Драма за Топ 8: Они ће играти плеј-оф Евролиге!

Карте су подељене. Последњи путници међу осам најбољих су Басконија, Панатинаикос и Жалгирис.  ЗА ИСТОРИЈУ! Жалгирис васкрснуо, славио у Мадриду после 20 година и отишао у ТОП 8! Невероватна прича литванског првака и повратак међу осам најбољих!

Кошарка 04.04.2019 | 23:42
Драма за Топ 8: Они ће играти плеј-оф Евролиге!
Пре годину дана најпријатније изненађење, ове сезоне за категорију “Најлуђи пролаз у ТОП 8”! Жалгирис је учинио немогуће, славио је на терену актуелног европског првака и оверио пласман у четвртфинале Евролиге. Сада су и дефинитивно све дилеме решене - ма како се завршили сутрашњи мечеви, у четвртфинале иду Фенербахче, ЦСКА, Реал, Ефес, Барселона, Панатинаикос, Басконија и Жалгирис. Управо тим редом!

Жалгирис је остварио први тријумф у Мадриду после безмало 20 година чекања, уједно и најважнији ове сезоне јер је истим направио чудо и обезбедио пласман у четвртфинале другу годину заредом - 93:86 (25:27, 21:10, 20:23, 27:26). Европска Пепељуга још једном је погазила све пројекције и очекивања како би остварила фантастичан резултат! И, ето куриозитета - Жалгирис је поново елиминисао Олимпијакос! Прошле сезоне у директном четвртфиналном окршају, сада за ТОП 8! 

Да сте било кога пре само месец дана питали да ли Жалгирис има шансу да оде у четвртфинале, вероватно би вас сви гледали као сте изгубили разум, а сада... Литвански гигант пребацио је у пету брзину и у последњих десет утакмица у свим такмичењима играо кошарку вредну дивлњења! Онда када су сви киксали и просипали тријумфе, Жалгирис је протутњао као формула, прескочио Бајерн, Макаби, Олимпијакос и Армани како би заузео осму позицију и остварио заиста неочекиван, можда чак и сензационалан резултат. Јер, сетимо се колико је Жалгирис проблема имао са повредама најбољих играча, у каквој је кризи резултата био, а на крају је попут Рокија Балбое устао као највећи победник и упркос свим ударцима растурио противнике и заслужио своје место у осам најбољих у Европи. Нанизао је шест европских победа, узео мере Гран Канарији, Бајерну, Макабију, Дарушафаки, Олимпијакосу, сада Реалу и показао зашто никада не треба одустајати, чак и када су сви против вас. 

Мада ни сада није јасно како је успео да задржи Брендона Дејвиса, Жалгирис ће наредног лета готово сигурно остати без свог лидера и једног од најбољих центара Евролиге тренутно! Дејвис је брутално доминирао рекетима и нема дилеме да ће по завршетку сезоне бити на цени. Измрцварио је Реал и изашао као победник из обрачуна са Валтером Таваресом, а на крају је уписао страшне бројке – 27 поена (10/15 из игре), 10 скокова, по две асистенције и украдене лопте! И све то за нешто више од 26 минута на терену. Све оно што је било важно урадио је и убацио Дејвис. Био је невероватно сигуран из игре, а мирне руке и хладне главе на линији слободних бацања и све што би Таварес или Ентони Рендолф сервирали, он би имао адекватан одговор. На крају су из две Реалове грешке играчи Жалгириса добили шансу која се не пропушта. Лео Вестерман је с пенала увећао предност на 89:83, на само 26 секунди пре краја, да би победу оверио стабилни Едгарас Улановас са пенал црте. Жалгирис је у завршних и најбитнијих пет минута утакмице постигао чак 12 поена и тако преломио Краљевски клуб. 

Занимљиво, уз Дејвиса је само још Антанас Кавалијаускас имао двоцифрени учинак код Жалгириса са десет поена, али су још седморица њихових саиграча имали бар по пет поена. Код Реала Валтер Таварес је био непогрешив из игре и меч је завршио са 22 поена (10/10), уз још седам ухваћених лопти. Рендолф је имао 17 поена и пет скокова, док је Џејси Керол дописао још 11 поена. Додуше, од првих тактова утакмице било је јасно да Пабло Ласо неће запињати. Серхија Љуља није било у тиму, али су му лекари констатовали проблем с бутним мишићем леве ноге, због чега ће можда бити ван строја чак месец дана! Огњен Кузмић је одиграо пет минута, али без учинка.

Драма, за крај свих калкулација!

Историјска победа Жалгириса на паркету Реала, шампиона Европе (93:85), заокружила је списак свих учесника плеј-офа Евролиге.

То ће бити Фенербахче, ЦСКА, Реал, Ефес, Барселона, Басконија, Панатинаикос и Жалгирис!

Испоставило се да су све такмичарски важне утакмице одигране у четвртак, када су подељене последње три карте за Топ 8 фазу!

Пласман у плеј-оф вечерас су изборили Басконија, упркос поразу од ЦСКА у Москви, Панатинаикос, захваљујући рутинском тријумфу против Будућности и Жалгирис, спектакуларном победом на гостовању растерећеном Реалу.

Између тих мечева, Ефес је на челу са сјајним Василијем Мицићем савладао Армани, избацио га из борбе за доигравање и "погурао" међу осам Басконију, домаћина предстојећег Фајнал-фора.

Тим из Милана чека плеј-оф још од 2014. и чекаће га бар још годину.

Ефес - Армани 101:95 (24:20, 18:33, 32:16, 27:26)

Распуцана партија српских интернационалаца Немање Недовића (16 поена) и Владимира Мицова (14 поена, 5 ск, 5 ас) ипак није била довољна за вредни "брејк" Италијана, као ни 17 поена упорног и не превише прецизног Мајка Џејмса (1/8 за три поена).

Српски "плеј" Василије Мицић одиграо је још један одличан меч, убацио 18 поена уз осам асистенција и са индексом корисности 28 предводио екипу Ергина Атамана, која је раније изборила место међу најбољих осам тимова Европе.



За то време, у Москви је одигран меч који је могао да отклони прву дилему, али није, па је коначан пласман Басконије "оверен" у Турској.

ЦСКА - Басконија 82:78 (17:21, 23:23, 15:22, 27:12)

Практично 35 минута утакмице водили су гости из Виторије, али су ипак губили дах док је одмицао последњи квартал и остали без победе коју чекају 18 година. Међутим, због тога сигурно неће дуго жалити...

Американац Вил Клајбурн повео је "армејце" у преокрет, шутирао без грешке за три (3/3) и са 16 убачених поена био кључни разлог зашто растерећени ЦСКА ипак није дозволио домаћину Фајнал-фора да сам "овери" пласман у плеј-оф.

Тим Велимира Перасовића се борио, на челу са Марселињом Уертасом (17 поена) стрпљиво градио и чувао на моменат двоцифрену предност (64:53), али је судбину свог пласмана ипак сазнао пратећи резултат на паркету Ефеса.



Након тог дуела, уследио је трећи меч вечери и рутински тријумф Панатинаикоса против Будућности, уз разлику од 20 поена.

Феноменални Ник Калатес остварио је трипл-дабл учинак и стао надомак евролигашког рекорда у броју асистенција на једној утакмици (19), који и даље "држи" бивши плеј Црвене звезде мтс, Стефан Јовић.

Панатинаикос се овим тријумфом пласирао у плеј-оф и "закуцао" се на шестој позицији табеле, што значи да ће у борби за место на Фајнал-фору играти у серији против Реала.



Амерички стручњак Рик Питино огласио се после утакмице на Тwиттеру и похвалио екипу, стручни штаб и навијаче.

Мирно вече у Атини било је увод у мадридски спектакл!

Бранилац титуле Евролиге дочекао је изазивача без Серхија Љуља и Рудија Фернандеза и пао у драматичној завршници, која је Литванцима донела други узастопни пласман у плеј-оф.

Реал Мадрид - Жалгирис 86:93 (27:25, 10:21, 23:20, 26:27)

Иако су гости од старта били више фокусирани и мотивисани и иако су у 28. минуту имали вођство од 16 поена (61:45), утакмица је ипак "склизнула" у неизвестан, буран финиш.

Високи центар Мадриђана Валтер Таварес није се мирио са поразом, убацио је 22 поена и довео Реал надомак изједначења. Међутим, тада је заблистала феноменална "петица" Жалгириса,Брендон Дејвис (27 поена)!

Упорни Американац поентирао је из напада у напад и довео госте надомак историјске победе, коју је практично "оверио" Лео Вестерман. Некадашњи плеј Партизана убацио је важан кош 36 секунди пре краја (за 83:89), после чега је утакмица ушла у пенал завршницу.

Тренер Жалгириса Шарунас Јасикевичијус емотивно је прославио успех свог тима и на рубу суза дочекао још један улазак у Топ 8. Била је то прва победа некадашњег шампиона Европе на паркету Реала још од сезоне 1999/2000.

Резултати последњег, 30. кола:

ЦСКА - Басконија 82:78
Ефес - Армани 101:95
Панатинаикос - Будућност 87:67
Реал Мадрид - Жалгирис 86:93

у петак

Фенербахче - Макаби 19.45
Бајерн - Гран Канарија 20.00
Олимпијакос - Дарушафака 20.30
Барселона - Химки 21.00

Табела:

Фенербахче 24-5*,
ЦСКА 23-6*,
Реал Мадрид 22-8*,
Анадолу Ефес 19-10*,
Барселона 17-12*,
Панатинаикос 16-14*
Басконија 15-15*,
Жалгирис 15-15*,
Армани 14-16,
Макаби 14-15,
Олимпијакос 14-15,
Бајерн 13-16,
Химки 9-20,
Гран Канарија 8-21,
Будућност 6-24,
Дарушафака 5-24

Ово су парови плеј-офа! Фенербахче - Жалгирис, ЦСКА - Басконија, Реал - Панатинаикос, Ефес - Барселона!

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар