Како треба бити сит, а не јести?!

Намирнице које ће вам смањити апетит и помоћи да преварите глад.

Здравље 05.04.2019 | 13:45
Како треба бити сит, а не јести?!
Иако можда желите изгубити неколико килограма вишка, гладовање није прави пут. Важно је да једете здраво и разноврсно, међутим треба јако добро припазити што једете. Тако, мудрим избором намирница можете бити сити, а у тијело унијети знатно мање калорија.

Бадеми

Само шачица бадема богат је извор антиоксиданата, витамина Е и магнезија. Бадеми повећавају осјећај ситости и помажу у регулирању тјелесне масе. Ако сте под стресом, тијело тада жуди за слатким и масним – бадеми су и тада најбоље рјешење.

Кава

Иако од више шалица каве можете постати нервозни и раздражљиви, умјерена количина каве појачава метаболизам и потискује апетит. Тајна је у кофеину и антиоксидансима. Само немојте покварити добре ефекте с превише шећера или шлага. Пијте каву без додатака, осјетите њен прави укус.

Ђумбир

По тко зна који пут се ова намирница налази на листи оних које су добре за нешто. Стољећима су многе културе користиле коријен ђумбира за добру пробаву. Ђумбир дјелује као стимуланс који даје тијелу енергију и потиче пробаву.

Јабуке

Вриједи поновити да јабуке свих сорти сузбијају глад јер су пуне растворљивих влакана и пектина који помажу да се осјећамо сити. Јабуке такође регулирају ниво шећера и појачавају енергије у организму. Коначно, јабуке захтијевају доста времена за жвакање чиме тијело добија више времена да схвати да више нисте гладни.

Јаја

Истраживања су показала да јаје или два за доручак помажу осећају ситости тијеком 24 сата више од пецива с истом количином калорија. У једном истраживању утврђено је да су особе које су јеле јаја конзумирале 330 калорија мање тијеком дана него особе које су дан започеле пецивом.

Вода

Знаност тврди да ћете апетит укротити с чашом или двије воде! У једном истраживању показано је да су особе које су пиле двије чаше воде прије оброка јеле између 75 и 90 мање калорија у оброку од оних који нису пили воду.

Вариво од поврћа

Врућа јуха или вариво од поврћа може вам укротити глад уз минималну количину калорија. Покушајте појести мањи тањур вбарива прије сљедећег оброка или, што је још боље, једноставно поједите велики тањур варива као главно јело.

Зелени чај

Ако нисте љубитељ каве, покушајте са шалицом врућег зеленог чаја. Зелени чај може вам помоћи да зауставите потребу да нешто прегризете, а нутриционисти тврде да катехини у зеленом чају инхибирају претварање глукозе у масне ћелије, што успорава раст шећера у крви. А када је ниво шећера у крви стабилан, таква је и глад.

Црна чоколада

Волите чоколаду, али не можете да се контролирати? Покушајте, ако можете, полако с двије коцкице тамне чоколаде с најмање 70 посто какаа. Само тамна чоколада помаже у смањивању глади, јер горак укус сигнализира тијелу да смањи апетит.

Зелено лиснато поврће

Ако сте у потрази за високо хранљивим намирницама које ће вас држати сатима ситим, онда је побједник зелено лиснато поврће. Кељ, шпинат, блитва (ако их једете сирове или скухане с додатком маслиновог уља) успјешно блокирају и највећу глад.

Цимет

Поспите мало цимета на житарице, зобену кашу, воћну салату или каву, јер овај зачин, попут клинчића и ђумбира, помаже снизити разину шећера у крви, што помаже у контроли апетита.

Салата

Ако желите задржати глад под контролом, поједите малу салату прије оброка. Мала количина поврћа довољна је да мозак прими сигнал да сте добили потребне калорије. Будући да је потребно око 15 минута да желудац пошаље сигнал мозгу да сте пуни, почните с малим салатама прије оброка, пишу намирнице.ба.

Коментари / 0

Оставите коментар