ШПА: Тијесно к'о у Примери!

Ако би и Бетис победио вечерас на "Аноети". . .  Време је да се жито одвоји од кукоља, Севиља приземљила Алавес, само се још Хетафе инати! Пабло Сарабија кобан по Баске.

Фудбал 04.04.2019 | 22:00
ШПА: Тијесно к'о у Примери!
За Севиљу и Валенсију био је приоритетни циљ сезоне. У Алавесу и Хатефеу о томе нису ни размишљали. Па чак и кад су засели на места које воде у Европу – чак и у Лигу шампиона – нису наглас говорили о томе. А великани нису могли довека да просипају бодова. И кад је догорело до ноката уозбиљили су се и кренули да се успињу ка врху. У 30. колу Примере Севиља је и у директном дуелу са Алавесом објаснила Баскима зашто баш Андалужани треба да иду у Лигу шампиона – 2:0 на “Санчез Писхуану“.

Заслужених, мада је било тренутака у којима је Алавес – посебно након примљено гола – био тај који је више нападао. Међутим, Севиља је све време била конкретнија у нападу. Знала је да мора да победи и све је урадила да дође до циља. А гостима није баш требало да провоцирају ривала тиме што пред крај првог полувремена нису желели да избаце лопту из игре док се Хезус Навас превијао по терену.

Да ли га је заиста болело или је покушао да судију “превари“ за скраћени корнер није више ни битно, мада можемо да наслутимо да је ипак ово друго било у питању, пошто ни његови саиграчи нису прекидали игру кад су после лоше испуцане дошли у посед лопте. Дуга паралела иде на Пабла Сарабију, он је хладнокрвно одлаже до Рокеа Месе, а овај мајсторски отвара стопало и лопту шаље тамо где Фернандо Пашеко никао није могао да је стигне.

Алавес више није имао избора, пробао је да науди домаћину, али није то ипак тим који је до резултата стизао захваљући ефикасном нападу. Чим су се Баски отворили Севиља је уочила бројне слободне путеве за контре. И само је било питање кад ће на једном од њих подићи прашину. Чекало се можда и дуже но што су планирали, али у 80. минуту је све дошло на своје место.

Максим Гоналон је био кључан, одузео је ривалу лопту на средини терена, одмах иде она на крило доМунира Ел Хададија, па опет у центар где је Висам Бен Једер. Играо је он мало фудбал, зна да се снађе на малом простор, лопту је само проследио до Сарабије, а овај прецизним ударцем материјализује лепу акцију.

Севиља уз Валенсију на коти од 46 бодова на деоби петог места. Алавес је пао на позицију број седам. Хетафе је још испред, али утисак је да је само питање када ће га Севиља и Валенсија смакнути одатле. И ко ће онда од њих у Лигу шампиона? Само један може.

Са десет од могућих 30 бодова из претходних десет рунди Ла Лиге, три пораза у последњих пет утакмица и горких 0:1 у дербију са Валенсијом пре четири вечери на истом месту, фудбалери Севиље нису имали право ни на реми овог четвртка увече…

...иако им је у госте на "Пицхуан" дошао директан ривал за пласман у Лигу шампиона.

Притисак је могао да се осети у ваздуху, али некако је све било лакше са опорављеним Паблом Саравијом на терену.

Асистенција, па гол за коначних: Севиља - Алавес 2:0 (1:0) у мечу 30. кола Примере после ког су се тимови заменили на шестој и седмој позицији на табели.

Колико је неизвесна борба за четврто место које води у Лигу шампиона може се лако препознати на табели: Хетафе 47, Валенсија 46, Севиља 46, Алавес 44, Билбао 43, док Бетис са утакмицом мање има 40.

Сарабија, који због повреде није наступио на претходне три утакмице, одиграо је одличан пас у 41. минуту према Рокеу Меси и изазвао колегу из везног реда да опроба десницу са 20-ак метара удаљености. Меса не да је погодио, већ је "убио паука" у горњем десном углу изнад Фернанда Пачека и на веома ефектан начин постигао први погодак у шпанском првенству у другој сезони по повратку из Велса.

Меса је полусезону наступао за Свонси, као појачање из Лас Палмаса, али се прошле зиме вратио у Примеру необављена посла у Премијер лиги.

Тренери Хоакин Капарос и Абелардо почели су средином другог полувремена са заменама, брже и енергичније мењао је стратег гостујућег тима, али... не и успешније.

Таман што је у 75. минуту на терен послао Дарка Брашанца и Џона Гвидетија, момак који је први ушао у игру - Патрик Твумаси - попустио је под притиском Капаросовог тима, одиграо пас ка средини напамет и лансирао Севиљу у контру из које је Сарабија сталожено и мирно савладао Пачека и решио питање победника у овој резултатски прилично значајној утакмици.

Твумаси је зимус стигао из Астане, а шансу вечерас добио је у 68. минуту уместо Такашија Инуија.

Сарабија је вечерас постигао десети погодак у првенству, а 21. у сезони рачунајући Лигу Европе, Куп краља и Суперкуп Шпаније. Прошле сезоне дао је шест, а претпрошле осам погодака у првенству.

Севиља је у дерби ушла са бодом мање, а сада има два више од Алавеса, који је доживео шести узастопни пораз на "Рамон Санчез Пицхуану". Плаво-бели ремизирали су 2000. године и потом изгубили сваку утакмицу до испадања у Сегунду 2003. и по повратку у Примеру 2016. године.

Севиљу у наредном колу очекује гостовање Ваљадолиду, па градски дерби са Бетисом пред својим навијачима.

Зелено-бели са комшијског "Бенито Виљамарина" касније вечерас гостују Реал Сосиједаду на "Аноети" и, уколико би остварили победу, пришли би четвртопласираном Хетафеу на четири бода заостатка.

Резултати 30. кола:

четвртак

Севиља - Алавес 2:0 (1:0)
/Меса 41, Сарабија 80/

Леганес - Ваљадолид (20.30)
Реал Сосиједад - Бетис (21.30)

среда

Атлетик Билбао - Леванте 3:2 (2:0)
/Берчиче 5, Фернандез 27аг, Мунијаин 90+3п - Рођер 51, Кабасо 90/

Уеска - Селта 3:3 (0:1)
/Енрик 63, Авила 71, Пулидо 73 - Мендез 14, Аспас 57, Будебуз 81/

Еибар - Рајо Ваљекано 2:1 (0:1)
/Чарлс 64, Леон 74 - Поцо 40/

Валенсија - Реал Мадрид 2:1 (1:0)
/Хедес 35, Гарај 83 - Бензема 90+3/

уторак

Атлетико Мадрид - Ђирона 2:0 (0:0)
/Годин 76, Гризман 90/

Еспањол - Хетафе 1:1 (0:0)
/Иглесијас 56 - Анхел 72/

Виљареал - Барселона 4:4 (1:2)
/Чуквуезе 23, Екамби 50, Ибора 62, Бака 80 - Кутињо 12, Малком 16, Меси 90, Суарез 93/

Табела: Барселона 70, Атлетико 62, Реал Мадрид 57, Хетафе 47, Валенсија 46, Севиља 46, Алавес 44, Атлетик 43, Бетис (-1) 40, Еибар 39, Сосиједад (-1) 37, Леганес (-1) 36, Еспањол 35, Ђирона 34, Леванте 32, Ваљадолид (-1) 30, Виљареал 30, Селта 29, Рајо Ваљекано 24, Уеска 23.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар