ЕЛ: Код Жељка је сваки меч важан!

Победа Фенера за крај! Кошаркаши Фенербахчеа савладали су у последњем колу Евролиге савладали Макаби тројком Костаса Слукаса у последњој секунди.  Слукас украсио утакмицу без значаја.  Фенербахче тројком грчког плејмејкера уз звук сирене победио Макаби у последњем мечу пред Топ 8 фазу.  Слукас уз звук сирене покосио Макаби.  Понос Израела поразом завршио лигашки део сезоне, Бајерн сигуран у Минхену.

Кошарка 05.04.2019 | 22:10
ЕЛ: Код Жељка је сваки меч важан!
Обе екипе су у последњи напад ушле са по 75 поена, да би грчки репрезентативац преузео одговорност и погодио шут за победу – 78:75.

Улкер Спортс Арена је била малтене скроз попуњена у последњем колу регуларног дела сезоне елитног европског кошаркашког такмичења, а навијачи Фенербахче Бека су видели победу својих љубимаца над Макабијем из Тел Авива.

"Понос Израела" је дошао да игра кошарку и 40 минута су били у најмању руку равноправан ривал. Првих 20 минута кошарке је било прилично изједначено. Прву четвртину завршили су резултатом 20:20, а другу 21:21, да би већ на отварању треће направили серију 10:0 и прилично наљутили Жељка Обрадовића. Мало су се играчи Фенера "тргли" након ове серије, али то није било довољно да се резултат преокрене, па се у последњих 10 минута кошарке ушло са предношћу Макабија од 10 поена.

Почетком последњег квартала, Слукас погађа тројку и подиже на ноге публику у Улкер Спортс Арени, а Датоме је са полу дистанце потврдио добар ритам домаћих, па је натерао Јоаниса Сфаиропулоса да позове минут одмора.

Фенер додатно додаје гас, па до половине деонице стиже до изједначења, да би након неспортске досуђене Џонију О'Брајанту, Фенер дошао и до вођства, ког није желео тек тако да се одрекне.

У завршници је била права лудница, играла се права резултатска клацкалица, да би лопту у последњим моментима преузео Костас Слукас у своје власништво, па иако се спетљао у једном моменту успео је да извуче ситуацију у постигне тројку уз звук сирене, која је Фенеру донела победу.

Он је заправо био и најефикаснији са 22 поена, 4 скока и 5 асистенција, а двоцифрен је био и Луиђи Датоме који је убацио 15 поена играјући као центар, а меч завршио раније због пет личних грешака.

У редовима Макабија, Тарик Блек је убацио 23, Скоти Вилбекин 13, а 10 је убацио Дени Авдија, син некадашњег кошаркаша Црвене звезде, Зуфера Авдије.

Фенербахче је у дуел са Макабијем ушао потпуно растерећен, јер је имао обезбеђено прво место пред плеј-оф, а и гостима победа није доносила ништа специјално у такмичарском смислу, јер су Панатинаикос, Басконија и Жалгирис претходне вечери заузели последња три места са којих се иде у четвртфинале, популарних Топ 8.

"Понос Израела" пружио је добру представу, у трећој четвртини имао је максималних "плус 10" (41:51), да би Фенер у последњој деоници преокренуо на 70:63.

Макаби се није дао, одговорио је серијом од 0:8 и постало је јасно да ће исход утакмице одлучити један шут или један потез.

Након једног од два поготка Џеремија Парга са линије за слободна бацања (75:75), Костас Слукас предводио је последњи напад екипе Жељка Обрадовића и као неколико пута пре тога, покушао да издејствује преузимање, да би поред центра гостију кренуо у продор ка обручу.

Међутим, Слукас се оклизнуо и мада је без проблема задржао лопту у свом поседу, изгубио је драгоцено време. Остало му је само да покуша да шутне преко руке чувара, из популарног "степ бека". У стилу некадашњег саиграча из Олимпијакоса, Василиса Спанулиса, погодио је са више од седам метара и постарао се да у "Улкер арени" не буде продужетка - 78:75!

Фенербахче је тако завршио лигашки део такмичења са скором 25-5 и од 16. априла ће се у серији до три победе борити са Жалгирисом за пласман на Фајнал фор у Виторији.

Макаби је са 14-16 остао први "испод црте", односно девети на табели, што је напредак у односу на претходне две сезоне, али оно најважније је да трофејни клуб има 0-3 у покушајима да се пласира у плеј-оф откако је Евролига 2016. године променила формат.

Са Јанисом Сферопулосом на клупи можда ће им се посрећити из четвртог пута...



Петнаест утакмица - петнаест победа! Нека цела Европа зна ко је газда Истанбула и да је код Жељка Обрадовића свака утакмица важна, имала она такмичарски значај или не. 

Фенербахче је први део сезоне у Евролиги завршио с максималним учинком код куће, што је јединствен случај у елитном такмичењу са оваквим форматом! Иако је судар с Макабијем из Тел Авива био без правог значаја, по ко зна који пут се показало зашто је Жељко најтрофејнији европски стручњак свих времена и колико води рачуна о сваком детаљу. Макаби је поражен уз звук сирене, после неспретно организованог напада, али мајсторског шута и поготка Костаса Слукаса преко руке - 78:75 (20:20, 21:21, 10:18, 27:16). 

Иако није имао резултатски терет на својим леђима, српски тренерски ас желео је и ту победу над Макабијем за потврду апсолутне доминације ове сезоне. Највећи део утакмице Жељко је искористио да испроба одређене тактичке варијанте и нешто другачије петорке од оних стандардних, мада је и своје ударне игле и те како држао на високом напону. Мало шта је раздвајало две екипе у највећем делу сусрета, а чак и када је Макаби почетком трећег квартала отишао на максималну двоцифрену предност (51:41), било је извесно да ће утакмицу решавати једна лопта. А она је отишла у руке играча коме Жоц највише верује. Управо је Слукас изашао као победник из револверашког обрачуна са Тариком Блеком, који је блистао у опреми Поноса Израела. На крају је ипак утакмицу решавао грчки ас и то шутем преко руке суперталентованог Денија Авдије. Новопечени израелски репрезентативац српских корена закаснио је таман толико да Слукас изведе комплетну форму шута и погоди за ерупцију одушевљења у Улкер Арени. 

На крају је скупио 22 поена (7/10 из игре, 4/6 за три), уз пет асистенција и четири скока. Провео је 32 минута на паркету. Луиђи Датоме је имао 17 поена и пет скокова за двадесет и пет и по минута, док је Марко Гудурић убележио 13 поена (4/6 из игре, 1/2 за три) и четири ухваћене лопте, уз једну асистенцију за нешто више од 28 минута. Никола Калинић је имао лоше шутерско вече (1/10 из игре, 1/8 за два), али је то компензовао са 11 скокова, три украдене и две подељене лопте. Блек је предводио Макаби са 23 поена (10/12 за два), али и седам ухваћених лопти. Скоти Вилбекин је имао 13, а Авдија 10 поена и пет скокова.

Бајерн је своје учешће у Евролиги завршио с тријумфом над Гран Канаријом - 84:77 (26:20, 18:15, 29:18, 11:24).

Немачки шампион био је врло сигуран од првог до последњег минута, контролисао је утакмицу и није дозволио противнику да се озбиљније пита за победу у овој утакмици. То потврђује и податак да Бајерн ниједног тренутка није испуштао вођство, односно да је Гран Канарија само два пута у првој четвртини успео да стигне до нерешеног резултата. У остатку сусрета Бајерн је имао сигурну предност и било је јасно да ће бодови остати у Минхену. Све је практично решено у доминантној трећој четвртини, када је Бајерн експлодирао на оба краја терена и убацио 29, а противника оставио на само 18 поена. Тако је разлика са седам поена до одласка на последњи мали одмор отишла на великих 20 поена (73:53). Да се пулени Дејана Радоњића нису успавали у последњој четвртини, победа би била знатно убедљивија.

Дерик Вилијамс је био најефикаснији играч Бајерна са 20 поена и шест скокова. Владимир Лучић је уписао 13 поена, три скока и по две асистенције и украдене лопте за 24 минута. Стефан Јовић је иамо по осам поена и завршних додавања, уз три скока и две украдене лопте, док је Немања Дангубић имао исти број поена. Код Гран Канарије Сим Сандер Вене је убележио 19, а Маркус Ериксон 10 поена.

Евролига, 30. коло:

петак:

Фенербахче – Макаби Тел Авив 78:75
20.00 Бајерн – Гран Канарија
20.30 Олимпијакос – Дарушафака
21.00 Барселона – Химки

четвртак:

ЦСКА – Басконија 82:78
Анадолу Ефес – Армани 101:95
Панатинаикос – Будућност 87:67
Реал Мадрид – Жалгирис 86:93

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар