Данас пресуда за убиство Ћурувије

Специјални суд у Београду изрећи ће данас првостепену пресуду четворици некадашњих припадника Државне безбедности /ДБ/ оптуженим за убиство новинара Славка Ћурувије након скоро четири године од почетка суђења и 20 година од злочина.

Србија 05.04.2019 | 08:54
Данас пресуда за убиство Ћурувије
Тужилаштво за организовани криминал за Ћурувијино убиство терети тадашњег начелника ДБ-а Радомира Марковића, тадашњег начелника београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, бившег главног инспектора Друге управе ДБ-а Ратка Ромића и бившег припадника ДБ-а Мирослава Курака, који је у бјекству.

Замјеник тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић затражио је максималне казне од по 40 година, истакавши да је Ћурувија мученички страдао у борби за истину и бољу будућност и да је тадашња власт видјела у њему опасног противника.

Одбрана оптужених је у завршној ријечи тражила ослобађајућу пресуду, тврдећи да тужилаштво није доказало да су криви и да је оптужница "плод маште".

Током суђења, саслушани су бројни свједоци, а Марковић, Радоњић и Ромић су одбацили све наводе оптужнице.

Марковић се налази на одслужењу затворске казне од 40 година, док је Ромићу и Радоњићу, након затворског, одређен кућни притвор.

Власник "Дневног телеграфа" и недјељника "Европљанин" Славко Ћурувија убијен је 11. априла 1999. године у пасажу испред зграде у којој је становао у Светогорској улици у Београду.

Тужилаштво је у оптужници навело да је Ћурувија убијен из ниских побуда према налогу непознатих лица из највиших структура власти.

Пресуда коју ће изрећи Вјеће судије Снежане Јовановић је првостепена и на њу одбрана и тужилаштво имају право жалбе.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ста Сад?

05.04.2019 07:52

Ко би то рекао...ДБ убија људе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

05.04.2019 08:38

20 година након убитства кад це Давидове убице доци на судјење