Италијанска фабрика талената спрема опасан тим за ЕП!

Заниоло, Кен, Тонали, Барела, Мандрагора, Бастони. . . ! У сарадњи с Робертом Манћинијем селектор Луиђи ди Бјађо ће дочекати предстојећи турнир са фантастичном екипом играча.

Фудбал 13.04.2019 | 22:30
Италијанска фабрика талената спрема опасан тим за ЕП!
Памти Италија нека здравија, лепша и успешнија времена клупског и поготово репрезентативног фудбала. Од светске велесиле Азури су прошле године пали на поражавајуће ниске гране, пошто нису успели да се пласирају на Мундијал у Русију. Била је то кап која је прелила чашу. Направљен је велики рез у свим структурама националног тима, очишћен је муљ и Италија је окренула нов лист и започела нову еру, уз амбициозну жељу да се извуче максимум, направи тврдо језгро за будућност и напад на европски или светски трон.

Иста је прича и са млађим категоријама, понајвише селекцијом играча до 21 године. После златног доба под командом Ћезара Малдинија (1986-1996), те успешних похода са Марком Тарделијем и Клаудијем Ђентилеом, Азурини су ушли у сушни период који траје пуних деценију и по. Два полуфинала и једно сребро (Израел, 2013) нису резултати којим Италија може да се поноси. С доласком Луиђија ди Бјађа ветар промена најавио је повратак на врх. Велику шансу да то заиста и учини Италија има већ ове године, пошто ће са Малтом бити организатор Европског првенства. С тим на уму Ди Бјађо планира велике ствари. 

Ди Бјађу ће то бити трећи покушај да се окити златом. Уједно и најважнији. Дилеме нема да Италија од његовог доласка константно напредује. Пре две године у Пољској била је у полуфиналу, али је наишла на каснијег вицешампиона Шпанију и изузетно расположеног Саула Њигеза, који је Азурине почастио хет-триком. 

Чизмом већ кружи вест да је у сарадњи са селектором А тима Робертом Манћинијем Ди Бјађо већ склопио опасан тим коме ће циљ бити да коначно покори Стари континент. У њему ће место заузети и неколико стандардних и новопечених сениорских репрезентативаца – од Никола Заниола, преко Никола Бареле, теСандра Тоналија, Мојзеа Кена, до Алекса Мерета и Алесандра Бастонија, а у комбинацији би теоретски могао да буде можда и најбољи млади голман планете Ђанлуиђи Донарума! Конкуренција - да се смрзнеш! 

Мада Донарумин повратак у младу селекцију није реалан, Ди Бјађо не мора да брине за то кога ће ставити на црту. Од Наполија је већ добио потврду да ће заиграти Алекс Мерет. Велика је штета што је овај момак изгубио практично целу годину због две тешке повреде руку, али с обзиром на његове квалитете биће од великог значаја. У конкуренцији су још и Емил Аудеро, за кога је Сампдорија платила 20.000.000 евра Јувентусу, те некада велика нада Симоне Скуфет, сада у Касимпаши и Миланов бисер Алесандро Плизари, који има ту несрећу да гледа у леђа Ђиђу Донаруми.

Давиде Калабрија већ је резервисао десну одбрамбену страну, а конкуренција ће му бити талентовани Клод Ађапонг из Сасуола и стандардни првотимац Кјева Фабио Депаоли.

Штоперски тандем биће Алесандро Бастони и Ђанлука Манћини. Ради се о двојици изузетно талентованих штопера и критичари им предвиђају блиставе каријере. Бастони је Интерово дете, средином априла напуниће тек 20 година. Има бруталне предиспозиције, добру антиципацију игре и зна да игра на дугачке лопте, али и по земљи, зависно од тактичких замисли тренера. Виђен је као носилац дефанзивног бедема Италије у будућности, а у Парми се све више разиграва. Манћини је новопечени А репрезентативац, а Роберто Манћиниму је уделио свих 90 минута у убедљивом тријумфу над Лихтенштајном на почетку квалификација за ЕУРО 2020. Ове сезоне је експлодирао код Ђан Пјера Гасперинија и као штопер већ има шест голова крај свог имена.

На левом боку ће извесно бити Ђузепе Пецела из Ђенове и имаће предност у односу на Ромино детеЛуку Пелегринија. Пецела игра врло добро у опреми Грифона, а добра вест за тим из познате италијанске луке је што има опцију куповине од Удинезеа коју ће вероватно искористити.

Највећа гужва је на средини терена, где је конкуренција страховита. Капитен је Ђеновин изданак Роландо Мандрагора, кога је Јувентус откупио јануара 2016. за 8.000.000 евра, а онда летос продао Удинезеу за чак 20.000.000 евра. У њега Ди Бјађо има велико поверење и један му је од најважнијих играча у систему. Класична је спојница између одбране и напада и неко кога противници тешко пролазе.

„Мандрагора је прошао све млађе категорије и с нама је већ три-четири године. Направио је велику разлику у конкуренцији до 21 године. Није га било годину дана због две операције. Ризиковао је много и било је приче да се неће враћати фудбалу. Али, вратио се и показао да је јачи него икад пре. Када не игра, схватите колико је важан играч. Он је играч налик Данијелеу де Росију“, нахвалио је Ди Бјађо свог капитена. 

Уз Мандрагору везни ред ће чинити и Брешино чудо од детета Сандро Тонали, кога фудбалска јавност не пореди с легендарним Андреом Пирлом тек тако и то довољно говори о његовим фудбалским квалитетима и стилу. У конкуренцији је и Каљаријева златна кока Николо Барела, у коме Роберто Манћини будућег стандардног првотимца. Не треба заборавити да је Челси зимус био на прагу да искешира 50.000.000 евра за њега, што указује на то какав потенцијал има.  

Прво име Азурина на Европском првенству биће Николо Заниоло! Овај момак је потпуно експлодирао откако је млађе категорије Интера заменио дресом Роме. Не каже се узалуд да је Вучица опљачкала Интер када је продала Раџу Најнголана за скоро 30.000.000 евра и добила још Заниола у пакету. Већ је привукао огромну пажњу Јувентуса и мадридског Реала, али је већ најављено да ће потписати нови, појачани уговор с Ромом као награду за одличну сезону. Осим тога што је поливалентни играч и може да буде у срцу везног реда, па и офанзивније као креатор игре и чак десно крило, Заниола карактеришу фантастичан дриблинг и хладнокрвност у финишу акција, па је у својој првој озбиљној сезони постигао већ шест голова.

Конкуренцију на средини терена употпуниће Матео Песина из Аталанте, Гатеано Кастровили из Кремонезеа, те некадашњи Миланов бисер Мануел Локатели и Алесандро Мурђија из Спала.

Ако узмемо да је Ди Бјађова омиљена тактичка поставка 4-3-3, на десној страни биће Рикардо Орсолини. Још један момак кога Јувентус има у свом власништву. Редован је у младом тиму, баш као и Локатели и његова позиција не би требало дфа се доведе у питање. Лева страна једино је упитна и засад је све стало наВиторију Паригинију из Торина, мада је чак и Орсолини способан да у одређеним варијантама оде лево.

На крају место стартног центарфора биће резервисано за Јувентусов нови пројекат – Мојзеа Кена. Игра као навијен, има страшне офанзивне карактеристике и критичари га пореде с највећим италијанским голгетерима. Због тога Јувентус и жури да са његовим агентом Мином Рајолом договори нови уговор и тако растера потенцијалне купце.

„Он може још да игра и за У-19 екипу. Показује да је невероватан таленат, али и да је квалитет за А тим Италије. У јуну ће играти за нас, заједно са његовим саиграчима као што су Заниоло и Барела“, признао је Ди Бјађо у недавном разговору за напуљски лист Матино.

Његове верне сенке биће Миланов талентовани центарфор Патрик Кутроне и Сампдоријин талентовани голгетер Федерико Бонацоли. Загрижени љубитељи италијанског фудбала памте га као изданак Интерове школе, а виђен је као наследник Кристијана Вијерија. Тренутно је на позајмици у Падови и засад не показује да ће то заиста и постати. 

У Србији тиња нада да ће Горан Ђоровић пут Чизме, на Европско првенство повести играче попут Луке Јовића, Николе Миленковића, Немање Радоњића, Марка Грујића, Саше Лукића... Било би фантастично видети ове две селекције како одмеравају снаге у финалу, са најјачим саставима. Мада, не треба заборавити Немачку, Енглеску, Шпанију, Француску... Прштаће све од квалитетног фудбала!

ИТАЛИЈА У-21

Формација 4-3-3



Формација 4-2-3-1



Формација 4-4-2



Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар