Mladić se ne vraća na nastavu

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poništilo je odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, kojom se autističnom Slavku Mrševiću dozvoljava prisustvo na nastavi četvrtog razreda za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja.

Republika Srpska 05.04.2019 | 13:08
Mladić se ne vraća na nastavu
Kako su naveli u ovom Ministarstvu odluka koju je donio SC Rudo je u suprotnosti sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je, vršeći nadzor nad zakonitošću rada škole, poništilo ovu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo jer ona nije u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju", navode u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Podsjećamo, Osnovni sud u Višegradu je 25. marta ove godine donio odluku da se Slavku Mrševiću omogući hitan povratak na nastavu, ali iz Ministarstva podsjećaju da ta odluka nije pravosnažna.

"Podsjećamo da presuda Osnovnog suda u Višegradu donesena 25.03.2019. godine po tužbi Slavka Mrševića iz Rudog, na koju se poziva Školski odbor Srednjoškolskog centra Rudo, nije pravosnažna i da će Ministarstvo prosvjete i kulture, kao drugotuženo, iskoristiti mogućnost izjavljivanja žalbe nadležnom okružnom sudu", navode u Ministarstvu i dodaju da ovaj dječak ima pravo na obrazovanje u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, tj. na upis u prvi razred.

"S obzirom da prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini nije završio jer je ostao neocijenjen, on može u Zakonom propisanim rokovima i sa potrebnom dokumentacijom u narednoj školskoj godini upisati zanimanje za koje postoji prilagođen nastavni plan i program, na šta je Ministarstvo prosvjete i kulture ukazivalo i ranije", zaključili su u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Podsjećanja radi, Školski odbor SC Rudo 3. aprila objavio odluku da se Slavko Mršević priključi svom razredu svom razredu kao posmatrač, bez ocjenjivanja uz prisustvo personalnog stručnog asistenta kojeg bi trebalo da angažuju roditelji.

(Nezavisne novine) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Petar

05.04.2019 11:28

Hoce li neko iskreno reci da li je ovaj decko sposoban da prati nastavu? Ako i nije da li je u stanju da bude miran na nastavi , ne ometa druge i ne pravi probleme? Ako je u stanju da bude koliko toliko miran treba ga pustiti da to zavrsi nekako, ali ako nije cemu onda milion tekstova o diskriminaciji i sl. ?

ODGOVORITE
Name

Sramota

05.04.2019 14:12

ovo je ogledalo drzave, entiteta i drustva u cjelini, kada se prosipa pamet i lomi kicma pojedincima, ja ne znam koji je pametnjakovic iz ministarstva prosvjete odlucio da se zali, i zasto se unistava život ovom djetetu i njegovim roditeljima

Name

re

05.04.2019 16:55

Ovo je ogledalo Dodikovine,...

Name

sramota

05.04.2019 12:01

Pustite momka neka pohadja nastavu.

ODGOVORITE
Name

007

05.04.2019 12:18

ALO,pa dečko je dogurao do IV razreda,u čemu je sada problem.Možda u Vama gospodo prosvetari??Verovatvo imate u odelenjima po 70 učenika???Spustite se malo na zemlju.

ODGOVORITE
Name

Nedate djetetu

05.04.2019 13:12

da živi da uči - uuh hoce li neki meteor da nas ne zaobdje! SRAMOTAAA - gdje su ljudska PRAVA?!

ODGOVORITE
Name

Agenda

05.04.2019 17:13

Stoka vjerovatno ne da... Ljudi moji sta je ovo

ODGOVORITE