Šta kaže prvi čovjek BiH?

- Niti mi, Srbi, Bosnu, niti Bošnjaci Republiku Srpsku, niti Hrvati treba da negiraju Bosnu i RS, ni mi svi Hrvate, kaže Dodik u intervju za Avaz.

Bosna i Hercegovina 05.04.2019 | 19:43
Šta kaže prvi čovjek BiH?
Dodik u intervjuu sarajevskom listu "Avaz" kaže da je potpuno nepotrebna politička odluka Ustavnog suda o ukidanju 9.januara - Danu Republike Srpske.

"Mislim da je na taj način samo povećano nepovjerenje prema Ustavnom sudu, poslije niza odluka u kontinuitetu koje su uperene, kako mi to doživljavamo, protiv Republike Srpske. U prvoj odluci Suda desilo se preglasavanje, sad se to svelo na pravničku formulaciju o već presuđenoj stvari. BiH, ako i bude htjela da gradi svoj stabilni sistem, moraće da definiše i donese zakon o Ustavnom sudu, eliminiše strance, da to bude struka. Morate da razumijete, odnosno, prije svega javnost u Federaciji, da uopšte nije jednostavno da imate dvojicu sudija koji su ranije bili potpredsjednici SDA i da oni donose odluke o RS. Kao da bi neko iz ratnog SDS-a bio u Ustavnom sudu i donosio odluke protiv Bošnjaka. Ta odluka nije u funkciji povjerenja. Ali, mi ćemo slaviti 9. januar", kaže Dodik.

Na pitanje da li će naći neki način da ipak se ispoštuje odluka Ustavnog suda, odgovorio je:

- Mi smo poštovali, pa šta smo imali od toga? Narod je izašao na referendum i odlučio o 9. januaru. Ne možete da istrpite da vam dođe neka karijeristički nastrojena sutkinja iz Makedonije, koja slavi Ilinden kao državni praznik, i ona meni objašnjava da ne može to. Ili, recimo, da imate visokog predstavnika, u čijoj se državi devet praznika poklapa s nekim hrišćanskim, i to je tamo normalno.

Dodik naglašava da ne razumije o čemu se ovdje radi.

"Bošnjačka politička elita smatra da treba ukinuti sve elemente vezane za RS i većina javnosti u FBiH. Taj sud donosi odluke o ustavnosti zakona za koje nema ovlaštenje, kao što je Sud i Tužilaštvo BiH. Ono što smo mi učili u školi, bar kad sam ja išao, jeste da je uloga ustavnog suda da odlučuje o saglasnosti zakona s ustavom i ništa drugo. Ovi su se stavili u funkciju da odlučuju o pitaj Boga čemu", kazao je Dodik.

Što se tiče Savjeta ministara BiH, Dodik kaže da je to neka za...ancija i da je to neka muljaža.

"Ovo nigdje nema. Bakir Izetbegović napravi izjavu, usaglasi se sa svim i dođe, potpišemo Čović (Dragan, op. a.) i ja, on neće! I šta ja vama da objašnjavam? Ima jedan član gdje oni insistiraju na toj priči o MAP-u i mi smo rekli da to niko neće skinuti s dnevnog reda, to će ostati za dalje, ali to ne treba biti uslov za formiranje vlasti. Evo, oni kažu da jeste, OK, onda ništa, doviđenja. Ja nisam zainteresovan. Gurajte ovaj saziv Savjeta ministara. Ja i mislim da je to neka podvala Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gdje oni hoće da održe ove svoje lojalne Srbe iz SDS-a i PDP-a", kazao je Dodik.

Na pitanje ima li nekih razgovora, kaže da nema.

"Termin je milenijski što se toga tiče. Mislim da je ovo postalo ogavno svima. To više nije predmet za zezu neku. To više nema smisla. Odemo mi negdje kao Predsjedništvo, evo u Brisel, tamo nas prime na najvišem nivou, to treba poštovati. Junker, Mogerini, Han... pričamo, mi njih molimo da nam daju mišljenje za kandidatski status da idemo dalje ka EU, znači mi ih molimo i onda oni dođu ovdje i kažu: „Evo, imate mišljenje u maju, ali kako da vam damo kad nemate vlade?“ Šta sad da radimo? Evo, zovite me sutra, ja imam ljude koji će preuzeti funkcije i neka se oni dalje bave i MAP-om i svim drugim pitanjima koja su na dnevnom redu. Nećete? OK. Meni je ovdje lijepo, vidite da sam fino organizovao ove prostorije ovdje", kaže Dodik.

Aktivacija MAP-a ne dolazi u obzir.

- Aktivna saradnja sa NATO-om već postoji. Na mnogim mjestima gdje je NATO angažovan, mi smo učestvovali. Taj oblik saradnje treba ojačati. Oko ovoga ne postoji konsenzus. Naslućujem zašto je to nekome važno. Kažu mi da to nije važno za članstvo u NATO-u, a tamo piše da je to plan za članstvo u NATO-u. Pa će mi za pet godina reći: „Evo, prije pet godina si ti donio taj plan.“ Pa ovdje je neko ludilo. Mi imamo racionalan razlog zašto to nećemo. Mi Srbi nećemo zato što Srbija tamo neće. S druge strane, reći ću konkretno, na Kozari, u neposrednoj blizini, tamo gdje mi živimo, ja sam gledao kada je NATO rušio televizijske predajnike i to je nama bilo teško podnijeti, Bošnjaci smatraju da je to dobro", kazao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa američkim ambasadorom u BiH, Dodik je rekao da radi svoj posao.

"To što oni smatraju da sam ja neki loš momak ili neki prije njega, što bih se ja sekirao za to. Imam i ja mišljenje o svakome. Jeste Amerika moćna, ali nije bezgrešna. Sastanak je bio korektan. Mi želimo da sarađujemo, ali nemojte nam nametati. Mislim da su stranci od političke elite u BiH napravili debile koji samo čekaju kad će doći neki stranac da kaže šta treba raditi. Ja sam za to da se mi u BiH dogovorimo. Ne treba niko nikoga negirati, niti mi, Srbi, Bosnu, niti Bošnjaci Republiku Srpsku, niti Hrvati negirati Bosnu i RS, ni mi svi Hrvate. Ovdje se samo vodi politika kako će ko koga nadmudriti i smijati mu se iza leđa. Ja ne pripadam toj politici", kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će se slučaj "Dragičević" privesti kraju, Dodik je rekao da vjeruje i poziva tužilaštvo da to uradi.

"Nemam šta više da kažem. Ono što sam se uključivao, htio sam da pomognem ljudima da osjete da ipak sistem radi svoj posao. To što se to poslije ispolitizovalo, to je neka druga priča. I dalje mi je žao tih ljudi, šta god oni mislili. Volio bih da se to nikad nije desilo, ali kad se desilo, da se otkrije. Evo, neka Evropa pošalje najbolju tužilačku ekipu da to istraži. Ja nikoga ne štitim", kazao je Dodik.

Na konstataciju da je poznati biznismen Miroslav Mišković otvorio „Delta centar“ u Banjaluci, a u Srbiji je nedavno osuđen za utaju poreza, odgovorio je:

- Ima na Stupu nekretninu, htio je da gradi, nešto mu ne daju. Evo, mi smo dali i izgrađen je najveći tržni centar u BiH. To je promijenilo i poboljšalo turističku ponudu. Ljudi iz Hrvatske dolaze ovdje da kupuju. Uradio je to u skladu s propisima. Nemamo mi te dileme", rekao je Dodik.

BN TV

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

RR

05.04.2019 17:59

Burle nas je unistio nikad se oporaviti necemo. pokradeno je u narednih 100 godina

ODGOVORITE
Name

realnost

05.04.2019 18:44

Burle, ko je ubio David-a?

Name

niko

05.04.2019 18:53

Ko je ovaj

Name

Suvara

05.04.2019 19:06

Suvaru Mile za Savjet ministara.On tebi najbolje odgovara.Da se ojkaca i u Sarajevu cuje.Samo ti nepismene guraj.Daleko ces dogurati.

Name

RE

05.04.2019 19:23

OVAJ BEZUMNIK IZGLEDA O SVEMU MISLI ,ALI NAJVAZNIJE JE ZABORAVIO; CIJA JE DUSA TVOJA MILORADE? CIJI JE ZIVOT TVOJ? RAZMISLJAS LI O CASU KAD TVORAC SVEGA DODJE PO TVOJU DUSU???

Name

re

05.04.2019 19:29

Ko o čemu Burle o strancima

Name

Re Suvara

05.04.2019 20:46

ne diraj Suvaru, on ceckad izadje sa robije biti novi direktor RTRSa.

Name

Ma

05.04.2019 21:00

Ko je prodao Jasenovacku gradju?

Name

LawAndOrder

05.04.2019 22:55

Zloba ili zavist, mržnja ili ljubomira? Nisi dobronamjer-an/na i sigurno ne ljubitelj RS-a. Ko napravi autoputeve, bolnice, energetske objekte? Od Tite niko dok on to ne uradi. Ko osvojo najviše glasova za predsjedništvo?

Name

Yyyyyy

05.04.2019 18:01

KO NIJE PRESAO 50 GODINA NEKA SE SELI ODAVDE SVE JE UNISTENO

ODGOVORITE
Name

Marko89

05.04.2019 18:53

Nije ovo nista,najgore sta tek slijedi.....

Name

Svi,svi...

05.04.2019 20:27

A što ne bi i mi što smo prešli pedeset,da i mi malo vidimo svijeta.

Name

Gnjida

05.04.2019 18:04

Republika Srpska je trebala da lici na Lihtenstajn.A na sta lici.Na Izgubistan.I ti to sve Bakirom pokrivas.Hebo tebe Bakir.A ti njega.Gnjida si ti.

ODGOVORITE
Name

A rezultati rada?

05.04.2019 19:15

Burle je bolesno ambiciozan, steta sto je preforsiran!

Name

075

05.04.2019 20:36

@Gnjida Da je pameti u BiH svi mi u BiH bi mogli da živimo od npr. Foče i prirodnih ljepota (Volujak, Perućica, Maglić, Ozren, Zelengora, Tjentište, kanjon Pive i Tare, rafting, Ćehotina, Drina, kozja ćuprija jedini GP u Evropi gdje je drveni most granica, etc.), a gdje su: Tuzla, Mostar, Sarajevo, Jajce, Počitelj, etc.!!

Name

Pero

05.04.2019 18:05

Pa dobro ,je li zaista duzan Srbiji koji dinar za porez? Ja citam izvjestaj da je taj dug tezak 70000000 ,eura,. SRAMOTA!

ODGOVORITE
Name

Glas

05.04.2019 18:08

Sprovedi covjece referendum ako smijes.Napokon da stavimo tacku na to i na sveto ime RS-a,za koju se prolilo dosta nevine krvi.

ODGOVORITE
Name

re glas

05.04.2019 18:56

Mani se maste bolje gledaj od cega ces da zivis. Nije moglo 92-e a ne sad.

Name

Djes ba

05.04.2019 18:13

Djes ba Micko.

ODGOVORITE
Name

mrki

05.04.2019 18:15

alo, demagog, mani se suplje. gdje su fabrike, gdje su radna mjesta? Od cega da zivimo, od cega hranu da kupujemo, struju da placamo, djeci skolske knjige da platimo... majmune neotesani, nakrao si se da za 10 zivota ne mozes potrositi, a nas ukopavas dublje svakim danom.

ODGOVORITE
Name

Yio

05.04.2019 18:24

pola zivota nam je Milorad uzeo (ukrao) ovo pola sto je ostalo nece

ODGOVORITE
Name

istina

05.04.2019 19:40

Rat nam je uzeo 4 a Milokrad 20 godina zivota.

Name

zabrinuti

05.04.2019 18:29

Baš njega briga što mu rafineriju polako zatvaraju i propada njegova privatizacija vijeka kako je u svoje vrijeme rekao. To što iz rafinerije ubrzano izvlače preostalo gorivo, a planiraju i zaostatke sirove nafte izvuć strašno ga je pogodilo pa postao veliki Bosanac....

ODGOVORITE
Name

Re

05.04.2019 20:02

Nije on Bosanac, Bosanci čuvaju svoju domovinu... On je ruski čovjek i za to je dobro plaćen.

Name

Arena

05.04.2019 18:34

Ti bi ovo,ti bi ono,ti bi ka EU......Malo sutra!Privatna demokratija,privatna policija,tuzilastvo,sud...."Nekoliko bogatih porodica" je zarobilo ovaj narod.Kakav lik,kakav karakter....Jos samo u Albaniji je ovako kao kod nas.

ODGOVORITE
Name

Milojko

05.04.2019 18:48

Kraj se blizi...umjesto da se grade fabrike, ovdje niču kockarnice, trzni centri ..

ODGOVORITE
Name

Џеронимо

05.04.2019 18:50

... а о криминално - мафијашком миљеу у бих ни слова ??? Узгред - како је Јусуф Нуркановић ???

ODGOVORITE
Name

Re

05.04.2019 20:01

Ko ti sad taj?

Name

E moj narode

05.04.2019 20:06

Kaže, ne trebaju nam stranci, mi to možemo sami, a onda koji red niže u tekstu poziva da stranci pošalju najbolje stručnjake za slučaj Dragicevic

ODGOVORITE
Name

Sokrat

05.04.2019 21:03

Zanimljivo da je on uvijek u pravu

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.04.2019 21:21

A sta vi presjednice drugo znate da radite Sem sto negirate BiH ovaj drugi Republiku Srpsku i svi zajedno ugrozavate hrvate.Jer bilo koji drugi dijalog ne znate da vodite.

ODGOVORITE
Name

Alfred

05.04.2019 21:31

Ahhhhhaa Dodik gledao kako nam Nato ruši predajnike. Gdje si to ti gledao, na TV-u. Ahhhhaas

ODGOVORITE
Name

modricanin

06.04.2019 05:28

Gledo uzivo u Avijanu, svaka bomba ima kameru. A i Avaks snima sve, pa kad su bombardovali Srbiju Nato je emitovao svoj Tv program za Bosnu i Hercegovinu iz Avaksa. To je jedinstven slucaj u svijetu.

Name

Dj

05.04.2019 22:44

KOJE.UBIJO.DAVIDA

ODGOVORITE
Name

D

06.04.2019 08:11

Koja najivna mišljenja,da je neko drugi na vlasti sve bi bilo efikasno u RS,Pa bili su na vlasti drugi pa nisam prinijetio da je bilo bolje,Celi regiob je ekonomski slab i ako nije pod Dodikovoj vlasti,zato se nemože okriviti jedan čovjek ,BiH je i u Yugi bila slabo razvijena republika ,posle još uništena u ratu ,tako da se nešto dobro očekuje u kratkom roku je ne realno ma ko bijo na vlasti,na žakost

ODGOVORITE