ŠPA: Tijesno k'o u Primeri!

Ako bi i Betis pobedio večeras na "Anoeti". . .  Vreme je da se žito odvoji od kukolja, Sevilja prizemljila Alaves, samo se još Hetafe inati! Pablo Sarabija koban po Baske.

Fudbal 04.04.2019 | 22:00
ŠPA: Tijesno k'o u Primeri!
Za Sevilju i Valensiju bio je prioritetni cilj sezone. U Alavesu i Hatefeu o tome nisu ni razmišljali. Pa čak i kad su zaseli na mesta koje vode u Evropu – čak i u Ligu šampiona – nisu naglas govorili o tome. A velikani nisu mogli doveka da prosipaju bodova. I kad je dogorelo do nokata uozbiljili su se i krenuli da se uspinju ka vrhu. U 30. kolu Primere Sevilja je i u direktnom duelu sa Alavesom objasnila Baskima zašto baš Andalužani treba da idu u Ligu šampiona – 2:0 na “Sančez Pishuanu“.

Zasluženih, mada je bilo trenutaka u kojima je Alaves – posebno nakon primljeno gola – bio taj koji je više napadao. Međutim, Sevilja je sve vreme bila konkretnija u napadu. Znala je da mora da pobedi i sve je uradila da dođe do cilja. A gostima nije baš trebalo da provociraju rivala time što pred kraj prvog poluvremena nisu želeli da izbace loptu iz igre dok se Hezus Navas previjao po terenu.

Da li ga je zaista bolelo ili je pokušao da sudiju “prevari“ za skraćeni korner nije više ni bitno, mada možemo da naslutimo da je ipak ovo drugo bilo u pitanju, pošto ni njegovi saigrači nisu prekidali igru kad su posle loše ispucane došli u posed lopte. Duga paralela ide na Pabla Sarabiju, on je hladnokrvno odlaže do Rokea Mese, a ovaj majstorski otvara stopalo i loptu šalje tamo gde Fernando Pašeko nikao nije mogao da je stigne.

Alaves više nije imao izbora, probao je da naudi domaćinu, ali nije to ipak tim koji je do rezultata stizao zahvaljući efikasnom napadu. Čim su se Baski otvorili Sevilja je uočila brojne slobodne puteve za kontre. I samo je bilo pitanje kad će na jednom od njih podići prašinu. Čekalo se možda i duže no što su planirali, ali u 80. minutu je sve došlo na svoje mesto.

Maksim Gonalon je bio ključan, oduzeo je rivalu loptu na sredini terena, odmah ide ona na krilo doMunira El Hadadija, pa opet u centar gde je Visam Ben Jeder. Igrao je on malo fudbal, zna da se snađe na malom prostor, loptu je samo prosledio do Sarabije, a ovaj preciznim udarcem materijalizuje lepu akciju.

Sevilja uz Valensiju na koti od 46 bodova na deobi petog mesta. Alaves je pao na poziciju broj sedam. Hetafe je još ispred, ali utisak je da je samo pitanje kada će ga Sevilja i Valensija smaknuti odatle. I ko će onda od njih u Ligu šampiona? Samo jedan može.

Sa deset od mogućih 30 bodova iz prethodnih deset rundi La Lige, tri poraza u poslednjih pet utakmica i gorkih 0:1 u derbiju sa Valensijom pre četiri večeri na istom mestu, fudbaleri Sevilje nisu imali pravo ni na remi ovog četvrtka uveče…

...iako im je u goste na "Pichuan" došao direktan rival za plasman u Ligu šampiona.

Pritisak je mogao da se oseti u vazduhu, ali nekako je sve bilo lakše sa oporavljenim Pablom Saravijom na terenu.

Asistencija, pa gol za konačnih: Sevilja - Alaves 2:0 (1:0) u meču 30. kola Primere posle kog su se timovi zamenili na šestoj i sedmoj poziciji na tabeli.

Koliko je neizvesna borba za četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona može se lako prepoznati na tabeli: Hetafe 47, Valensija 46, Sevilja 46, Alaves 44, Bilbao 43, dok Betis sa utakmicom manje ima 40.

Sarabija, koji zbog povrede nije nastupio na prethodne tri utakmice, odigrao je odličan pas u 41. minutu prema Rokeu Mesi i izazvao kolegu iz veznog reda da oproba desnicu sa 20-ak metara udaljenosti. Mesa ne da je pogodio, već je "ubio pauka" u gornjem desnom uglu iznad Fernanda Pačeka i na veoma efektan način postigao prvi pogodak u španskom prvenstvu u drugoj sezoni po povratku iz Velsa.

Mesa je polusezonu nastupao za Svonsi, kao pojačanje iz Las Palmasa, ali se prošle zime vratio u Primeru neobavljena posla u Premijer ligi.

Treneri Hoakin Kaparos i Abelardo počeli su sredinom drugog poluvremena sa zamenama, brže i energičnije menjao je strateg gostujućeg tima, ali... ne i uspešnije.

Taman što je u 75. minutu na teren poslao Darka Brašanca i Džona Gvidetija, momak koji je prvi ušao u igru - Patrik Tvumasi - popustio je pod pritiskom Kaparosovog tima, odigrao pas ka sredini napamet i lansirao Sevilju u kontru iz koje je Sarabija staloženo i mirno savladao Pačeka i rešio pitanje pobednika u ovoj rezultatski prilično značajnoj utakmici.

Tvumasi je zimus stigao iz Astane, a šansu večeras dobio je u 68. minutu umesto Takašija Inuija.

Sarabija je večeras postigao deseti pogodak u prvenstvu, a 21. u sezoni računajući Ligu Evrope, Kup kralja i Superkup Španije. Prošle sezone dao je šest, a pretprošle osam pogodaka u prvenstvu.

Sevilja je u derbi ušla sa bodom manje, a sada ima dva više od Alavesa, koji je doživeo šesti uzastopni poraz na "Ramon Sančez Pichuanu". Plavo-beli remizirali su 2000. godine i potom izgubili svaku utakmicu do ispadanja u Segundu 2003. i po povratku u Primeru 2016. godine.

Sevilju u narednom kolu očekuje gostovanje Valjadolidu, pa gradski derbi sa Betisom pred svojim navijačima.

Zeleno-beli sa komšijskog "Benito Viljamarina" kasnije večeras gostuju Real Sosijedadu na "Anoeti" i, ukoliko bi ostvarili pobedu, prišli bi četvrtoplasiranom Hetafeu na četiri boda zaostatka.

Rezultati 30. kola:

četvrtak

Sevilja - Alaves 2:0 (1:0)
/Mesa 41, Sarabija 80/

Leganes - Valjadolid (20.30)
Real Sosijedad - Betis (21.30)

sreda

Atletik Bilbao - Levante 3:2 (2:0)
/Berčiče 5, Fernandez 27ag, Munijain 90+3p - Rođer 51, Kabaso 90/

Ueska - Selta 3:3 (0:1)
/Enrik 63, Avila 71, Pulido 73 - Mendez 14, Aspas 57, Budebuz 81/

Eibar - Rajo Valjekano 2:1 (0:1)
/Čarls 64, Leon 74 - Poco 40/

Valensija - Real Madrid 2:1 (1:0)
/Hedes 35, Garaj 83 - Benzema 90+3/

utorak

Atletiko Madrid - Đirona 2:0 (0:0)
/Godin 76, Grizman 90/

Espanjol - Hetafe 1:1 (0:0)
/Iglesijas 56 - Anhel 72/

Viljareal - Barselona 4:4 (1:2)
/Čukvueze 23, Ekambi 50, Ibora 62, Baka 80 - Kutinjo 12, Malkom 16, Mesi 90, Suarez 93/

Tabela: Barselona 70, Atletiko 62, Real Madrid 57, Hetafe 47, Valensija 46, Sevilja 46, Alaves 44, Atletik 43, Betis (-1) 40, Eibar 39, Sosijedad (-1) 37, Leganes (-1) 36, Espanjol 35, Đirona 34, Levante 32, Valjadolid (-1) 30, Viljareal 30, Selta 29, Rajo Valjekano 24, Ueska 23.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar