Младић се не враћа на наставу

Министарство просвјете и културе Републике Српске поништило је одлуку Школског одбора Средњошколског центра Рудо, којом се аутистичном Славку Мршевићу дозвољава присуство на настави четвртог разреда за занимање техничар друмског саобраћаја.

Република Српска 05.04.2019 | 13:08
Младић се не враћа на наставу
Како су навели у овом Министарству одлука коју је донио СЦ Рудо је у супротности са Законом о средњем образовању и васпитању.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске је, вршећи надзор над законитошћу рада школе, поништило ову одлуку Школског одбора Средњошколског центра Рудо јер она није у складу са Законом о средњем образовању и васпитању", наводе у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Подсјећамо, Основни суд у Вишеграду је 25. марта ове године донио одлуку да се Славку Мршевићу омогући хитан повратак на наставу, али из Министарства подсјећају да та одлука није правоснажна.

"Подсјећамо да пресуда Основног суда у Вишеграду донесена 25.03.2019. године по тужби Славка Мршевића из Рудог, на коју се позива Школски одбор Средњошколског центра Рудо, није правоснажна и да ће Министарство просвјете и културе, као друготужено, искористити могућност изјављивања жалбе надлежном окружном суду", наводе у Министарству и додају да овај дјечак има право на образовање у складу са Законом о средњем образовању и васпитању, тј. на упис у први разред.

"С обзиром да први разред средње школе у школској 2015/2016. години није завршио јер је остао неоцијењен, он може у Законом прописаним роковима и са потребном документацијом у наредној школској години уписати занимање за које постоји прилагођен наставни план и програм, на шта је Министарство просвјете и културе указивало и раније", закључили су у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Подсјећања ради, Школски одбор СЦ Рудо 3. априла објавио одлуку да се Славко Мршевић прикључи свом разреду свом разреду као посматрач, без оцјењивања уз присуство персоналног стручног асистента којег би требало да ангажују родитељи.

(Независне новине) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Петар

05.04.2019 11:28

Хоце ли неко искрено реци да ли је овај децко способан да прати наставу? Ако и није да ли је у стању да буде миран на настави , не омета друге и не прави проблеме? Ако је у стању да буде колико толико миран треба га пустити да то заврси некако, али ако није цему онда милион текстова о дискриминацији и сл. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

05.04.2019 14:12

ово је огледало дрзаве, ентитета и друства у цјелини, када се просипа памет и ломи кицма појединцима, ја не знам који је паметњаковиц из министарства просвјете одлуцио да се зали, и засто се унистава живот овом дјетету и његовим родитељима

Name

ре

05.04.2019 16:55

Ово је огледало Додиковине,...

Name

срамота

05.04.2019 12:01

Пустите момка нека похадја наставу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.04.2019 12:18

АЛО,па дечко је догурао до ИВ разреда,у чему је сада проблем.Можда у Вама господо просветари??Вероватво имате у оделењима по 70 ученика???Спустите се мало на земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недате дјетету

05.04.2019 13:12

да живи да учи - уух хоце ли неки метеор да нас не заобдје! СРАМОТААА - гдје су људска ПРАВА?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агенда

05.04.2019 17:13

Стока вјероватно не да... Људи моји ста је ово

ОДГОВОРИТЕ