BiH bez članova u Savjetu Evrope?!

Savjet Evrope upozorio je danas Parlament Bosne i Hercegovine da ima još samo dva dana da predloži imena svoje delegacije Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PACE) - ili da u suprotnom rizikuje da u Skupštini nema bh. članova za cijelu 2019. godinu.

Bosna i Hercegovina 05.04.2019 | 14:30
BiH bez članova u Savjetu Evrope?!
Ovo je jedna od rijetkih evropskih institucija gdje je BiH ravnopravna članica s ostalim zemljama EU.

Tiny Koks (Holandija, UEL) i Serhij Sobolev (Ukrajina, EPP/CD), izvjestioci za monitoring Bosne i Hercegovine od PACE-a, pisali su danas predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izražavajući zabrinutost zbog "visokog nivoa" mogućnosti da propustimo zakonski rok, a to je ponoć 6. aprila 2019. godine.

"Prema pravilima PSSE, Parlament ima šest mjeseci od datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Savjeta Evrope, ima pravo da pošalje delegaciju od deset članova u Skupštinu, ali od januara 2019. godine ta mjesta su upražnjena. Starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu", navedeno je u upozorenju koje je objavljeno i na zvaničnoj stranici Savjeta Evrope.

Iako je iz ove evropske institucije iskazano razumijevanje u kontekstu činjenice da pregovori o formiranju Savjeta ministara utiču na imenovanje bh. parlamentarne delegacije, istakli su da "odsustvo parlamentarne delegacije BiH u Skupštini je veoma loš signal o sposobnosti BiH da poštuje svoje obaveze u oblastima demokratije, vladavine prava i ljudskih prava", prenosi "Avaz".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Direkt

05.04.2019 14:20

Mi ionako smo zalutali tamo, tako da i nije neka steta, a i stace nam sve to kad smo kao EU, jer smo na istom ili slicnom nivou kao Rumunija i Bugarska koje su clanice EU i to vec 12 godina pa opet nisu svjetlosnim godinama daleko od nas. Nije zlato sve sto sija. Ekonomske i svake druge reforme su te koje cine razliku. Unutrasnja snaga i volja za napretkom i razvojem, a ne EU jer EU je tu samo da aminuje i da pomogne ukoliko vidi da se ozbiljno trudimo na tom putu, na putu razvoja prije svega i da to daje ozbiljne rezultate u smjeru progresa.

ODGOVORITE
Name

Tamo

05.04.2019 15:30

nemamo koga pismenog poslati osim mozda sveznajucu strucnjakinju...izlobirajmo .