Drama za Top 8: Oni će igrati plej-of Evrolige!

Karte su podeljene. Poslednji putnici među osam najboljih su Baskonija, Panatinaikos i Žalgiris.  ZA ISTORIJU! Žalgiris vaskrsnuo, slavio u Madridu posle 20 godina i otišao u TOP 8! Neverovatna priča litvanskog prvaka i povratak među osam najboljih!

Košarka 04.04.2019 | 23:42
Drama za Top 8: Oni će igrati plej-of Evrolige!
Pre godinu dana najprijatnije iznenađenje, ove sezone za kategoriju “Najluđi prolaz u TOP 8”! Žalgiris je učinio nemoguće, slavio je na terenu aktuelnog evropskog prvaka i overio plasman u četvrtfinale Evrolige. Sada su i definitivno sve dileme rešene - ma kako se završili sutrašnji mečevi, u četvrtfinale idu Fenerbahče, CSKA, Real, Efes, Barselona, Panatinaikos, Baskonija i Žalgiris. Upravo tim redom!

Žalgiris je ostvario prvi trijumf u Madridu posle bezmalo 20 godina čekanja, ujedno i najvažniji ove sezone jer je istim napravio čudo i obezbedio plasman u četvrtfinale drugu godinu zaredom - 93:86 (25:27, 21:10, 20:23, 27:26). Evropska Pepeljuga još jednom je pogazila sve projekcije i očekivanja kako bi ostvarila fantastičan rezultat! I, eto kurioziteta - Žalgiris je ponovo eliminisao Olimpijakos! Prošle sezone u direktnom četvrtfinalnom okršaju, sada za TOP 8! 

Da ste bilo koga pre samo mesec dana pitali da li Žalgiris ima šansu da ode u četvrtfinale, verovatno bi vas svi gledali kao ste izgubili razum, a sada... Litvanski gigant prebacio je u petu brzinu i u poslednjih deset utakmica u svim takmičenjima igrao košarku vrednu divlnjenja! Onda kada su svi kiksali i prosipali trijumfe, Žalgiris je protutnjao kao formula, preskočio Bajern, Makabi, Olimpijakos i Armani kako bi zauzeo osmu poziciju i ostvario zaista neočekivan, možda čak i senzacionalan rezultat. Jer, setimo se koliko je Žalgiris problema imao sa povredama najboljih igrača, u kakvoj je krizi rezultata bio, a na kraju je poput Rokija Balboe ustao kao najveći pobednik i uprkos svim udarcima rasturio protivnike i zaslužio svoje mesto u osam najboljih u Evropi. Nanizao je šest evropskih pobeda, uzeo mere Gran Kanariji, Bajernu, Makabiju, Darušafaki, Olimpijakosu, sada Realu i pokazao zašto nikada ne treba odustajati, čak i kada su svi protiv vas. 

Mada ni sada nije jasno kako je uspeo da zadrži Brendona Dejvisa, Žalgiris će narednog leta gotovo sigurno ostati bez svog lidera i jednog od najboljih centara Evrolige trenutno! Dejvis je brutalno dominirao reketima i nema dileme da će po završetku sezone biti na ceni. Izmrcvario je Real i izašao kao pobednik iz obračuna sa Valterom Tavaresom, a na kraju je upisao strašne brojke – 27 poena (10/15 iz igre), 10 skokova, po dve asistencije i ukradene lopte! I sve to za nešto više od 26 minuta na terenu. Sve ono što je bilo važno uradio je i ubacio Dejvis. Bio je neverovatno siguran iz igre, a mirne ruke i hladne glave na liniji slobodnih bacanja i sve što bi Tavares ili Entoni Rendolf servirali, on bi imao adekvatan odgovor. Na kraju su iz dve Realove greške igrači Žalgirisa dobili šansu koja se ne propušta. Leo Vesterman je s penala uvećao prednost na 89:83, na samo 26 sekundi pre kraja, da bi pobedu overio stabilni Edgaras Ulanovas sa penal crte. Žalgiris je u završnih i najbitnijih pet minuta utakmice postigao čak 12 poena i tako prelomio Kraljevski klub. 

Zanimljivo, uz Dejvisa je samo još Antanas Kavalijauskas imao dvocifreni učinak kod Žalgirisa sa deset poena, ali su još sedmorica njihovih saigrača imali bar po pet poena. Kod Reala Valter Tavares je bio nepogrešiv iz igre i meč je završio sa 22 poena (10/10), uz još sedam uhvaćenih lopti. Rendolf je imao 17 poena i pet skokova, dok je Džejsi Kerol dopisao još 11 poena. Doduše, od prvih taktova utakmice bilo je jasno da Pablo Laso neće zapinjati. Serhija Ljulja nije bilo u timu, ali su mu lekari konstatovali problem s butnim mišićem leve noge, zbog čega će možda biti van stroja čak mesec dana! Ognjen Kuzmić je odigrao pet minuta, ali bez učinka.

Drama, za kraj svih kalkulacija!

Istorijska pobeda Žalgirisa na parketu Reala, šampiona Evrope (93:85), zaokružila je spisak svih učesnika plej-ofa Evrolige.

To će biti Fenerbahče, CSKA, Real, Efes, Barselona, Baskonija, Panatinaikos i Žalgiris!

Ispostavilo se da su sve takmičarski važne utakmice odigrane u četvrtak, kada su podeljene poslednje tri karte za Top 8 fazu!

Plasman u plej-of večeras su izborili Baskonija, uprkos porazu od CSKA u Moskvi, Panatinaikos, zahvaljujući rutinskom trijumfu protiv Budućnosti i Žalgiris, spektakularnom pobedom na gostovanju rasterećenom Realu.

Između tih mečeva, Efes je na čelu sa sjajnim Vasilijem Micićem savladao Armani, izbacio ga iz borbe za doigravanje i "pogurao" među osam Baskoniju, domaćina predstojećeg Fajnal-fora.

Tim iz Milana čeka plej-of još od 2014. i čekaće ga bar još godinu.

Efes - Armani 101:95 (24:20, 18:33, 32:16, 27:26)

Raspucana partija srpskih internacionalaca Nemanje Nedovića (16 poena) i Vladimira Micova (14 poena, 5 sk, 5 as) ipak nije bila dovoljna za vredni "brejk" Italijana, kao ni 17 poena upornog i ne previše preciznog Majka Džejmsa (1/8 za tri poena).

Srpski "plej" Vasilije Micić odigrao je još jedan odličan meč, ubacio 18 poena uz osam asistencija i sa indeksom korisnosti 28 predvodio ekipu Ergina Atamana, koja je ranije izborila mesto među najboljih osam timova Evrope.



Za to vreme, u Moskvi je odigran meč koji je mogao da otkloni prvu dilemu, ali nije, pa je konačan plasman Baskonije "overen" u Turskoj.

CSKA - Baskonija 82:78 (17:21, 23:23, 15:22, 27:12)

Praktično 35 minuta utakmice vodili su gosti iz Vitorije, ali su ipak gubili dah dok je odmicao poslednji kvartal i ostali bez pobede koju čekaju 18 godina. Međutim, zbog toga sigurno neće dugo žaliti...

Amerikanac Vil Klajburn poveo je "armejce" u preokret, šutirao bez greške za tri (3/3) i sa 16 ubačenih poena bio ključni razlog zašto rasterećeni CSKA ipak nije dozvolio domaćinu Fajnal-fora da sam "overi" plasman u plej-of.

Tim Velimira Perasovića se borio, na čelu sa Marselinjom Uertasom (17 poena) strpljivo gradio i čuvao na momenat dvocifrenu prednost (64:53), ali je sudbinu svog plasmana ipak saznao prateći rezultat na parketu Efesa.



Nakon tog duela, usledio je treći meč večeri i rutinski trijumf Panatinaikosa protiv Budućnosti, uz razliku od 20 poena.

Fenomenalni Nik Kalates ostvario je tripl-dabl učinak i stao nadomak evroligaškog rekorda u broju asistencija na jednoj utakmici (19), koji i dalje "drži" bivši plej Crvene zvezde mts, Stefan Jović.

Panatinaikos se ovim trijumfom plasirao u plej-of i "zakucao" se na šestoj poziciji tabele, što znači da će u borbi za mesto na Fajnal-foru igrati u seriji protiv Reala.



Američki stručnjak Rik Pitino oglasio se posle utakmice na Twitteru i pohvalio ekipu, stručni štab i navijače.

Mirno veče u Atini bilo je uvod u madridski spektakl!

Branilac titule Evrolige dočekao je izazivača bez Serhija Ljulja i Rudija Fernandeza i pao u dramatičnoj završnici, koja je Litvancima donela drugi uzastopni plasman u plej-of.

Real Madrid - Žalgiris 86:93 (27:25, 10:21, 23:20, 26:27)

Iako su gosti od starta bili više fokusirani i motivisani i iako su u 28. minutu imali vođstvo od 16 poena (61:45), utakmica je ipak "skliznula" u neizvestan, buran finiš.

Visoki centar Madriđana Valter Tavares nije se mirio sa porazom, ubacio je 22 poena i doveo Real nadomak izjednačenja. Međutim, tada je zablistala fenomenalna "petica" Žalgirisa,Brendon Dejvis (27 poena)!

Uporni Amerikanac poentirao je iz napada u napad i doveo goste nadomak istorijske pobede, koju je praktično "overio" Leo Vesterman. Nekadašnji plej Partizana ubacio je važan koš 36 sekundi pre kraja (za 83:89), posle čega je utakmica ušla u penal završnicu.

Trener Žalgirisa Šarunas Jasikevičijus emotivno je proslavio uspeh svog tima i na rubu suza dočekao još jedan ulazak u Top 8. Bila je to prva pobeda nekadašnjeg šampiona Evrope na parketu Reala još od sezone 1999/2000.

Rezultati poslednjeg, 30. kola:

CSKA - Baskonija 82:78
Efes - Armani 101:95
Panatinaikos - Budućnost 87:67
Real Madrid - Žalgiris 86:93

u petak

Fenerbahče - Makabi 19.45
Bajern - Gran Kanarija 20.00
Olimpijakos - Darušafaka 20.30
Barselona - Himki 21.00

Tabela:

Fenerbahče 24-5*,
CSKA 23-6*,
Real Madrid 22-8*,
Anadolu Efes 19-10*,
Barselona 17-12*,
Panatinaikos 16-14*
Baskonija 15-15*,
Žalgiris 15-15*,
Armani 14-16,
Makabi 14-15,
Olimpijakos 14-15,
Bajern 13-16,
Himki 9-20,
Gran Kanarija 8-21,
Budućnost 6-24,
Darušafaka 5-24

Ovo su parovi plej-ofa! Fenerbahče - Žalgiris, CSKA - Baskonija, Real - Panatinaikos, Efes - Barselona!

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar