Забринути због новог закона

Представник ОЕБС-а за слободу медија, Харлем Дезир, и шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ, Брус Бертон, изразили су забринутост у вези са измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру у Републици Српској.

Република Српска 05.04.2019 | 18:39
Забринути због новог закона
Упозорили су да Закон о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је усвојила Влада РС 28. марта, а којим би се увео прекршај неовлашћеног фотографисања или снимања којима се ометају службеници док врше своје дужности, предвиђајући новчане казне до 1.500 КМ или казну затвора до 60 дана, може негативно утицати на слободу изражавања и јавног окупљања. Народна скупштина РС ће гласати о овом Закону на сједници 16. априла.

– Такве одредбе, уколико буду усвојене, би могле довести у опасност окружење у којем дјелују медијски професионалци, а које већ представља изазов. Оне су у супротности са међународним стандардима слободе медија. Новинари морају радити у сигурном радном и правном окружењу, да би извјештавали о питањима од јавног интереса, укључујући уличне демонстрације, протесте и рад полицијских органа. Позивам Народну скупштину Републике Српске да се уздржи од усвајања ових измјена Закона те умјесто тога да се укључи у конструктивну дискусију са медијском заједницом и другим релевантним актерима ради проналажења одговарајућег рјешења – рекао је Дезир.

Слично размишљања је и Бертон. 

– С обзиром на ограничавајућу природу и тежину предложених санкција у нацрту измјена и допуна Закона, Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини сматра да је неопходан шири процес консултација са релевантним актерима, укључујући јавност. Новинари морају бити у могућности да без страха извјештавају са догађаја од јавног интереса. Поред тога, у складу са међународним  стандардима заштите људских права, свака особа треба да има право да присуствује, проматра и снима мирно јавно окупљање, што укључује право да снима активности полицијских службеника. Мисија ОЕБС-а у БиХ стоји на располагању да пружи подршку надлежним властима у вези са овим питањем – изјавио је амбасадор Бертон.

Представник ОЕБС -а за слободу медија је понудио правну помоћ свог кабинета о овом питању, наглашавајући да ће помно пратити тај процес.

(Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

05.04.2019 16:47

Вријеме је да се ОХР умјеша и да високи представник употреби бонска овлаштења. Док не буде касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

05.04.2019 17:27

Досадасња реаговања ОХР-а срби никада нису подрзавали, па када би и у овом слуцају реаговао Високи представник дигла би се и кука и мотка...

Name

Немојте само ви

05.04.2019 17:38

Немојте само ви.Скупа је васа забринутост.Па ви од 1995 аминујете крадје избора у овој земљи и сад сте као забринути.

Name

Перо

05.04.2019 16:48

Треба омогуцити ОЕБС-у да прузи правну помоц о овом питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ј

05.04.2019 16:50

Само забринут па уради нешто прекини репресију то постоји репресија и без закона то режим види пролази и хоће се покрит и законом а то постоји у оба Ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине из ОЕБСа

05.04.2019 16:52

зашто прогањате Асанжа који је открио ваше тајне? Зашто му нисте дозволили да снима са сервера и да дистрибуира по интернету то што је снимио? Понашате се као да сте некакви свеци који једини могу да дају гарантне листове за демократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.04.2019 17:05

дај умукни затуцана ботовска будало

Name

пидо

05.04.2019 18:10

а сто ви не би лијепо исли мало својим куцама па тамо били забринути?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПИДО

05.04.2019 19:29

ГЛЕДАЈ СВОЈА ПОСЛА НЕПИСМЕНИ, ЈЕФТИНИ ПОЛТРОНУ.

Name

Дадо

05.04.2019 19:50

ОЕБС треба да уради све сто је у његовој моци да спријеци усвајање овог накарадног закона,а не да буде само забринут.А и ОХР треба да се умијеса јер крајње вријеме је да ови мафијаси на власти добију по усима од странаца,цији смо ми протекторат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

05.04.2019 21:48

Неби било лосе да се и овај постојеци закон преиспита јер и он је проблематицан, док овај најновији, којег резим у Бања Луци планира да уведе преко своје вецине у НСРС је такав да и ријец диктатура је постала преблага ријец да би се описало стање у ком се РС налази. Наиме, и по садасњем закону, цак и ако, у пренесеном знацењу рецено, прднес на јавном мјесту, лако мозес добити неколико стотина КМ новцане казне. Цак не морас ниста урадити. Сама цињеница да се налазис на одредјеном мјесту у одредјено вријеме, намјерно или слуцајно, као слуцајни пролазник, за резим и резимску полицију довољан је разлог да ти изрекну казну, новцано те казне и јос притом позову те на информативни разговор, сто знаци да вец сада је грубо прекрсен и сам Устав РС, бас као и Устав БиХ, као и сама Повеља УН о људским правима јер слобода говора и слобода мирног окупљања су дио Повеље о људским правима ције је БиХ земља потписник те стога мисљења сам да МЗ мора под хитно да се огласи и по питању самих људских права у РС с обзиром да ово крсење није од јуце вец има то мјесецима уназад тако, па цак и годинама уназад. Изгледа да се ситуација само погорсава из године у годину по питању људских права у РС, да не казем да је вец одавно на сцени тоталитарна диктатура организована од стране људи који купују гласове да би сто дузе остали и опстали на власти и тако њихово царство стецено криминалом сто дузе остало. Неко мора стати у крај овом институционалном тероризму којем су константно излозени градјани РС који измедју осталог и због оваквих појава бјезе главом без обзира из ове земље под окупацијом политицара са болесним амбицијама који остварују своје болесне амбиције цесто преко ледја својих градјана кроз све веце стезање обруца око дзепа градјана, као и око права стецених демократијом И демократским поретком. Додиков резим у РС вец годинама удара у темеље РС и БиХ, док МЗ вец 13 година за редом јако благо реагује на такве појаве, које су опасне по стабилност у БиХ. Ово мора да престане и да се народу врате ускрацена најосновнија људска права, а о неким другим правима да и не говорим. Додиков резим назалост није способан ни најосновније људско право да обезбиједи својим градјанима, а то је право на људски зивот! Докле досезе диктатура види се на примјерима досад изреценим у овом тексту. Неко нас мора заститити од ове крајње неодговорне политицке структуре у РС која ни своје гласаце не постује, а камоли оне који нису подрзали овај циркус од резима, а ти који нису подрзали су цак у вецини у укупном броју становниства у РС те стога МЗ мора острије реаговати него икад досад на константно висегодисње крсење људских права градјана од стране диктаторске гарнитуре која вец годинама унистава РС и народу РС егзистенцију на овом простору. Вратимо демократију народу!

ОДГОВОРИТЕ