EL: Kod Željka je svaki meč važan!

Pobeda Fenera za kraj! Košarkaši Fenerbahčea savladali su u poslednjem kolu Evrolige savladali Makabi trojkom Kostasa Slukasa u poslednjoj sekundi.  Slukas ukrasio utakmicu bez značaja.  Fenerbahče trojkom grčkog plejmejkera uz zvuk sirene pobedio Makabi u poslednjem meču pred Top 8 fazu.  Slukas uz zvuk sirene pokosio Makabi.  Ponos Izraela porazom završio ligaški deo sezone, Bajern siguran u Minhenu.

Košarka 05.04.2019 | 22:10
EL: Kod Željka je svaki meč važan!
Obe ekipe su u poslednji napad ušle sa po 75 poena, da bi grčki reprezentativac preuzeo odgovornost i pogodio šut za pobedu – 78:75.

Ulker Sports Arena je bila maltene skroz popunjena u poslednjem kolu regularnog dela sezone elitnog evropskog košarkaškog takmičenja, a navijači Fenerbahče Beka su videli pobedu svojih ljubimaca nad Makabijem iz Tel Aviva.

"Ponos Izraela" je došao da igra košarku i 40 minuta su bili u najmanju ruku ravnopravan rival. Prvih 20 minuta košarke je bilo prilično izjednačeno. Prvu četvrtinu završili su rezultatom 20:20, a drugu 21:21, da bi već na otvaranju treće napravili seriju 10:0 i prilično naljutili Željka Obradovića. Malo su se igrači Fenera "trgli" nakon ove serije, ali to nije bilo dovoljno da se rezultat preokrene, pa se u poslednjih 10 minuta košarke ušlo sa prednošću Makabija od 10 poena.

Početkom poslednjeg kvartala, Slukas pogađa trojku i podiže na noge publiku u Ulker Sports Areni, a Datome je sa polu distance potvrdio dobar ritam domaćih, pa je naterao Joanisa Sfairopulosa da pozove minut odmora.

Fener dodatno dodaje gas, pa do polovine deonice stiže do izjednačenja, da bi nakon nesportske dosuđene Džoniju O'Brajantu, Fener došao i do vođstva, kog nije želeo tek tako da se odrekne.

U završnici je bila prava ludnica, igrala se prava rezultatska klackalica, da bi loptu u poslednjim momentima preuzeo Kostas Slukas u svoje vlasništvo, pa iako se spetljao u jednom momentu uspeo je da izvuče situaciju u postigne trojku uz zvuk sirene, koja je Feneru donela pobedu.

On je zapravo bio i najefikasniji sa 22 poena, 4 skoka i 5 asistencija, a dvocifren je bio i Luiđi Datome koji je ubacio 15 poena igrajući kao centar, a meč završio ranije zbog pet ličnih grešaka.

U redovima Makabija, Tarik Blek je ubacio 23, Skoti Vilbekin 13, a 10 je ubacio Deni Avdija, sin nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde, Zufera Avdije.

Fenerbahče je u duel sa Makabijem ušao potpuno rasterećen, jer je imao obezbeđeno prvo mesto pred plej-of, a i gostima pobeda nije donosila ništa specijalno u takmičarskom smislu, jer su Panatinaikos, Baskonija i Žalgiris prethodne večeri zauzeli poslednja tri mesta sa kojih se ide u četvrtfinale, popularnih Top 8.

"Ponos Izraela" pružio je dobru predstavu, u trećoj četvrtini imao je maksimalnih "plus 10" (41:51), da bi Fener u poslednjoj deonici preokrenuo na 70:63.

Makabi se nije dao, odgovorio je serijom od 0:8 i postalo je jasno da će ishod utakmice odlučiti jedan šut ili jedan potez.

Nakon jednog od dva pogotka Džeremija Parga sa linije za slobodna bacanja (75:75), Kostas Slukas predvodio je poslednji napad ekipe Željka Obradovića i kao nekoliko puta pre toga, pokušao da izdejstvuje preuzimanje, da bi pored centra gostiju krenuo u prodor ka obruču.

Međutim, Slukas se okliznuo i mada je bez problema zadržao loptu u svom posedu, izgubio je dragoceno vreme. Ostalo mu je samo da pokuša da šutne preko ruke čuvara, iz popularnog "step beka". U stilu nekadašnjeg saigrača iz Olimpijakosa, Vasilisa Spanulisa, pogodio je sa više od sedam metara i postarao se da u "Ulker areni" ne bude produžetka - 78:75!

Fenerbahče je tako završio ligaški deo takmičenja sa skorom 25-5 i od 16. aprila će se u seriji do tri pobede boriti sa Žalgirisom za plasman na Fajnal for u Vitoriji.

Makabi je sa 14-16 ostao prvi "ispod crte", odnosno deveti na tabeli, što je napredak u odnosu na prethodne dve sezone, ali ono najvažnije je da trofejni klub ima 0-3 u pokušajima da se plasira u plej-of otkako je Evroliga 2016. godine promenila format.

Sa Janisom Sferopulosom na klupi možda će im se posrećiti iz četvrtog puta...



Petnaest utakmica - petnaest pobeda! Neka cela Evropa zna ko je gazda Istanbula i da je kod Željka Obradovića svaka utakmica važna, imala ona takmičarski značaj ili ne. 

Fenerbahče je prvi deo sezone u Evroligi završio s maksimalnim učinkom kod kuće, što je jedinstven slučaj u elitnom takmičenju sa ovakvim formatom! Iako je sudar s Makabijem iz Tel Aviva bio bez pravog značaja, po ko zna koji put se pokazalo zašto je Željko najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena i koliko vodi računa o svakom detalju. Makabi je poražen uz zvuk sirene, posle nespretno organizovanog napada, ali majstorskog šuta i pogotka Kostasa Slukasa preko ruke - 78:75 (20:20, 21:21, 10:18, 27:16). 

Iako nije imao rezultatski teret na svojim leđima, srpski trenerski as želeo je i tu pobedu nad Makabijem za potvrdu apsolutne dominacije ove sezone. Najveći deo utakmice Željko je iskoristio da isproba određene taktičke varijante i nešto drugačije petorke od onih standardnih, mada je i svoje udarne igle i te kako držao na visokom naponu. Malo šta je razdvajalo dve ekipe u najvećem delu susreta, a čak i kada je Makabi početkom trećeg kvartala otišao na maksimalnu dvocifrenu prednost (51:41), bilo je izvesno da će utakmicu rešavati jedna lopta. A ona je otišla u ruke igrača kome Žoc najviše veruje. Upravo je Slukas izašao kao pobednik iz revolveraškog obračuna sa Tarikom Blekom, koji je blistao u opremi Ponosa Izraela. Na kraju je ipak utakmicu rešavao grčki as i to šutem preko ruke supertalentovanog Denija Avdije. Novopečeni izraelski reprezentativac srpskih korena zakasnio je taman toliko da Slukas izvede kompletnu formu šuta i pogodi za erupciju oduševljenja u Ulker Areni. 

Na kraju je skupio 22 poena (7/10 iz igre, 4/6 za tri), uz pet asistencija i četiri skoka. Proveo je 32 minuta na parketu. Luiđi Datome je imao 17 poena i pet skokova za dvadeset i pet i po minuta, dok je Marko Gudurić ubeležio 13 poena (4/6 iz igre, 1/2 za tri) i četiri uhvaćene lopte, uz jednu asistenciju za nešto više od 28 minuta. Nikola Kalinić je imao loše šutersko veče (1/10 iz igre, 1/8 za dva), ali je to kompenzovao sa 11 skokova, tri ukradene i dve podeljene lopte. Blek je predvodio Makabi sa 23 poena (10/12 za dva), ali i sedam uhvaćenih lopti. Skoti Vilbekin je imao 13, a Avdija 10 poena i pet skokova.

Bajern je svoje učešće u Evroligi završio s trijumfom nad Gran Kanarijom - 84:77 (26:20, 18:15, 29:18, 11:24).

Nemački šampion bio je vrlo siguran od prvog do poslednjeg minuta, kontrolisao je utakmicu i nije dozvolio protivniku da se ozbiljnije pita za pobedu u ovoj utakmici. To potvrđuje i podatak da Bajern nijednog trenutka nije ispuštao vođstvo, odnosno da je Gran Kanarija samo dva puta u prvoj četvrtini uspeo da stigne do nerešenog rezultata. U ostatku susreta Bajern je imao sigurnu prednost i bilo je jasno da će bodovi ostati u Minhenu. Sve je praktično rešeno u dominantnoj trećoj četvrtini, kada je Bajern eksplodirao na oba kraja terena i ubacio 29, a protivnika ostavio na samo 18 poena. Tako je razlika sa sedam poena do odlaska na poslednji mali odmor otišla na velikih 20 poena (73:53). Da se puleni Dejana Radonjića nisu uspavali u poslednjoj četvrtini, pobeda bi bila znatno ubedljivija.

Derik Vilijams je bio najefikasniji igrač Bajerna sa 20 poena i šest skokova. Vladimir Lučić je upisao 13 poena, tri skoka i po dve asistencije i ukradene lopte za 24 minuta. Stefan Jović je iamo po osam poena i završnih dodavanja, uz tri skoka i dve ukradene lopte, dok je Nemanja Dangubić imao isti broj poena. Kod Gran Kanarije Sim Sander Vene je ubeležio 19, a Markus Erikson 10 poena.

Evroliga, 30. kolo:

petak:

Fenerbahče – Makabi Tel Aviv 78:75
20.00 Bajern – Gran Kanarija
20.30 Olimpijakos – Darušafaka
21.00 Barselona – Himki

četvrtak:

CSKA – Baskonija 82:78
Anadolu Efes – Armani 101:95
Panatinaikos – Budućnost 87:67
Real Madrid – Žalgiris 86:93

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar