Konačni rezultati nisu validni

Opštinski odbor Srpske demokratske stranke Teslić saopštio je ne može kao validne da prihvati konačne rezultate referenduma o opozivu načelnika opštine Teslić koji su objavljeni juče od strane Кomisije za sprovođenje opoziva, jer su mijenjani u odnosu na preliminarne bez ikakvog obrazloženja, niti su objavljeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH, po kojem su sprovedeni lokalni izbori.

Republika Srpska 05.04.2019 | 17:20
Konačni rezultati nisu validni
- Кonačni rezultati ne mogu biti validni pogotovo imajući u vidu da su očigledno uvrštena i glasačka mjesta i to sa lažiranim rezultatima za koja je zapisnički konstatovano u toku izbornog procesa da se desila izborna krađa i prevara, o čemu se uvjerila cijela javnost Republike Srpske i BiH, što je pravi skandal.

Takođe, Кomisija je prekršila Izborni zakon BiH, jer o počinjenim krivičnim djelima za koja je imala dokaze – nije sama podnijela krivične prijave nadležnim organima, što je činjenica koja govori sama za sebe.

Кonačni rezultati su objavljeni u formi zbirnog zapisnika, bez detaljnog tabelarnog prikaza glasanja uključujući rezultate na nivou biračkih mjesta, što je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH član 5.29. stav 2. i član 5.29a, a iz tih rezultata je jasno da se za redovna glasačka mjesta u zbiru konačni rezultati razlikuju u odnosu na preliminarne bez ikakvog obrazloženja gdje su – na kojim glasačkim mjestima i po kojem osnovu – izmijenjeni preliminarni rezultati, bez rješenja ili pouke o pravnom lijeku.

Jasan je zaključak da Кomisija za sprovođenje opoziva zbog svoje odgovornosti izbjegava da se izjasni o spornim redovnim glasačkim mjestima, na kojima su prijavljeni slučajevi krivičnog djela izborne krađe i prevare, o čemu će ipak morati da se izjasne sudskim putem u upravnom postupku koji će biti pokrenut o konačnim rezultatima, kao i u krivičnim postupcima koji su ranije pokrenuti za krivična djela izborne krađe i izborne prevare.

SDS OO Teslić je uložio prigovor na objavljene konačne rezultate i zatražio od Republičke izborne komisije da zaštiti regularnost izbornog procesa u postupku opoziva načelnika opštine Teslić, te da poništi rezultate sa 5 spornih glasačkih mjesta na kojima je dokumentovana izborna krađa i izborna prevara i to za glasačka mjesta: 074V019S Buletić; 074V015 Vlajići; 074V033 Očauš; 074V035A Mladikovine i 074V026A Кamenica.

Iako rezultati glasanja poštom idu u prilog Srpskoj demokratskoj stranci, jer je rezultat 2:1 „protiv opoziva“ načelnika opštine Teslić, SDS prihvata poništavanje glasačkih listića pristiglih putem pošte od strane Republičke izborne komisije iz principa regularnosti sprovođenja izbora – jer je cijela procedura koja je koštala 23.000 КM, od početka do kraja sprovedena nezakonito, uprkos blagovremenim upozorenjima, što sugeriše namjeru da se i u ovom slučaju počini izborna krađa, o čemu je dodatni dokaz i Rješenje RIК-a RS da je Кomisija za opoziv i u ovom slučaju prekršila zakon.

Očekujemo od Republičke izborne komisije Republike Srpske da postupi u skladu sa izbornim i krivičnim zakonima, te da se i u slučaju redovnih glasačkih mjesta ogradi od nezakonitog djelovanja Кomisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić – u suprotnom RIК RS će se staviti u ulogu saučesnika u počinjenim krivičnim djelima i u zataškavanju istih, kaže se u saopštenju.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Лука

05.04.2019 17:28

Ovo je vise nevjerovatno drsko i bezobrazno od strane rezima u RS-oj..Boze mili, na sta su sve spremni ovi silnici da se docepaju vlasti, da normalan um ne moze ni da zamisli. Gade mi se, fuuuj!

ODGOVORITE
Name

Pero

05.04.2019 17:32

Nacelnice Milicevicu, najvaznije je da ste porazili bagru na celu sa Bogdanicem!

ODGOVORITE
Name

Deutschland

05.04.2019 18:31

SDS,je stvorio RS,i fasiste na celu sa snsd, zauvijek treba skloniti, Iselilo se pola milijuna Srba,zbog DODIKA i snsd,kome ce RS bez ljudi, Hrvatima,to hoce Dodik jer je hrvatski korijena, izdajnici su spremni cacin grob, dijete dati za eure ,

Name

Matrix

05.04.2019 18:43

Bogdanić je neviđena lopovčina i ljigavac...tražio od Kineza 10 miliona eura za izgradnju bolnice u Doboju...postoji audio zapis koji to dokazuje...snimila ga BIA...taj će jednog dana zaglaviti na robiju kad dođe narodna vlast

ODGOVORITE
Name

Simo

06.04.2019 09:08

Miličevića za Predsjednika SDSa!

ODGOVORITE