Italijanska fabrika talenata sprema opasan tim za EP!

Zaniolo, Ken, Tonali, Barela, Mandragora, Bastoni. . . ! U saradnji s Robertom Manćinijem selektor Luiđi di Bjađo će dočekati predstojeći turnir sa fantastičnom ekipom igrača.

Fudbal 13.04.2019 | 22:30
Italijanska fabrika talenata sprema opasan tim za EP!
Pamti Italija neka zdravija, lepša i uspešnija vremena klupskog i pogotovo reprezentativnog fudbala. Od svetske velesile Azuri su prošle godine pali na poražavajuće niske grane, pošto nisu uspeli da se plasiraju na Mundijal u Rusiju. Bila je to kap koja je prelila čašu. Napravljen je veliki rez u svim strukturama nacionalnog tima, očišćen je mulj i Italija je okrenula nov list i započela novu eru, uz ambicioznu želju da se izvuče maksimum, napravi tvrdo jezgro za budućnost i napad na evropski ili svetski tron.

Ista je priča i sa mlađim kategorijama, ponajviše selekcijom igrača do 21 godine. Posle zlatnog doba pod komandom Ćezara Maldinija (1986-1996), te uspešnih pohoda sa Markom Tardelijem i Klaudijem Đentileom, Azurini su ušli u sušni period koji traje punih deceniju i po. Dva polufinala i jedno srebro (Izrael, 2013) nisu rezultati kojim Italija može da se ponosi. S dolaskom Luiđija di Bjađa vetar promena najavio je povratak na vrh. Veliku šansu da to zaista i učini Italija ima već ove godine, pošto će sa Maltom biti organizator Evropskog prvenstva. S tim na umu Di Bjađo planira velike stvari. 

Di Bjađu će to biti treći pokušaj da se okiti zlatom. Ujedno i najvažniji. Dileme nema da Italija od njegovog dolaska konstantno napreduje. Pre dve godine u Poljskoj bila je u polufinalu, ali je naišla na kasnijeg vicešampiona Španiju i izuzetno raspoloženog Saula Njigeza, koji je Azurine počastio het-trikom. 

Čizmom već kruži vest da je u saradnji sa selektorom A tima Robertom Manćinijem Di Bjađo već sklopio opasan tim kome će cilj biti da konačno pokori Stari kontinent. U njemu će mesto zauzeti i nekoliko standardnih i novopečenih seniorskih reprezentativaca – od Nikola Zaniola, preko Nikola Barele, teSandra Tonalija, Mojzea Kena, do Aleksa Mereta i Alesandra Bastonija, a u kombinaciji bi teoretski mogao da bude možda i najbolji mladi golman planete Đanluiđi Donaruma! Konkurencija - da se smrzneš! 

Mada Donarumin povratak u mladu selekciju nije realan, Di Bjađo ne mora da brine za to koga će staviti na crtu. Od Napolija je već dobio potvrdu da će zaigrati Aleks Meret. Velika je šteta što je ovaj momak izgubio praktično celu godinu zbog dve teške povrede ruku, ali s obzirom na njegove kvalitete biće od velikog značaja. U konkurenciji su još i Emil Audero, za koga je Sampdorija platila 20.000.000 evra Juventusu, te nekada velika nada Simone Skufet, sada u Kasimpaši i Milanov biser Alesandro Plizari, koji ima tu nesreću da gleda u leđa Điđu Donarumi.

Davide Kalabrija već je rezervisao desnu odbrambenu stranu, a konkurencija će mu biti talentovani Klod Ađapong iz Sasuola i standardni prvotimac Kjeva Fabio Depaoli.

Štoperski tandem biće Alesandro Bastoni i Đanluka Manćini. Radi se o dvojici izuzetno talentovanih štopera i kritičari im predviđaju blistave karijere. Bastoni je Interovo dete, sredinom aprila napuniće tek 20 godina. Ima brutalne predispozicije, dobru anticipaciju igre i zna da igra na dugačke lopte, ali i po zemlji, zavisno od taktičkih zamisli trenera. Viđen je kao nosilac defanzivnog bedema Italije u budućnosti, a u Parmi se sve više razigrava. Manćini je novopečeni A reprezentativac, a Roberto Manćinimu je udelio svih 90 minuta u ubedljivom trijumfu nad Lihtenštajnom na početku kvalifikacija za EURO 2020. Ove sezone je eksplodirao kod Đan Pjera Gasperinija i kao štoper već ima šest golova kraj svog imena.

Na levom boku će izvesno biti Đuzepe Pecela iz Đenove i imaće prednost u odnosu na Romino deteLuku Pelegrinija. Pecela igra vrlo dobro u opremi Grifona, a dobra vest za tim iz poznate italijanske luke je što ima opciju kupovine od Udinezea koju će verovatno iskoristiti.

Najveća gužva je na sredini terena, gde je konkurencija strahovita. Kapiten je Đenovin izdanak Rolando Mandragora, koga je Juventus otkupio januara 2016. za 8.000.000 evra, a onda letos prodao Udinezeu za čak 20.000.000 evra. U njega Di Bjađo ima veliko poverenje i jedan mu je od najvažnijih igrača u sistemu. Klasična je spojnica između odbrane i napada i neko koga protivnici teško prolaze.

„Mandragora je prošao sve mlađe kategorije i s nama je već tri-četiri godine. Napravio je veliku razliku u konkurenciji do 21 godine. Nije ga bilo godinu dana zbog dve operacije. Rizikovao je mnogo i bilo je priče da se neće vraćati fudbalu. Ali, vratio se i pokazao da je jači nego ikad pre. Kada ne igra, shvatite koliko je važan igrač. On je igrač nalik Danijeleu de Rosiju“, nahvalio je Di Bjađo svog kapitena. 

Uz Mandragoru vezni red će činiti i Brešino čudo od deteta Sandro Tonali, koga fudbalska javnost ne poredi s legendarnim Andreom Pirlom tek tako i to dovoljno govori o njegovim fudbalskim kvalitetima i stilu. U konkurenciji je i Kaljarijeva zlatna koka Nikolo Barela, u kome Roberto Manćini budućeg standardnog prvotimca. Ne treba zaboraviti da je Čelsi zimus bio na pragu da iskešira 50.000.000 evra za njega, što ukazuje na to kakav potencijal ima.  

Prvo ime Azurina na Evropskom prvenstvu biće Nikolo Zaniolo! Ovaj momak je potpuno eksplodirao otkako je mlađe kategorije Intera zamenio dresom Rome. Ne kaže se uzalud da je Vučica opljačkala Inter kada je prodala Radžu Najngolana za skoro 30.000.000 evra i dobila još Zaniola u paketu. Već je privukao ogromnu pažnju Juventusa i madridskog Reala, ali je već najavljeno da će potpisati novi, pojačani ugovor s Romom kao nagradu za odličnu sezonu. Osim toga što je polivalentni igrač i može da bude u srcu veznog reda, pa i ofanzivnije kao kreator igre i čak desno krilo, Zaniola karakterišu fantastičan dribling i hladnokrvnost u finišu akcija, pa je u svojoj prvoj ozbiljnoj sezoni postigao već šest golova.

Konkurenciju na sredini terena upotpuniće Mateo Pesina iz Atalante, Gateano Kastrovili iz Kremonezea, te nekadašnji Milanov biser Manuel Lokateli i Alesandro Murđija iz Spala.

Ako uzmemo da je Di Bjađova omiljena taktička postavka 4-3-3, na desnoj strani biće Rikardo Orsolini. Još jedan momak koga Juventus ima u svom vlasništvu. Redovan je u mladom timu, baš kao i Lokateli i njegova pozicija ne bi trebalo dfa se dovede u pitanje. Leva strana jedino je upitna i zasad je sve stalo naVitoriju Pariginiju iz Torina, mada je čak i Orsolini sposoban da u određenim varijantama ode levo.

Na kraju mesto startnog centarfora biće rezervisano za Juventusov novi projekat – Mojzea Kena. Igra kao navijen, ima strašne ofanzivne karakteristike i kritičari ga porede s najvećim italijanskim golgeterima. Zbog toga Juventus i žuri da sa njegovim agentom Minom Rajolom dogovori novi ugovor i tako rastera potencijalne kupce.

„On može još da igra i za U-19 ekipu. Pokazuje da je neverovatan talenat, ali i da je kvalitet za A tim Italije. U junu će igrati za nas, zajedno sa njegovim saigračima kao što su Zaniolo i Barela“, priznao je Di Bjađo u nedavnom razgovoru za napuljski list Matino.

Njegove verne senke biće Milanov talentovani centarfor Patrik Kutrone i Sampdorijin talentovani golgeter Federiko Bonacoli. Zagriženi ljubitelji italijanskog fudbala pamte ga kao izdanak Interove škole, a viđen je kao naslednik Kristijana Vijerija. Trenutno je na pozajmici u Padovi i zasad ne pokazuje da će to zaista i postati. 

U Srbiji tinja nada da će Goran Đorović put Čizme, na Evropsko prvenstvo povesti igrače poput Luke Jovića, Nikole Milenkovića, Nemanje Radonjića, Marka Grujića, Saše Lukića... Bilo bi fantastično videti ove dve selekcije kako odmeravaju snage u finalu, sa najjačim sastavima. Mada, ne treba zaboraviti Nemačku, Englesku, Španiju, Francusku... Prštaće sve od kvalitetnog fudbala!

ITALIJA U-21

Formacija 4-3-3



Formacija 4-2-3-1



Formacija 4-4-2



Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar