Zabrinuti zbog novog zakona

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Harlem Dezir, i šef Misije OEBS-a u BiH, Brus Berton, izrazili su zabrinutost u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 05.04.2019 | 18:39
Zabrinuti zbog novog zakona
Upozorili su da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je usvojila Vlada RS 28. marta, a kojim bi se uveo prekršaj neovlašćenog fotografisanja ili snimanja kojima se ometaju službenici dok vrše svoje dužnosti, predviđajući novčane kazne do 1.500 KM ili kaznu zatvora do 60 dana, može negativno uticati na slobodu izražavanja i javnog okupljanja. Narodna skupština RS će glasati o ovom Zakonu na sjednici 16. aprila.

– Takve odredbe, ukoliko budu usvojene, bi mogle dovesti u opasnost okruženje u kojem djeluju medijski profesionalci, a koje već predstavlja izazov. One su u suprotnosti sa međunarodnim standardima slobode medija. Novinari moraju raditi u sigurnom radnom i pravnom okruženju, da bi izvještavali o pitanjima od javnog interesa, uključujući ulične demonstracije, proteste i rad policijskih organa. Pozivam Narodnu skupštinu Republike Srpske da se uzdrži od usvajanja ovih izmjena Zakona te umjesto toga da se uključi u konstruktivnu diskusiju sa medijskom zajednicom i drugim relevantnim akterima radi pronalaženja odgovarajućeg rješenja – rekao je Dezir.

Slično razmišljanja je i Berton. 

– S obzirom na ograničavajuću prirodu i težinu predloženih sankcija u nacrtu izmjena i dopuna Zakona, Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini smatra da je neophodan širi proces konsultacija sa relevantnim akterima, uključujući javnost. Novinari moraju biti u mogućnosti da bez straha izvještavaju sa događaja od javnog interesa. Pored toga, u skladu sa međunarodnim  standardima zaštite ljudskih prava, svaka osoba treba da ima pravo da prisustvuje, promatra i snima mirno javno okupljanje, što uključuje pravo da snima aktivnosti policijskih službenika. Misija OEBS-a u BiH stoji na raspolaganju da pruži podršku nadležnim vlastima u vezi sa ovim pitanjem – izjavio je ambasador Berton.

Predstavnik OEBS -a za slobodu medija je ponudio pravnu pomoć svog kabineta o ovom pitanju, naglašavajući da će pomno pratiti taj proces.

(Srpskainfo)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Skeptik

05.04.2019 16:47

Vrijeme je da se OHR umješa i da visoki predstavnik upotrebi bonska ovlaštenja. Dok ne bude kasno.

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

05.04.2019 17:27

Dosadasnja reagovanja OHR-a srbi nikada nisu podrzavali, pa kada bi i u ovom slucaju reagovao Visoki predstavnik digla bi se i kuka i motka...

Name

Nemojte samo vi

05.04.2019 17:38

Nemojte samo vi.Skupa je vasa zabrinutost.Pa vi od 1995 aminujete kradje izbora u ovoj zemlji i sad ste kao zabrinuti.

Name

Pero

05.04.2019 16:48

Treba omoguciti OEBS-u da pruzi pravnu pomoc o ovom pitanju.

ODGOVORITE
Name

J

05.04.2019 16:50

Samo zabrinut pa uradi nešto prekini represiju to postoji represija i bez zakona to režim vidi prolazi i hoće se pokrit i zakonom a to postoji u oba Entiteta.

ODGOVORITE
Name

Господине из ОЕБСа

05.04.2019 16:52

зашто прогањате Асанжа који је открио ваше тајне? Зашто му нисте дозволили да снима са сервера и да дистрибуира по интернету то што је снимио? Понашате се као да сте некакви свеци који једини могу да дају гарантне листове за демократију.

ODGOVORITE
Name

re

05.04.2019 17:05

daj umukni zatucana botovska budalo

Name

pido

05.04.2019 18:10

a sto vi ne bi lijepo isli malo svojim kucama pa tamo bili zabrinuti?

ODGOVORITE
Name

RE PIDO

05.04.2019 19:29

GLEDAJ SVOJA POSLA NEPISMENI, JEFTINI POLTRONU.

Name

Dado

05.04.2019 19:50

OEBS treba da uradi sve sto je u njegovoj moci da sprijeci usvajanje ovog nakaradnog zakona,a ne da bude samo zabrinut.A i OHR treba da se umijesa jer krajnje vrijeme je da ovi mafijasi na vlasti dobiju po usima od stranaca,ciji smo mi protektorat.

ODGOVORITE
Name

Direkt

05.04.2019 21:48

Nebi bilo lose da se i ovaj postojeci zakon preispita jer i on je problematican, dok ovaj najnoviji, kojeg rezim u Banja Luci planira da uvede preko svoje vecine u NSRS je takav da i rijec diktatura je postala preblaga rijec da bi se opisalo stanje u kom se RS nalazi. Naime, i po sadasnjem zakonu, cak i ako, u prenesenom znacenju receno, prdnes na javnom mjestu, lako mozes dobiti nekoliko stotina KM novcane kazne. Cak ne moras nista uraditi. Sama cinjenica da se nalazis na odredjenom mjestu u odredjeno vrijeme, namjerno ili slucajno, kao slucajni prolaznik, za rezim i rezimsku policiju dovoljan je razlog da ti izreknu kaznu, novcano te kazne i jos pritom pozovu te na informativni razgovor, sto znaci da vec sada je grubo prekrsen i sam Ustav RS, bas kao i Ustav BiH, kao i sama Povelja UN o ljudskim pravima jer sloboda govora i sloboda mirnog okupljanja su dio Povelje o ljudskim pravima cije je BiH zemlja potpisnik te stoga misljenja sam da MZ mora pod hitno da se oglasi i po pitanju samih ljudskih prava u RS s obzirom da ovo krsenje nije od juce vec ima to mjesecima unazad tako, pa cak i godinama unazad. Izgleda da se situacija samo pogorsava iz godine u godinu po pitanju ljudskih prava u RS, da ne kazem da je vec odavno na sceni totalitarna diktatura organizovana od strane ljudi koji kupuju glasove da bi sto duze ostali i opstali na vlasti i tako njihovo carstvo steceno kriminalom sto duze ostalo. Neko mora stati u kraj ovom institucionalnom terorizmu kojem su konstantno izlozeni gradjani RS koji izmedju ostalog i zbog ovakvih pojava bjeze glavom bez obzira iz ove zemlje pod okupacijom politicara sa bolesnim ambicijama koji ostvaruju svoje bolesne ambicije cesto preko ledja svojih gradjana kroz sve vece stezanje obruca oko dzepa gradjana, kao i oko prava stecenih demokratijom I demokratskim poretkom. Dodikov rezim u RS vec godinama udara u temelje RS i BiH, dok MZ vec 13 godina za redom jako blago reaguje na takve pojave, koje su opasne po stabilnost u BiH. Ovo mora da prestane i da se narodu vrate uskracena najosnovnija ljudska prava, a o nekim drugim pravima da i ne govorim. Dodikov rezim nazalost nije sposoban ni najosnovnije ljudsko pravo da obezbijedi svojim gradjanima, a to je pravo na ljudski zivot! Dokle doseze diktatura vidi se na primjerima dosad izrecenim u ovom tekstu. Neko nas mora zastititi od ove krajnje neodgovorne politicke strukture u RS koja ni svoje glasace ne postuje, a kamoli one koji nisu podrzali ovaj cirkus od rezima, a ti koji nisu podrzali su cak u vecini u ukupnom broju stanovnistva u RS te stoga MZ mora ostrije reagovati nego ikad dosad na konstantno visegodisnje krsenje ljudskih prava gradjana od strane diktatorske garniture koja vec godinama unistava RS i narodu RS egzistenciju na ovom prostoru. Vratimo demokratiju narodu!

ODGOVORITE