbrani Sautemptona, ali se lopta odbijala kao đule od predebelih zidova srednjevekovnih gradskih bedema. Fudbal bukvalno nije imao kuda da prođe do mreže. A, šutirali su igrači Liverpula iz svih pozicija, pokušavali centaršutevima sa strane, sve ono što kažu da je „po udžbenicima“ kako se bunkeri razbijaju.

I onda je Sautempton primio gol kako nikako nije smeo – iz kontre! Povukla je lopta Svece, krenuli su napred, na prekid, da zaprete, možda i da im se posreći. Hteli su i goluba na grani, malo im je bio vrabac u ruci. A, onda im je i on odlepršao...

Sevnula je strahovita kontra Mohameda Salaha, koji je imao „livadu“ ispred sebe. Puni sprint od centra, pa iako su ga stizali rivali, iako su mu se otvarali saigrači po bokovima, Egipćanin je osetio da je ovo taj trenutak kada će skinuti breme s leđa, kada će  skloniti sumnju iznad glave i ponovo postati junak navijača Liverpula. Šut sa šesnaesterca i – gol. Za vođstvo. Za pobedu.

Popadali su fudbaleri Sautemptona u očaju, uhvatili se za glave u neverici, ali sami pali, sami se ubili...

Na kraju, probio je i Džordan Henderson maler. Posle godinu i po dana je postigao gol, da u 86. minutu overi pobedu – 3:1.

A, Sautempton je vodio, prvi je došao do gola preko Šejna Longa, ali posle 25-30 minuta ekipa je počela da pada, da se povlači, da prepušta teren Liverpulu. Keita je izjednačio u 36. minutu, a drugo poluvreme je bilo teško za igranje i za gledanje. Ali, pesma Crvenih se orila na kraju. To je najbitnije što će se pamtiti...

Liverpul se ponovo mučio, ali za razliku od utakmice protiv Totenhema prošlog vikenda, nije čekao do 90. minuta da postigne pobedonosni pogodak, niti je prethodno dozvolio protivniku da stvori tri stopostotne šanse.

Ali, do planiranih bodova na stadionu "Sent Meris" došao je teže nego što se očekivalo, golovima Mohameda Salaha u 80. i Džordana Hendersona u 86. minutu: Sautempton - Liverpul 1:3!

Tim Jirgena Klopa tako je sa utakmicom više od Mančester sitija ponovo izbio na prvu poziciju, gde će i ostati bar do 14. aprila i derbi okršaja sa Čelsijem na "Enfildu", budući da Siti u ovom kolu ne igra zbog obaveza u FA kupu.

Sautempton je šokirao kandidata za titulu vodećim golom Šejna Longa u devetom minutu. Vazdušne duele su posle centaršuta sa leve strane izgubili Virdžil Van Dajk i Endru Robertson, pa je irskom napadaču ostalo samo da sa šest-sedam metara plasira loptu pored Alisona.

Izjednačenje je doneo Seidu Keita u 36. minutu. Dugu akciju i centaršut Trenta Aleksandera-Arnolda krunisao je preciznim udarcem glavom, za svoj prvi pogodak od dolaska iz RB Lajpciga prošlog leta!

U drugom poluvremenu vođena je izjednačena borba, u kojoj "redse" ni sudija nije hteo da pogura blagonaklonim zviždukom nakon pada Keite u kaznenom prostoru.

Sve do 10 minuta pre kraja bilo je 1:1, a onda je sevnula prelomna kontra...

Mane je izblokirao šut igrača Sautemptona na 20 metara od svog gola, lopta je izbijena ka Salahu koji je sa njom pretrčao 50 metara i u situaciji kada mu se Roberto Firmino otvarao na levoj strani, a drugi čuvar ga konačno sustigao, odlučio da akciju završi sam, udarcem sa ivice šesnaesterca.

Bio je to savršeno odmeren šut Egipćanina u donji levi ugao, kojim je prekinuo golgeterski "post" od osam utakmica, započet nakon gostovanja Bornmutu 9. februara!

Kao što je pre par dana izjavio Klop, u fudbalu samo treba da radiš i ponavljaš ono što je ranije davalo rezultate i jednog dana će se lopta odbiti u tvoju korist.

Grogirani Sautempton, koji će u preostalih pet mečeva verovatno morati da ostvari pobedu-dve kako bi osigurao opstanak, dotukao je Henderson, takođe iz kontre, nakon što je njegov sprint lepom asistencijom nagradio Firmino.

PAROVI 33. KOLA:

Sautempton - Liverpul 1:3 (1:1)
/Long 9 - Keita 36, Salah 80, Henderson 86/

subota

Bornmut - Barnli 16.00
Hadersfild - Lester 16.00
Njukasl - Kristal Palas 16.00

nedelja

Everton - Arsenal 15.05

ponedeljak

Čelsi - Vest Hem 21.00

Ostale utakmice odložene su zbog polufinala FA kupa

TABELA: Liverpul (+1) 82, Mančester siti 80, Totenhem 64, Arsenal (-1) 63, Čelsi 63, Mančester junajted 61, Vulvs 47, Votford 46, Lester 44, Everton 43, Vest Hem 42, Bornmut 38, Kristal Palas 36, Njukasl 35, Brajton (-1) 33, Sautempton 33, Barnli 33, Kardif 28, Fulam (+1) 17, Hadersfild 14.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar