MUP: Ne uvodimo represivne mjere

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) odbacili su tvrdnje Udruženja "BH novinari" da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u RS-u ”uvode nove represivne mjere prema novinarima".
 

Republika Srpska 05.04.2019 | 19:04
MUP: Ne uvodimo represivne mjere
U odgovoru na komentare iz Udruženja novinara na član 4. nacrta tog zakona, koji bi trebalo da se razmatra na 4. sjednici Narodne skupštine RS-a 16. aprila, iz entitetske policije ističu da se predloženi član, na koji je upućeno najviše primjedbi, ne odnosi na novinare, predstavnike medijskih kuća koji, u skladu sa pravilima struke i na način da ne ometaju službenike, u okviru svojih redovnih radnih aktivnosti i po prirodi posla, vrše fotografisanje ili snimanje.

- Isto, ni u kom slučaju ne podrazumijeva da je fotografisanje ili snimanje službenika na javnom mjestu zabranjeno. Fotografisanje ili snimanje službenika dok vrše svoje dužnosti na javnom mjestu nije zabranjeno i isto ne predstavlja radnju koja bi se mogla sankcionisati, ukoliko se isto vrši na način da ne ometa ili sprječava službenike u vršenju svojih dužnosti (npr. sa određene distance, bez fizičkog kontakta, bez upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja, vrijeđanja službenih lica) – navode iz entitetske policije.

Da bi se, kako dodaju, smatralo da je učinjen prekršaj potrebno je da određeno lice neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa i sprječava službenike dok vrše svoje dužnosti.

Iz MUPRS-a citiraju član 4, koji glasi: 1) Ko ometa ili sprečava djelovanje državnih organa, privrednih društava ili drugih pravnih lica koja vrše javna ovlašćenja ili njihove službenike da vrše svoje funkcije, ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti ili ko ne postupi na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica kaznit će se novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora do 60 dana.

Stav dva tog člana glasi: Lice koje je upozoreno i kojem je izdato usmeno naređenje od ovlašćenog službenog lica da prestane sa ometanjem iz stava 1. ovog člana, a koje i dalje nastavi sa ometanjem, po hitnom postupku sprovešće se nadležnom sudu.“

Ponavljaju da se član ne odnosi samo na policajce, već i druge službenike državnih organa.

- Napominjemo iz samog naziva člana, kao i iz termina koji se koriste u članu jasno proizilazi da se navedeni član ne odnosi samo na policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova, već i na službenike drugih državnih organa, pravnih lica u vršenju javnih funkcija, tj. službenike inspektorata, javno-komunalnih preduzeća, šumskih gazdinstava i dr. - ističu iz MUPRS-a.

Od predstavnika medijskih kuća u odnosima sa policijom se svakako očekuje da se, podjsećaju, ponašaju profesionalno i u skladu sa etičkim i profesionalnim standarima, poštujući OSCE-ove smjernice za medije u ophođenju sa policijom (tačka 2., 3., 4. i 6.).

(Fena)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

racic

05.04.2019 17:23

PARANOJA pohlepnih nemoralnih vlastoljubaca je vec vidjena stvar. Primjera pokusaja kontrolisanja misljenja naroda silom u istoriji ima na pretek. Nikada ni jedan takav pokusaj dugorocno nije uspio, samo je zbog toga narod stradao. Najveci problem Republike Srpske su pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadzbini posmatraju samo kao kolateralnu stetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko ce ako necemo mi ? Kada ako ne sada ? Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Fasizam

05.04.2019 18:53

MUP RS stiti balkanskog Pinocea.Samo.Od naroda.

Name

Kole

05.04.2019 19:00

Re, djelimično si u pravu ali najveću krivicu snosi ovaj narod koji sve to trpi...kao zombiji smo. Bježimo iz svoje zemlje umjesto da njih otjeramo na robiju...

Name

Rrrr

05.04.2019 19:17

Šuplja priča. Uvođenje totalitarnih metoda. Kako to neko može ometati javno službeno lice, ako ga snima? Ako se službeno lice ponaša u skladu sa zakonskom i moralnom procedurom, kako će mu taj snimak smetati? Ne mogu se uvijek novinari naći na pravom mjestu i snimak od građana može itekako djelovati smirujuće na razuzdanost policije koja se nažalost kako smo vidjeli bavi glavnim kriminalom u državi. Onima koji pošteno rade svoj posao fotografisanje neće smetati. Uvedite vi njima redovan neurološki pregled, moralno savjetovanje i drastično kažnjavanje za prestup. Bahata policija je simbol slabe države obuzete kriminalom, korupcijom. Zbližavajte ih sa građanima, a ne da ih građani preziru.

Name

pop

05.04.2019 17:34

a selfi sa drotovima ,smije li se to

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

05.04.2019 18:53

ZIVLA ,SRBSKA , NARODNA MILICIJA

Name

Koji idiot

05.04.2019 19:00

Moraš biti pa predložiti u 21 vijeku ovakve mjere....mobitelima danas možeš snimati sa x metara

Name

665

05.04.2019 17:38

JESTE.ISTINA.JE.DA.MUP.UVODI.REPRESIVNE.MJERE.PREMA.NOVINARIMA.I.NARODU.ZAUSTAVIMO.TO

ODGOVORITE
Name

Vjeruj

05.04.2019 17:49

Ma baš, kako da ne! Sve to radite da zaštitite one koje pošaljete i tjerate da tuku narod za vas umobolnike, one koje "promovišete" dobiju snagu i bahate se! O zemljo moja, šta je ovo šta se dešava?! Da li je ovo moguće, da li se ovo stvarno dešava!!!

ODGOVORITE
Name

Лука

05.04.2019 18:05

Vi imate namjeru pojacati svoju tiraniju prema sopstvenom narodu..to je jedina istina. Niko nikoga nije ugrozavao na protestima gradjana zbog ubistva mladica Davida Dragicevica, mislim da nikada nisu toliko dugo trajali mirni protesti, a vi ste iscenirali nesto najodvratnije i tukli svoj narod, narodnog poslanika, novinare..sad im pakujete optuznice uz spremljene presude, zar ne?! Zasto, zasto? Spremate nam geto, kamere na sve strane kao u 'Velikom bratu', da bi, po potrebi, izbrisali snimak koji vam ne odgovara, ali bi obicni narod bio dobra meta za provodjenje najrepresivnijih mjera u jednom 'demokratskom' drustvu. Da budem jasan, podrzavam sve aktivnosti koje ce dovesti do sankcionisanja SVIH PRESTUPNIKA, bez razlike da li su policajci, politicari, obicni gradjani. Da li ce biti tako?! Zbog dosadasnjih desavanja, imam pravo da sumnjam da nece!

ODGOVORITE
Name

Nn

05.04.2019 18:49

Dobra fora da policajci mogu uvijek da se pozovu na to da su ometani kad su snimani. Kad zaustavi auto on vrsi duznost pa kad ga snimas nakon toga kako uzima mito to je ometanje. Pa ovo je stvarno cirkus ali zakon nece izglasati jer su vec dobili po usima od OSCE samo ce traciti vrijeme raspravljajuci i bolje da povuku zakon iz procedure.

ODGOVORITE
Name

Pero

05.04.2019 19:02

A ko to uzima mito. U prošloj godini nema ni jedan prijavljen slučaj uzimanja mita od strane policije a ima za nuđenje mita od strane građana !!! ???

Name

Sone

05.04.2019 19:26

MUP: Ne uvodimo represivne mjere... Ne Boze sacuvaj...sta kome smeta sto se snima ako se radi sve po zakonu...

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.04.2019 20:49

Samo diktaturu uvodite i to pod izgovorom zastite policajaca (a zapravo zastite nakaradne strukture) koji su i po postojecim pravilima zasticeni kao bijeli medvjedi, a i ta zabrana skupa koju hocete da poostrite je ionako vec ostra samom cinjenicom da vec mjesecima ne dozvoljavate protestni skup na Trgu Krajine gospodo iz vlasti. To sve vec sada govori da je vec na sceni diktatura i da narod treba da organizuje veliki protestni skup protiv diktature, protiv gusenja slobode javnog misljenja, protiv gusenja slobode javnog informisanja i protiv gusenja slobode mirnog okupljanja na Trgu Krajine, koji je narodni trg, a ne rezimski ili neke rezimske figure. Vratite narodni trg narodu! Dolje batinasi novinara i batinaski rezimski aparat! Sloboda demokratiji i slobodi izrazavanja!

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.04.2019 21:08

To se naziva jednom rijecju TEROR

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

06.04.2019 18:24

A ko cijeni i daje kvalifikaciju prekršaja..?? Pa policija. Ko podnosi prekršajni nalog i odmjerava visinu kazne..?? Pa policija. Tačno je da se kažnjeni može žaliti, ali je pravilo da sudija u prekršajnim stvarima drži stranu policije, prihvata i dispozitiv i obrazloženje, ocjene i argumentaciju policije. To znači da se na kaznu u prekršajnom nalogu dodaju još i troškovi postupanja suda po žalbi. Sve u krug. I sve na prvi pogled bezizlazno. Ali, ima izlaza, biće ga, moraće..

ODGOVORITE