Danas presuda za ubistvo Ćuruvije

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti /DB/ optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nakon skoro četiri godine od početka suđenja i 20 godina od zločina.

Srbija 05.04.2019 | 08:54
Danas presuda za ubistvo Ćuruvije
Tužilaštvo za organizovani kriminal za Ćuruvijino ubistvo tereti tadašnjeg načelnika DB-a Radomira Markovića, tadašnjeg načelnika beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB-a Ratka Romića i bivšeg pripadnika DB-a Miroslava Kuraka, koji je u bjekstvu.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić zatražio je maksimalne kazne od po 40 godina, istakavši da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost i da je tadašnja vlast vidjela u njemu opasnog protivnika.

Odbrana optuženih je u završnoj riječi tražila oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo da su krivi i da je optužnica "plod mašte".

Tokom suđenja, saslušani su brojni svjedoci, a Marković, Radonjić i Romić su odbacili sve navode optužnice.

Marković se nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 40 godina, dok je Romiću i Radonjiću, nakon zatvorskog, određen kućni pritvor.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" i nedjeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u pasažu ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Tužilaštvo je u optužnici navelo da je Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda prema nalogu nepoznatih lica iz najviših struktura vlasti.

Presuda koju će izreći Vjeće sudije Snežane Jovanović je prvostepena i na nju odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sta Sad?

05.04.2019 09:52

Ko bi to rekao...DB ubija ljude?

ODGOVORITE
Name

Nn

05.04.2019 10:38

20 godina nakon ubitstva kad ce Davidove ubice doci na sudjenje