Шта каже први човјек БиХ?

- Нити ми, Срби, Босну, нити Бошњаци Републику Српску, нити Хрвати треба да негирају Босну и РС, ни ми сви Хрвате, каже Додик у интервју за Аваз.

Босна и Херцеговина 05.04.2019 | 19:43
Шта каже први човјек БиХ?
Додик у интервјуу сарајевском листу "Аваз" каже да је потпуно непотребна политичка одлука Уставног суда о укидању 9.јануара - Дану Републике Српске.

"Мислим да је на тај начин само повећано неповјерење према Уставном суду, послије низа одлука у континуитету које су уперене, како ми то доживљавамо, против Републике Српске. У првој одлуци Суда десило се прегласавање, сад се то свело на правничку формулацију о већ пресуђеној ствари. БиХ, ако и буде хтјела да гради свој стабилни систем, мораће да дефинише и донесе закон о Уставном суду, елиминише странце, да то буде струка. Морате да разумијете, односно, прије свега јавност у Федерацији, да уопште није једноставно да имате двојицу судија који су раније били потпредсједници СДА и да они доносе одлуке о РС. Као да би неко из ратног СДС-а био у Уставном суду и доносио одлуке против Бошњака. Та одлука није у функцији повјерења. Али, ми ћемо славити 9. јануар", каже Додик.

На питање да ли ће наћи неки начин да ипак се испоштује одлука Уставног суда, одговорио је:

- Ми смо поштовали, па шта смо имали од тога? Народ је изашао на референдум и одлучио о 9. јануару. Не можете да истрпите да вам дође нека каријеристички настројена суткиња из Македоније, која слави Илинден као државни празник, и она мени објашњава да не може то. Или, рецимо, да имате високог представника, у чијој се држави девет празника поклапа с неким хришћанским, и то је тамо нормално.

Додик наглашава да не разумије о чему се овдје ради.

"Бошњачка политичка елита сматра да треба укинути све елементе везане за РС и већина јавности у ФБиХ. Тај суд доноси одлуке о уставности закона за које нема овлаштење, као што је Суд и Тужилаштво БиХ. Оно што смо ми учили у школи, бар кад сам ја ишао, јесте да је улога уставног суда да одлучује о сагласности закона с уставом и ништа друго. Ови су се ставили у функцију да одлучују о питај Бога чему", казао је Додик.

Што се тиче Савјета министара БиХ, Додик каже да је то нека за...анција и да је то нека муљажа.

"Ово нигдје нема. Бакир Изетбеговић направи изјаву, усагласи се са свим и дође, потпишемо Човић (Драган, оп. а.) и ја, он неће! И шта ја вама да објашњавам? Има један члан гдје они инсистирају на тој причи о МАП-у и ми смо рекли да то нико неће скинути с дневног реда, то ће остати за даље, али то не треба бити услов за формирање власти. Ево, они кажу да јесте, ОК, онда ништа, довиђења. Ја нисам заинтересован. Гурајте овај сазив Савјета министара. Ја и мислим да је то нека подвала Бакира Изетбеговића и његових људи, гдје они хоће да одрже ове своје лојалне Србе из СДС-а и ПДП-а", казао је Додик.

На питање има ли неких разговора, каже да нема.

"Термин је миленијски што се тога тиче. Мислим да је ово постало огавно свима. То више није предмет за зезу неку. То више нема смисла. Одемо ми негдје као Предсједништво, ево у Брисел, тамо нас приме на највишем нивоу, то треба поштовати. Јункер, Могерини, Хан... причамо, ми њих молимо да нам дају мишљење за кандидатски статус да идемо даље ка ЕУ, значи ми их молимо и онда они дођу овдје и кажу: „Ево, имате мишљење у мају, али како да вам дамо кад немате владе?“ Шта сад да радимо? Ево, зовите ме сутра, ја имам људе који ће преузети функције и нека се они даље баве и МАП-ом и свим другим питањима која су на дневном реду. Нећете? ОК. Мени је овдје лијепо, видите да сам фино организовао ове просторије овдје", каже Додик.

Активација МАП-а не долази у обзир.

- Активна сарадња са НАТО-ом већ постоји. На многим мјестима гдје је НАТО ангажован, ми смо учествовали. Тај облик сарадње треба ојачати. Око овога не постоји консензус. Наслућујем зашто је то некоме важно. Кажу ми да то није важно за чланство у НАТО-у, а тамо пише да је то план за чланство у НАТО-у. Па ће ми за пет година рећи: „Ево, прије пет година си ти донио тај план.“ Па овдје је неко лудило. Ми имамо рационалан разлог зашто то нећемо. Ми Срби нећемо зато што Србија тамо неће. С друге стране, рећи ћу конкретно, на Козари, у непосредној близини, тамо гдје ми живимо, ја сам гледао када је НАТО рушио телевизијске предајнике и то је нама било тешко поднијети, Бошњаци сматрају да је то добро", казао је Додик.

Говорећи о сарадњи са америчким амбасадором у БиХ, Додик је рекао да ради свој посао.

"То што они сматрају да сам ја неки лош момак или неки прије њега, што бих се ја секирао за то. Имам и ја мишљење о свакоме. Јесте Америка моћна, али није безгрешна. Састанак је био коректан. Ми желимо да сарађујемо, али немојте нам наметати. Мислим да су странци од политичке елите у БиХ направили дебиле који само чекају кад ће доћи неки странац да каже шта треба радити. Ја сам за то да се ми у БиХ договоримо. Не треба нико никога негирати, нити ми, Срби, Босну, нити Бошњаци Републику Српску, нити Хрвати негирати Босну и РС, ни ми сви Хрвате. Овдје се само води политика како ће ко кога надмудрити и смијати му се иза леђа. Ја не припадам тој политици", казао је Додик.

Одговарајући на питање да ли ће се случај "Драгичевић" привести крају, Додик је рекао да вјерује и позива тужилаштво да то уради.

"Немам шта више да кажем. Оно што сам се укључивао, хтио сам да помогнем људима да осјете да ипак систем ради свој посао. То што се то послије исполитизовало, то је нека друга прича. И даље ми је жао тих људи, шта год они мислили. Волио бих да се то никад није десило, али кад се десило, да се открије. Ево, нека Европа пошаље најбољу тужилачку екипу да то истражи. Ја никога не штитим", казао је Додик.

На констатацију да је познати бизнисмен Мирослав Мишковић отворио „Делта центар“ у Бањалуци, а у Србији је недавно осуђен за утају пореза, одговорио је:

- Има на Ступу некретнину, хтио је да гради, нешто му не дају. Ево, ми смо дали и изграђен је највећи тржни центар у БиХ. То је промијенило и побољшало туристичку понуду. Људи из Хрватске долазе овдје да купују. Урадио је то у складу с прописима. Немамо ми те дилеме", рекао је Додик.

БН ТВ

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

РР

05.04.2019 17:59

Бурле нас је унистио никад се опоравити нецемо. покрадено је у наредних 100 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

05.04.2019 18:44

Бурле, ко је убио Давид-а?

Name

нико

05.04.2019 18:53

Ко је овај

Name

Сувара

05.04.2019 19:06

Сувару Миле за Савјет министара.Он теби најбоље одговара.Да се ојкаца и у Сарајеву цује.Само ти неписмене гурај.Далеко цес догурати.

Name

РЕ

05.04.2019 19:23

ОВАЈ БЕЗУМНИК ИЗГЛЕДА О СВЕМУ МИСЛИ ,АЛИ НАЈВАЗНИЈЕ ЈЕ ЗАБОРАВИО; ЦИЈА ЈЕ ДУСА ТВОЈА МИЛОРАДЕ? ЦИЈИ ЈЕ ЗИВОТ ТВОЈ? РАЗМИСЉАС ЛИ О ЦАСУ КАД ТВОРАЦ СВЕГА ДОДЈЕ ПО ТВОЈУ ДУСУ???

Name

ре

05.04.2019 19:29

Ко о чему Бурле о странцима

Name

Ре Сувара

05.04.2019 20:46

не дирај Сувару, он цецкад изадје са робије бити нови директор РТРСа.

Name

Ма

05.04.2019 21:00

Ко је продао Јасеновацку градју?

Name

ЛаwАндОрдер

05.04.2019 22:55

Злоба или завист, мржња или љубомира? Ниси добронамјер-ан/на и сигурно не љубитељ РС-а. Ко направи аутопутеве, болнице, енергетске објекте? Од Тите нико док он то не уради. Ко освојо највише гласова за предсједништво?

Name

Yyyyyy

05.04.2019 18:01

КО НИЈЕ ПРЕСАО 50 ГОДИНА НЕКА СЕ СЕЛИ ОДАВДЕ СВЕ ЈЕ УНИСТЕНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко89

05.04.2019 18:53

Није ово ниста,најгоре ста тек слиједи.....

Name

Сви,сви...

05.04.2019 20:27

А што не би и ми што смо прешли педесет,да и ми мало видимо свијета.

Name

Гњида

05.04.2019 18:04

Република Српска је требала да лици на Лихтенстајн.А на ста лици.На Изгубистан.И ти то све Бакиром покривас.Хебо тебе Бакир.А ти њега.Гњида си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А резултати рада?

05.04.2019 19:15

Бурле је болесно амбициозан, стета сто је префорсиран!

Name

075

05.04.2019 20:36

@Гњида Да је памети у БиХ сви ми у БиХ би могли да живимо од нпр. Фоче и природних љепота (Волујак, Перућица, Маглић, Озрен, Зеленгора, Тјентиште, кањон Пиве и Таре, рафтинг, Ћехотина, Дрина, козја ћуприја једини ГП у Европи гдје је дрвени мост граница, етц.), а гдје су: Тузла, Мостар, Сарајево, Јајце, Почитељ, етц.!!

Name

Перо

05.04.2019 18:05

Па добро ,је ли заиста дузан Србији који динар за порез? Ја цитам извјестај да је тај дуг тезак 70000000 ,еура,. СРАМОТА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

05.04.2019 18:08

Спроведи цовјеце референдум ако смијес.Напокон да ставимо тацку на то и на свето име РС-а,за коју се пролило доста невине крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре глас

05.04.2019 18:56

Мани се масте боље гледај од цега цес да зивис. Није могло 92-е а не сад.

Name

Дјес ба

05.04.2019 18:13

Дјес ба Мицко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрки

05.04.2019 18:15

ало, демагог, мани се супље. гдје су фабрике, гдје су радна мјеста? Од цега да зивимо, од цега храну да купујемо, струју да плацамо, дјеци сколске књиге да платимо... мајмуне неотесани, накрао си се да за 10 зивота не мозес потросити, а нас укопавас дубље сваким даном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yио

05.04.2019 18:24

пола зивота нам је Милорад узео (украо) ово пола сто је остало неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

05.04.2019 19:40

Рат нам је узео 4 а Милокрад 20 година зивота.

Name

забринути

05.04.2019 18:29

Баш њега брига што му рафинерију полако затварају и пропада његова приватизација вијека како је у своје вријеме рекао. То што из рафинерије убрзано извлаче преостало гориво, а планирају и заостатке сирове нафте извућ страшно га је погодило па постао велики Босанац....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2019 20:02

Није он Босанац, Босанци чувају своју домовину... Он је руски човјек и за то је добро плаћен.

Name

Арена

05.04.2019 18:34

Ти би ово,ти би оно,ти би ка ЕУ......Мало сутра!Приватна демократија,приватна полиција,тузиластво,суд...."Неколико богатих породица" је заробило овај народ.Какав лик,какав карактер....Јос само у Албанији је овако као код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

05.04.2019 18:48

Крај се близи...умјесто да се граде фабрике, овдје ничу коцкарнице, трзни центри ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џеронимо

05.04.2019 18:50

... а о криминално - мафијашком миљеу у бих ни слова ??? Узгред - како је Јусуф Нуркановић ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.04.2019 20:01

Ко ти сад тај?

Name

Е мој народе

05.04.2019 20:06

Каже, не требају нам странци, ми то можемо сами, а онда који ред ниже у тексту позива да странци пошаљу најбоље стручњаке за случај Драгицевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сократ

05.04.2019 21:03

Занимљиво да је он увијек у праву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.04.2019 21:21

А ста ви пресједнице друго знате да радите Сем сто негирате БиХ овај други Републику Српску и сви заједно угрозавате хрвате.Јер било који други дијалог не знате да водите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алфред

05.04.2019 21:31

Ахххххаа Додик гледао како нам Нато руши предајнике. Гдје си то ти гледао, на ТВ-у. Аххххаас

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

06.04.2019 05:28

Гледо узиво у Авијану, свака бомба има камеру. А и Авакс снима све, па кад су бомбардовали Србију Нато је емитовао свој Тв програм за Босну и Херцеговину из Авакса. То је јединствен слуцај у свијету.

Name

Дј

05.04.2019 22:44

КОЈЕ.УБИЈО.ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

06.04.2019 08:11

Која најивна мишљења,да је неко други на власти све би било ефикасно у РС,Па били су на власти други па нисам принијетио да је било боље,Цели региоб је економски слаб и ако није под Додиковој власти,зато се неможе окривити један човјек ,БиХ је и у Yуги била слабо развијена република ,после још уништена у рату ,тако да се нешто добро очекује у кратком року је не реално ма ко бијо на власти,на жакост

ОДГОВОРИТЕ