МУП: Не уводимо репресивне мјере

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУПРС) одбацили су тврдње Удружења "БХ новинари" да се измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру у РС-у ”уводе нове репресивне мјере према новинарима".
 

Република Српска 05.04.2019 | 19:04
МУП: Не уводимо репресивне мјере
У одговору на коментаре из Удружења новинара на члан 4. нацрта тог закона, који би требало да се разматра на 4. сједници Народне скупштине РС-а 16. априла, из ентитетске полиције истичу да се предложени члан, на који је упућено највише примједби, не односи на новинаре, представнике медијских кућа који, у складу са правилима струке и на начин да не ометају службенике, у оквиру својих редовних радних активности и по природи посла, врше фотографисање или снимање.

- Исто, ни у ком случају не подразумијева да је фотографисање или снимање службеника на јавном мјесту забрањено. Фотографисање или снимање службеника док врше своје дужности на јавном мјесту није забрањено и исто не представља радњу која би се могла санкционисати, уколико се исто врши на начин да не омета или спрјечава службенике у вршењу својих дужности (нпр. са одређене дистанце, без физичког контакта, без упућивања ријечи непримјереног садржаја, вријеђања службених лица) – наводе из ентитетске полиције.

Да би се, како додају, сматрало да је учињен прекршај потребно је да одређено лице неовлаштеним фотографисањем или снимањем омета и спрјечава службенике док врше своје дужности.

Из МУПРС-а цитирају члан 4, који гласи: 1) Ко омета или спречава дјеловање државних органа, привредних друштава или других правних лица која врше јавна овлашћења или њихове службенике да врше своје функције, ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службенике док врше своје дужности или ко не поступи на лицу мјеста по законитом захтјеву или наређењу службеног лица казнит ће се новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ или казном затвора до 60 дана.

Став два тог члана гласи: Лице које је упозорено и којем је издато усмено наређење од овлашћеног службеног лица да престане са ометањем из става 1. овог члана, а које и даље настави са ометањем, по хитном поступку спровешће се надлежном суду.“

Понављају да се члан не односи само на полицајце, већ и друге службенике државних органа.

- Напомињемо из самог назива члана, као и из термина који се користе у члану јасно произилази да се наведени члан не односи само на полицијске службенике Министарства унутрашњих послова, већ и на службенике других државних органа, правних лица у вршењу јавних функција, тј. службенике инспектората, јавно-комуналних предузећа, шумских газдинстава и др. - истичу из МУПРС-а.

Од представника медијских кућа у односима са полицијом се свакако очекује да се, подјсећају, понашају професионално и у складу са етичким и професионалним стандарима, поштујући ОСЦЕ-ове смјернице за медије у опхођењу са полицијом (тачка 2., 3., 4. и 6.).

(Фена)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

рациц

05.04.2019 17:23

ПАРАНОЈА похлепних неморалних властољубаца је вец видјена ствар. Примјера покусаја контролисања мисљења народа силом у историји има на претек. Никада ни један такав покусај дугороцно није успио, само је због тога народ страдао. Највеци проблем Републике Српске су похлепни неморални политицари повезани са похлепним бизнисменима којима дрзавне функције слузе искљуциво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отадзбини посматрају само као колатералну стету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориставају. Помозимо Отаџбини. Ко це ако нецемо ми ? Када ако не сада ? Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасизам

05.04.2019 18:53

МУП РС стити балканског Пиноцеа.Само.Од народа.

Name

Коле

05.04.2019 19:00

Ре, дјелимично си у праву али највећу кривицу сноси овај народ који све то трпи...као зомбији смо. Бјежимо из своје земље умјесто да њих отјерамо на робију...

Name

Рррр

05.04.2019 19:17

Шупља прича. Увођење тоталитарних метода. Како то неко може ометати јавно службено лице, ако га снима? Ако се службено лице понаша у складу са законском и моралном процедуром, како ће му тај снимак сметати? Не могу се увијек новинари наћи на правом мјесту и снимак од грађана може итекако дјеловати смирујуће на разузданост полиције која се нажалост како смо видјели бави главним криминалом у држави. Онима који поштено раде свој посао фотографисање неће сметати. Уведите ви њима редован неуролошки преглед, морално савјетовање и драстично кажњавање за преступ. Бахата полиција је симбол слабе државе обузете криминалом, корупцијом. Зближавајте их са грађанима, а не да их грађани презиру.

Name

поп

05.04.2019 17:34

а селфи са дротовима ,смије ли се то

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

05.04.2019 18:53

ЗИВЛА ,СРБСКА , НАРОДНА МИЛИЦИЈА

Name

Који идиот

05.04.2019 19:00

Мораш бити па предложити у 21 вијеку овакве мјере....мобителима данас можеш снимати са x метара

Name

665

05.04.2019 17:38

ЈЕСТЕ.ИСТИНА.ЈЕ.ДА.МУП.УВОДИ.РЕПРЕСИВНЕ.МЈЕРЕ.ПРЕМА.НОВИНАРИМА.И.НАРОДУ.ЗАУСТАВИМО.ТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

05.04.2019 17:49

Ма баш, како да не! Све то радите да заштитите оне које пошаљете и тјерате да туку народ за вас умоболнике, оне које "промовишете" добију снагу и бахате се! О земљо моја, шта је ово шта се дешава?! Да ли је ово могуће, да ли се ово стварно дешава!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

05.04.2019 18:05

Ви имате намјеру појацати своју тиранију према сопственом народу..то је једина истина. Нико никога није угрозавао на протестима градјана због убиства младица Давида Драгицевица, мислим да никада нису толико дуго трајали мирни протести, а ви сте исценирали несто најодвратније и тукли свој народ, народног посланика, новинаре..сад им пакујете оптузнице уз спремљене пресуде, зар не?! Засто, засто? Спремате нам гето, камере на све стране као у 'Великом брату', да би, по потреби, избрисали снимак који вам не одговара, али би обицни народ био добра мета за проводјење најрепресивнијих мјера у једном 'демократском' друству. Да будем јасан, подрзавам све активности које це довести до санкционисања СВИХ ПРЕСТУПНИКА, без разлике да ли су полицајци, политицари, обицни градјани. Да ли це бити тако?! Због досадасњих десавања, имам право да сумњам да неце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

05.04.2019 18:49

Добра фора да полицајци могу увијек да се позову на то да су ометани кад су снимани. Кад заустави ауто он врси дузност па кад га снимас након тога како узима мито то је ометање. Па ово је стварно циркус али закон неце изгласати јер су вец добили по усима од ОСЦЕ само це трацити вријеме расправљајуци и боље да повуку закон из процедуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.04.2019 19:02

А ко то узима мито. У прошлој години нема ни један пријављен случај узимања мита од стране полиције а има за нуђење мита од стране грађана !!! ???

Name

Соне

05.04.2019 19:26

МУП: Не уводимо репресивне мјере... Не Бозе сацувај...ста коме смета сто се снима ако се ради све по закону...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.04.2019 20:49

Само диктатуру уводите и то под изговором застите полицајаца (а заправо застите накарадне структуре) који су и по постојецим правилима застицени као бијели медвједи, а и та забрана скупа коју хоцете да поострите је ионако вец остра самом цињеницом да вец мјесецима не дозвољавате протестни скуп на Тргу Крајине господо из власти. То све вец сада говори да је вец на сцени диктатура и да народ треба да организује велики протестни скуп против диктатуре, против гусења слободе јавног мисљења, против гусења слободе јавног информисања и против гусења слободе мирног окупљања на Тргу Крајине, који је народни трг, а не резимски или неке резимске фигуре. Вратите народни трг народу! Доље батинаси новинара и батинаски резимски апарат! Слобода демократији и слободи изразавања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.04.2019 21:08

То се назива једном ријецју ТЕРОР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција еx

06.04.2019 18:24

А ко цијени и даје квалификацију прекршаја..?? Па полиција. Ко подноси прекршајни налог и одмјерава висину казне..?? Па полиција. Тачно је да се кажњени може жалити, али је правило да судија у прекршајним стварима држи страну полиције, прихвата и диспозитив и образложење, оцјене и аргументацију полиције. То значи да се на казну у прекршајном налогу додају још и трошкови поступања суда по жалби. Све у круг. И све на први поглед безизлазно. Али, има излаза, биће га, мораће..

ОДГОВОРИТЕ