Коначни резултати нису валидни

Општински одбор Српске демократске странке Теслић саопштио је не може као валидне да прихвати коначне резултате референдума о опозиву начелника општине Теслић који су објављени јуче од стране Комисије за спровођење опозива, јер су мијењани у односу на прелиминарне без икаквог образложења, нити су објављени у складу са Изборним законом БиХ, по којем су спроведени локални избори.

Република Српска 05.04.2019 | 17:20
Коначни резултати нису валидни
- Коначни резултати не могу бити валидни поготово имајући у виду да су очигледно уврштена и гласачка мјеста и то са лажираним резултатима за која је записнички констатовано у току изборног процеса да се десила изборна крађа и превара, о чему се увјерила цијела јавност Републике Српске и БиХ, што је прави скандал.

Такође, Комисија је прекршила Изборни закон БиХ, јер о почињеним кривичним дјелима за која је имала доказе – није сама поднијела кривичне пријаве надлежним органима, што је чињеница која говори сама за себе.

Коначни резултати су објављени у форми збирног записника, без детаљног табеларног приказа гласања укључујући резултате на нивоу бирачких мјеста, што је у супротности са Изборним законом БиХ члан 5.29. став 2. и члан 5.29а, а из тих резултата је јасно да се за редовна гласачка мјеста у збиру коначни резултати разликују у односу на прелиминарне без икаквог образложења гдје су – на којим гласачким мјестима и по којем основу – измијењени прелиминарни резултати, без рјешења или поуке о правном лијеку.

Јасан је закључак да Комисија за спровођење опозива због своје одговорности избјегава да се изјасни о спорним редовним гласачким мјестима, на којима су пријављени случајеви кривичног дјела изборне крађе и преваре, о чему ће ипак морати да се изјасне судским путем у управном поступку који ће бити покренут о коначним резултатима, као и у кривичним поступцима који су раније покренути за кривична дјела изборне крађе и изборне преваре.

СДС ОО Теслић је уложио приговор на објављене коначне резултате и затражио од Републичке изборне комисије да заштити регуларност изборног процеса у поступку опозива начелника општине Теслић, те да поништи резултате са 5 спорних гласачких мјеста на којима је документована изборна крађа и изборна превара и то за гласачка мјеста: 074В019С Булетић; 074В015 Влајићи; 074В033 Очауш; 074В035А Младиковине и 074В026А Каменица.

Иако резултати гласања поштом иду у прилог Српској демократској странци, јер је резултат 2:1 „против опозива“ начелника општине Теслић, СДС прихвата поништавање гласачких листића пристиглих путем поште од стране Републичке изборне комисије из принципа регуларности спровођења избора – јер је цијела процедура која је коштала 23.000 КМ, од почетка до краја спроведена незаконито, упркос благовременим упозорењима, што сугерише намјеру да се и у овом случају почини изборна крађа, о чему је додатни доказ и Рјешење РИК-а РС да је Комисија за опозив и у овом случају прекршила закон.

Очекујемо од Републичке изборне комисије Републике Српске да поступи у складу са изборним и кривичним законима, те да се и у случају редовних гласачких мјеста огради од незаконитог дјеловања Комисије за спровођење поступка опозива начелника општине Теслић – у супротном РИК РС ће се ставити у улогу саучесника у почињеним кривичним дјелима и у заташкавању истих, каже се у саопштењу.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Лука

05.04.2019 17:28

Ово је висе невјероватно дрско и безобразно од стране резима у РС-ој..Бозе мили, на ста су све спремни ови силници да се доцепају власти, да нормалан ум не мозе ни да замисли. Гаде ми се, фуууј!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

05.04.2019 17:32

Нацелнице Милицевицу, највазније је да сте поразили багру на целу са Богданицем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

05.04.2019 18:31

СДС,је створио РС,и фасисте на целу са снсд, заувијек треба склонити, Иселило се пола милијуна Срба,због ДОДИКА и снсд,коме це РС без људи, Хрватима,то хоце Додик јер је хрватски коријена, издајници су спремни цацин гроб, дијете дати за еуре ,

Name

Матриx

05.04.2019 18:43

Богданић је невиђена лоповчина и љигавац...тражио од Кинеза 10 милиона еура за изградњу болнице у Добоју...постоји аудио запис који то доказује...снимила га БИА...тај ће једног дана заглавити на робију кад дође народна власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

06.04.2019 09:08

Миличевића за Предсједника СДСа!

ОДГОВОРИТЕ