БиХ без чланова у Савјету Европе?!

Савјет Европе упозорио је данас Парламент Босне и Херцеговине да има још само два дана да предложи имена своје делегације Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПАЦЕ) - или да у супротном ризикује да у Скупштини нема бх. чланова за цијелу 2019. годину.

Босна и Херцеговина 05.04.2019 | 14:30
БиХ без чланова у Савјету Европе?!
Ово је једна од ријетких европских институција гдје је БиХ равноправна чланица с осталим земљама ЕУ.

Тинy Кокс (Холандија, УЕЛ) и Серхиј Соболев (Украјина, ЕПП/ЦД), извјестиоци за мониторинг Босне и Херцеговине од ПАЦЕ-а, писали су данас предсједавајућим оба дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине изражавајући забринутост због "високог нивоа" могућности да пропустимо законски рок, а то је поноћ 6. априла 2019. године.

"Према правилима ПССЕ, Парламент има шест мјесеци од датума избора да достави имена нове делегације. Босна и Херцеговина, као једна од 47 држава чланица Савјета Европе, има право да пошаље делегацију од десет чланова у Скупштину, али од јануара 2019. године та мјеста су упражњена. Старом сазиву Делегације није дозвољено да обавља мандат у техничком смислу", наведено је у упозорењу које је објављено и на званичној страници Савјета Европе.

Иако је из ове европске институције исказано разумијевање у контексту чињенице да преговори о формирању Савјета министара утичу на именовање бх. парламентарне делегације, истакли су да "одсуство парламентарне делегације БиХ у Скупштини је веома лош сигнал о способности БиХ да поштује своје обавезе у областима демократије, владавине права и људских права", преноси "Аваз".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Директ

05.04.2019 14:20

Ми ионако смо залутали тамо, тако да и није нека стета, а и стаце нам све то кад смо као ЕУ, јер смо на истом или слицном нивоу као Румунија и Бугарска које су цланице ЕУ и то вец 12 година па опет нису свјетлосним годинама далеко од нас. Није злато све сто сија. Економске и сваке друге реформе су те које цине разлику. Унутрасња снага и воља за напретком и развојем, а не ЕУ јер ЕУ је ту само да аминује и да помогне уколико види да се озбиљно трудимо на том путу, на путу развоја прије свега и да то даје озбиљне резултате у смјеру прогреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо

05.04.2019 15:30

немамо кога писменог послати осим мозда свезнајуцу струцњакињу...излобирајмо .